• ezvansracok
    #622
    Bár már elég régen nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez, de én csak most akadtam rá, így csak most tudok rá reagálni.

    Valóban, vannak tévedései lordsithlordnak. Nem feltétlenül hülyeség, amit mond, de nem is teljesen igaz abban a formában, ahogy ő mondja.

    Cégalapításnál az összeget jól látja, sőt, inkább több lesz a végeredmény, mint 1 millió forint.

    Én nemrég csináltam céget, pont bérprogramozásra. A cég nekem csak számlázáshoz kellett, meg így könnyebb volt külföldi cégeknél állásra pályázni bérprogramozásra.

    A cégalapításnál nekem is felvetették, hogy van egyszerűsített cégalapítás. Igen hamar kiderült, hogy a sablonok nem húzhatóak rá minden cégre, így ez elvetésre került. Így maga a cégalapítás 200ezer forintomba fájt (ebben benne van minden).

    Ezután jöttek az "egyéb kiadások", vagy ahogy lordsithlord írta, a járulékos kiadások. Ezekből elég sok van. Csak pár közülük: szünetmentes torony beszerzése (150ezer), különálló hálózat kialakítása (50ezer), néhány szükséges irodai eszköz (például páncélszekrény) beszerzése (200ezer), backup vonal bevezetése (30ezer).

    Ezek mellett jönnek maguk az eszközök. Kellett egy Apple gép (MacMini), egy tábla (iPAd2) és egy telefon (iPhone 3GS). A vásárlásnál a fő szempontom az volt, hogy szakszerviz és bolt is legyen a hely. Így esett a választásom a StarKing-ra. A telefon kivételével minden volt náluk. Az összes eszköz együttesen több, mint 562ezer forintjába került a cégnek, igaz ebben benne van egy garanciabővítés is, de erről később.

    És itt van az a tévedés, amit említettem, a gépek bekerültek a cégbe, így ezek képezték a fél milliós alapot.

    Ezen felül szükség volt még egy sima notebookra is, annál a legolcsóbb példányt vásároltuk a szükséges szoftverekkel (például könyvviteli szoftver és természetesen egy Windows). Erre is kiment közel 250ezer forint.

    Összegezve tehát a cég még el se indult igazából máris kiment közel 1,2 millióm az ablakon. Megtérülési idő a legoptimistább számok szerint is legalább 1 év, de inkább 1,5-2 a reális.


    És akkor a már említett garancia bővítés. Mivel a gépeket legalább 3-4 évig használnia kell a cégnek, így igen kevésnek találtam az 1 év garanciát. A MacMini-re van lehetőség bővíteni, bár nem olcsón, a +2 év garancia 42ezer forint (hogy reálisan lehessen látni a dolgot, a notihoz is vettem garanciabővítést, így most 5 év van rá, arra csupán 12ezer forintomba fájt).

    És hogy ebből hol a sztori? Egyből felmerült, hogy jó jó, most van a gépben 4 giga ram, de később én bővíteném. Mivel vettem hozzá kemény pénzért még garancia bővítést is, nem akartam kockáztatni. Meg is kérdeztem, hogy akkor ez hogyan is történik, a leírást követve otthon vagy szerviz köteles. Az eladó válasza az volt, hogy persze, lehet otthon. És itt jött az első csavar, a mellette álló kollégája megszólalt:"Hülye vagy? Itthon nem lehet házilag cserélni, az garanciavesztéssel jár!" . Egy kicsit elvitatkoztak majd én balga javasoltam nekik, hogy ha már ott a szerviz, érdeklődjék meg. A második emberke bízva igazában szépen kihangosította a telefont és megkérdezte a szervizt. Néma csend a vonal túlsó felén, majd közölték, hogy nem tudják, egyszerűen ez a kérdés ezidáig nem merült fel, mert aki ennyiért megvesz egy gépet, az inkább nem kockáztat és beviszi memóriabővítésre, annál is inkább, mert a memória árában a beépítés benne van, így azért egy fillért nem kell fizetnie a kedves ügyfélnek. Javasolták, hogy hívjuk fel a garanciális támogató vonalat, ők az illetékesek a kérdésben. Úgy is tettünk, szintén kihangosítva fel lett hívva az Apple oldalán megadott (és egyébként meg a lordsithlord által itt leírt) telefonszám. Ott is volt egy kis tanakodás, kapcsolták a vezetőt, ő pedig pontosan azt a választ adta, ami itt is szerepelt, azaz hogy vannak olyan szériák, amiknél lehet házilag cserélni, de azokat itthon nem forgalmazzák, így nem lehet otthon megejteni a memóriacserét, mert az garanciavesztéssel jár.

    Nos, az eset jól mutatja, hogy még a szervizek és a szaküzletek sincsenek tisztában a helyzettel, nekik is külső segítség kell. Így nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a kereskedelmi szekció egyszerűen nincs ezekkel a dolgokkal tisztában. Nem azt mondom, hogy hazudnak vagy hasra ütés szerűen válaszolnak, mert nem feltételezek róluk szándékos félrevezetést, de a legjobb szándék mellett is a tudásuk is hibás lehet a jelek szerint.