Berta Sándor

Gyermekmunka a Samsung beszállítójánál?

A China Labor Watch nevű szervezet azzal vádolta meg a dél-koreai óriáscéget, hogy egy olyan céggel szerelteti össze a termékeit, amelynél gyerekek dolgoznak.

A China Labor Watch által nyilvánosságra hozott jelentés szerint a HEG Electronics nevű vállalatnál hét olyan személyt is azonosítottak a munkások között, akik biztosan 16 évesnél fiatalabbak voltak. Nekik ugyanolyan körülmények között kellett dolgozniuk, mint a felnőtteknek, de csupán az átlagbér 70 százalékát kapták meg. A gyerekekre a júniusi és júliusi ellenőrzések során bukkantak a HEG egyik részlegénél. A szervezet becslései alapján jelenleg a Samsung beszállítójánál 50-100 gyermek dolgozhat. Emellett azt valószínűsítik, hogy az alkalmazottak körülbelül 80 százaléka nyári munkát vállaló diák.

A Bloomberg tudósítása szerint a Samsung tiltakozott a vádak ellen és azzal érvelt, hogy idén már kétszer volt vizsgálat a HEG üzemeiben, ezek során azonban nem észlelték a munkajogi előírások megsértését, a mostani jelentés után azonban ismét vizsgálatot indítanak. A dél-koreai gyártó arra kíváncsi, hogy a HEG korábban minden információt átadott-e és vannak-e lehetséges problémák, illetve hiányosságok.

A China Labor Watch munkatársai megállapították, hogy a főként telefonokat és DVD-lejátszókat összeszerelő HEG-nél hetente 6 napot és naponta 11 órát kell dolgozniuk az embereknek, ráadásul szükség esetén kénytelenek lemondani a szabadnapjukról és további túlórákat is kell vállalniuk. Az egyik 14 éves dolgozótól megtagadták azt a lehetőséget, hogy felkeresse a helyi kórházat és a kiesett idővel arányos összeget még le is vonták a munkabéréből. A nyári munkát vállaló diákokkal nem kötnek munkaszerződéseket.

Nagy eltérés van továbbá a kifelé bemutatott körülmények és a valóság között. Hivatalosan arra bátorítják az alkalmazottakat, hogy jelentsék a hibás termékeket, a valóságban azonban megbüntetik őket, ha ezt teszik. Minden ilyen esetben 64 eurónak megfelelő összeget kell fizetniük - ez egyharmada a bérüknek. Amennyiben egy diák túl lassan dolgozik, akkor gyakran üvöltöznek vele vagy akár meg is ütik. A büntetések között van olyan is, amikor a vétkes dolgozónak 24 órán át kell állnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Ny #28
  a csamcsungnak is, csak annak nem örülnek
 • TARTYOM #27
  epülnek ingyen dolgoznak a gyerekek annyira örülnek, hogy epülnek dolgozhatnak!
 • GaborT28 #26
  Ugyan, ez csak diákmunka.
 • nachtwey #25
  Így tökéletes a másolás, mivel az iPhone-t is gyerekek rakták össze, így a Samsung-ot is azoknak kell.
 • narumon #24
  Komolyan, hogy jön ide az ifon?
 • narumon #23
  "Sok Apple buzi sznob, meg azt tudja csak, hogy ezt kell venni mert ez a cool."

  Még jó hogy te nem buzi sznob vagy, mert egy másik ugyanolyan cég ugyanolyan termékét vetted...
 • duke #22
  " Amennyiben egy diák túl lassan dolgozik, akkor gyakran üvöltöznek vele vagy akár meg is ütik. A büntetések között van olyan is, amikor a vétkes dolgozónak 24 órán át kell állnia. "

  Hat nem mindenhol kenyeztetik ugy el gyerekeket mint nalunk. Nalunk is raferne a gyerekekre egy kis munka. Inkabb mint hogy az utcan drogozanak, meg pialjanak, mar 12 evesen.
 • duke #21
  "Gyermekmunka a Samsung beszállítójánál?"

  Leszarom ki csinalja, csak jol rakja ossze a telefonomat a budos kolke.
 • Armagedown #20
  Nagyon jó dolog a gyerekmunka , így legalább olcsón meg tudom venni a cuccaimat.
  Amíg nem Európában van ilyesmi nincs mit sírni rajta
 • Sir Ny #19
  milyen egybeesés?