Berta Sándor

Visszatért az EPEAT táborába az Apple

A kaliforniai konszern néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy kilép az Electronic Product Environmental Assessment Tool (EPEAT) nevű szervezetből. A társaság azonban meggondolta magát.

Az EPEAT egy nonprofit szervezet, amelynek székhelye Portlandben van. A döntést értetlenkedve fogadta Robert Frisbee, az EPEAT első embere, viszont alighanem megkönnyebbült, amikor elolvasta Bob Mansfield levelét. Az Apple hardverrészlegének vezetője - aki egyben a cég alelnöke - ugyanis nyílt levélben közölte, hogy visszatérnek a szervezetbe. "Sok lojális ügyfelünktől hallottam, hogy szerencsétlennek nevezték a döntésünket. Beláttam, hogy hibát követtem el" - írta levelében Mansfield, aki egyúttal elnézést kért a korábbi lépésükért.

A menedzser kiemelte, hogy nem változott az álláspontjuk, továbbra is kiállnak a környezet védelme mellett. Az EPEAT természetesen elfogadta a bocsánatkérést és azonnali hatállyal visszavette tagjai sorába a vállalatot, valamint termékei is visszakerültek adatbázisába. A feladat most a kínos közjáték negatív hatásainak mérséklése. A két fél hangsúlyozta, hogy együtt akar működni a minősítési szabványok továbbfejlesztése során, az Apple ugyanakkor nem indokolta meg a múlt heti lépését. Számos elemző azonban úgy vélte: a cég a jövőben alighanem olyan termékeket akar tervezni, amelyek nem felelnének meg az EPEAT előírásainak.

Az esetből elvileg mind az Apple, mind az EPEAT jól jöhet ki. A kaliforniai társaságnak nem kell attól tartania, hogy elveszítheti állami és egyetemi megrendeléseit, míg az EPEAT ismét maga mellett tudhatja a világ egyik legjelentősebb cégét. Az Egyesült Államokban egyébként jelenleg 30 gyártó eszközei szerepelnek az EPEAT rendszerében, az adatbázisban az Apple 40 terméke található meg. Amennyiben az Apple nem visszakozik és nem lép vissza az EPEAT-programba, úgy a jövőben az amerikai hivatalok, iskolák és vállalatok nem vásárolhatták volna meg bizonyos termékeit. A döntés ismertté válása után San Fransisco vezetői máris bejelentették, hogy az EPEAT-jelölés hiánya miatt a jövőben egyetlen Apple számítógépet, monitort és kiegészítőt sem vásárolnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #36
    pfúj, beleváltoztatol egy idézetbe, és abba kötsz bele mint legfőbb érved?
    undorító hazug disznó vagy, blöe
  • Papichulo #35
    "De mivel az osszes tablet ARM architektura alatt fut, ezert emlitettem, hogy nem eleg csak egy ilyen valtozatot forditani a programbol, hanem a UI-n is valtoztatni kell a tablet specialis vezerlese maitt."

    "Ha jól tudok magyarul (márpedig ez az anyanyelvem), akkor itt bizony azt állítod, hogy nincs más tablet, csak ARM architecturás..."

    Ez ugy nevezik, hogy hiperbola, ami a market share szempontjabol relativ ertelemben meg is allja a helyet... termeszetesen tudtam, hogy vannak Atom-os tabletek, de nem errol volt szo... egyszeruen a UI-rol beszeltem, hogy azokat at kell irni touch vezerlesre, erre te belekapaszkodtal abba, hogy igenis vannak Atomos tabletek is, mivel szemantikai ertelemben en tagadtam letezesuket. Igen, vannak es ezt kesobb meg is emlitettem, de itt az erintokepernyos vezerlesrol volt szo, senkit nem erdekelt, hogy milyen a processzor! Ezt voltal keptelen felfogni! Porogtol ezen az Atom dolgon, mint egy beragadt kakukkos ora...

    "Az alátámasztásról: érdekes módon nem látom a te bizonyítékaidat a felvetéseimre. Vagy csak a "vitapartnereire" vonatkozik az, hogy minden állítást bizonyítani kell? Van erre egy szép magyar kifejezés: kettős mérce."

    A te felfogasodra meg vannak nem tul szep szavak, de ezeket most nem hozom fel...
    Mire kertel te bizonyitekot, amire en nem tudtam szolgaltatni? Hmmm? Mutass ra, hogy hol tortent ilyesmi! Ellenben en kertem toled es te keptelen voltal ezt megadni. Ennek tukreben a kettos merce egyaltalan nem alkalmazhato itt.

    Itt sem az en kerdeseimre valaszoltal, hanem ujra fujtad ugyanazokat a retardalt dolgokat, esetleg mas szavakkal megfogalmazva. Es ne hivatkozz masokra, mert tudnek mutatni olyan megjegyzest, ahol teged hulyeznek... mar csak ebben az elozo threadben is, amin itt is porogsz. Neked SAJAT MAGADNAK kell tudni bizonyitani az allitasaidat es nem masokra mutogatni, de lassuk be, hogy a retorikai kepesseged es az ervelestechnikad az eleg alacsony szinten van... rohogsz a burden of proof, a ignoratio elenchi, a straw man fogalman, nemhogy tanulni probalnal belole, hogy eziranyu ismereteid is bovuljenek.

    Es akkor megint ott tartunk, hogy ervek hianyaban sertetten, ovis szinten, pityeregve elvonulsz... a tenyeimmel es bizonyitekaimmal nem tudsz vitatkozni, ezert csak a stilust tamadod, de mint mar tudod erre is van egy remek ervelestechnikai hiba a style over substance fallacy, neked mar csak ez maradt. Majd talan felnosz egyszer es meg fogod erteni ezeket... es angolul is megtanulsz valaha ;)
  • lordsithlord #34
    Az alátámasztásról: érdekes módon nem látom a te bizonyítékaidat a felvetéseimre. Vagy csak a "vitapartnereire" vonatkozik az, hogy minden állítást bizonyítani kell? Van erre egy szép magyar kifejezés: kettős mérce.

    Arról aztán igazán nem tehetek, hogy elhagy téged az az ezerszer emlegetett logikád. Sorban válaszolom meg a megjegyzéseidet, szépen nyomon is követhetőek. Ez nem Monopoly, hogy kihúzhass egy olyan kártyát, amin az áll, hogy lépj vissza a Start mezőre és kezd elölről...

    Láthatóan magyarul nem tudsz. Ezen nem tudok segíteni. Ha nem érted, mit írnak le, hát az bizony már a te problémád. Érdekes módon mások megértik és fel is fogják. Mások is olvassák a hozzászólásokat és értik, miről írok. Érdekes módon még az alapvető gazdasági folyamatokat is megértik. Szóval ezek szerint nem bennem van a probléma, ha már többen írjuk ugyanazt és te nem érted meg.

    Ha ennyire nehezedre esik a szövegértés, javaslom menj az oly sokszor emlegetett logikus és kulturált angol fórumaidra, hátha ott értesz a szóból.

    A személyeskedésről annyit, hogy igen, csak sikerült hosszú fórumozói pályafutásom során elsőként elérned, hogy kihúzd a gyufát és ne bírjak szó nélkül elmenni a megnyilvánulásaid mellett. Ezt elkönyvelheted a saját sikerednek, ennyit már sikerült elérned. De még mindig nem gúnyolódtam, pusztán tényeket írtam le. És még visszaolvasva sem találtam sehol oly trágár kifejezéseket, amikkel te éltél, szóval még mindig sikerül afölött a bizonyos szint felett maradnom.

    És ismét elérted azt a szintet, ahol egyszerűen ejtem le magasról, mit írsz, én már nem fogok reagálni. De tovább megyek: innentől fogva egyszerűen nem érdekelnek a hozzászólásaid, egyikre sem fogok reagálni. Nyugodtan folytathatod ezt a játékot, hogy minden hozzászólásomra reagálsz valamit és provokálsz, nem fog érdekelni.

    És ezzel ezt a témát és a veled való teljes "párbeszédet" részemről lezártnak tekintem. Örülhetsz.
  • lordsithlord #33
    Rühellem, ha valaki hazugsággal vádol, miközben gátlástalanul hazudozik...

    De tudod mit, lássuk a TE szavaidat, hátha így visszaemlékszel, mi mindenről hazudtál itt most...

    "De mivel az osszes tablet ARM architektura alatt fut, ezert emlitettem, hogy nem eleg csak egy ilyen valtozatot forditani a programbol, hanem a UI-n is valtoztatni kell a tablet specialis vezerlese maitt. Ne porogjel mar ezen az ARM dolgon, mondtam, hogy jopar software-t irtam mar kulonbozo processzorokra es tisztaban vagyok az architekturak kozti kulonbseggel!"

    Ez a pár mondat töled származik, Ha jól tudok magyarul (márpedig ez az anyanyelvem), akkor itt bizony azt állítod, hogy nincs más tablet, csak ARM architecturás...

    Ezután ugyebár felsoroltam pár típust, ami Atom procival szerelt készülék volt. A válaszod rá:

    "Az Atom-os tabletek sem tudtak elterjedni, mert hasznalhatatlanok voltak, pontosan! "

    Szóval kapásból saját magadnak mondasz ellent! Mert ugyebár mégis csak léteztek, csak hát szerinted nem tudtak elterjedni. A két állítás nem ugyanaz!
    Ezután ugyebár megjegyeztem, hogy nem a proci hibája az, hogy kezelhetetlen a Win7 táblákon. És mi volt a válasz?

    "Mar mondtam parszor, hogy porogj le errol az ARM kerdesrol, de tudod mit, az Atom CPU-kal szerelt tabletek a vilag kozepe?! OK? Az osszes tobbi ARM-os szutyok meg csak egy utangondolas... elegedett vagy? Kinevezlek az Atom kiralyanak? Sot, a Molekulak csaszaranak is, csak, hogy jo napod legyen! :)"

    No kérem szépen, hol is hazudtam? A te szavaidat idéztem! Tagadtad az Atomos tabletek létezését, majd mikor jeleztem, hogy hoppá, mégis csak akadnak, gyorsan kifogásokat kerestél, majd ezután nekiálltál gúnyolódni. Miben is tért el az attól, amit én leírtam?

    Vagy talán nézzük a reakciódat arra, mikor közöltem, hogy ilyen hangnemben nem vagyok hajlandó tárgyalni. Tán te nem azt írtad, hogy :

    "Ez mar az n. vita melybol az ervek es bizonyitekok kifogyasa utan sertodotten tavozol... mit is mondhatnek? :)"

    No kérem szépen, ennyit a szavahihetőségedről...

    Valóban, sikeresen kiemeltél egyetlen olyan dolgot, amiben igazad volt. Csakhogy megjegyezném, ezt anno el is ismertem, valóban, én tévedtem. Be is ismertem a tévedésemet ott helyben. Szóval ezt elég kicsinyes dolog felemlegetni.

    Ahogy ez igaz, úgy igaz a többi is, amit leírtál.
  • Papichulo #32
    Es akkor megint itt vagyunk, hogy semmit sem tudsz alatamasztani, semmivel. Probalsz magyarazkodni ossze-vissza, de nem megy... ennyit tudsz, ez vagy.

    Plusz nagyreszt azt sem tudom, hogy mire valaszolsz, mert nem idezed az eredeti felvetest. Ha esetleg ugy erzed, hogy logikusan es bizonyitekokkal alatamasztva is tudsz ervelni, akkor probald meg ujra a #26-kezdve.

    Amit pedig a tozsderol mondtal, ugy nevetseges, ahogy van. Fingod nincs rola. Te semmilyen tartos esesrol nem beszeltel, hanem megint elkezdtel ossze-vissza magyarazkodni es terelni a szot. Az irtad, hogy 4 nap alatt "jelentosen" gyengult, konkretan 4 centet! Ez kimutathatatlan egy $600+-os papirnal. Ennyit masodpercenkent ingazodik. Egyszeruen ketsegbeejto, hogy nem veszed eszre, hogy mekkora baromsagot mondtal... ahhhh, hagyjuk is meg ahhoz sincs erom, hogy itt napi zarasi osszegeket linkelgessek neked, egyszeruen felesleges.

    Mindezek felett meg abban is tevedtel, hogy "az egész történés tartott kemény 4 napig!", mivel az Apple junius 29.-en jelentette be, hogy kilep az EPEAT rendszerbol es julius 16.-an valtoztatott a dontesen. Ennyire vagy kepben szinte mindennel kapcsolatban...
  • Papichulo #31
    "És igen, ilyen, mikor kitör a kultúra"

    A kultura az lenne, hogy ha hazugsagon kapnak (ld. #24) az undorito szemelyeskedes soran, akkor elnezest kernel es nagyon csondben maradnal... na az latod kulturalt lenne!

    De hagyjuk is ezt a vonalat...
  • lordsithlord #30
    Ha nem csak egy részét idéznéd a mondatnak, ott van, hogy cégek jelezték az esetleges visszavonást a beígért bojkott miatt.

    Bizonyíték, hogy soha nem alkalmaztak nyomást az USA kormányhivatalai olyan céggel szemben, ami szembement a kormányhivatalok véleményével? Ilyen talán létezik? Elég, ha belegondol az ember, milyen előszeretettel kerül elő az adóhivatal, könyv vizsgálat, ha valakinél keresztbe akarnak tenni...

    Mi köze a bankoknak az Apple gazdasági helyzetéhez? Ezt az összefüggést konkrétan nem értem, hogy honnan sikerült elővadásznod...
    A gazdasági részen az lenne ütés, ha a bojkottra reagálva elindulna egy hullám, először a cégeknél ütne be, majd eljuthatna akár a fogyasztókig is. Ez alapvető gazdaságtan.

    4 cent tartós esés igenis elég fogós egy akkora cégnek is, mint az Apple, főleg ha mindezek mellett az érték további zuhanó tendenciát mutat. Ilyesmire a részvényesek gyorsan felkapják a fejüket, mivel ha nem indul el visszafelé a részvények ára, akkor nem hullámzásról, hanem értékcsökkenésről beszélünk. 4 nap alatt esett ennyit, azóta se ment vissza, ráadásul ha figyelembe vesszük, hogy a bojkottnak az említésére esett a részvények értéke, ki lehet kalkulálni, mi lett volna, ha a bojkott meg is valósul.

    Észak Korea és bojkott? Kevered a szezont a fazonnal. Az, amit te emlegetsz, az az embargó, a kettő nem ugyanaz!

    Nem tudom, hogy te minek neveznéd azt, ha a kormányhivatalok egységesen bojkottálnak egy terméket, de oké, vegyük úgy, hogy nem a kormány lép fel a céggel szemben. A dolgon nem változtat, ugyanúgy gazdasági és presztízs veszteség.

    Időközben felhívták mégegy vonatkozásra a figyelmemet: egy ilyen lépés a környezetvédőkből is komoly ellenszenvet válthat ki, annak pedig nemzetközi vonzata is lehet. Tehát nem csak belföldi, hanem külkereskedelmi hatások is lehettek volna, ha nem lépnek vissza.
  • lordsithlord #29
    És igen, ilyen, mikor kitör a kultúra
  • Papichulo #28
    "Ne foglalkozzál vele."

    Ti most komolyan egymas faszat szopjatok? Get a room! :)

    "A fotelből okoskodók már csak ilyenek..."

    Te honnan okoskodsz, a lokarambol? Annyiszor emlegedet ezt a szerencsetlen allatot, hogy masra nem tudok gondolni...
  • Bannedusermail #27
    "Ezt az Apple is észlelte, így marha gyorsan visszakozott (az egész történés tartott kemény 4 napig!)."

    Ne foglalkozzál vele. Ő mindenkinél jobban tudja, hogy az apple nem piaci kényszerből kullogott vissza, hanem csak egy kockát dobtak fel, hogy mit is fognak csinálni.

    A fotelből okoskodók már csak ilyenek...