Berta Sándor

Elfogadták a robotrepülőgépek rendőrségi alkalmazásának irányelveit

A Rendőri Vezetők Nemzetközi Egyesülése (IACP) legutóbbi ülésén megszavazta a robotrepülőgépek használatáról szóló irányelveket, ezek viszont nem kötelező jellegűek.

A dokumentum legfontosabb pontja, hogy házkutatási engedélyre van szükség ha fennáll a lehetősége annak, hogy az alkalmazott robotrepülőgép bepillantást nyerhet valakinek a magánszférájába. Emellett szabályozták, hogy a bevetéseken készült minden fotót, videót és egyéb adatot a nyilvánosság számára hozzáférhetővé kell tenni, feltéve, hogy nem bizonyítékokról van szó, vagy egy bíróság nem minősítette őket bizalmas információknak. Szintén eldőlt az is, hogy a rendőrségi akciók során felfegyverzett robotrepülőgépek bevetésére biztosan nem kerül sor.


Az IACP a világ egyik legnagyobb rendőrségi szervezete, a határozatai azonban nem kötelező jellegűek, ugyanakkor szinte kivétel nélkül mindig figyelembe veszik őket a rendőri vezetők. Az egyesülés nagy hangsúlyt fektet az állampolgárokkal való párbeszédre és ez a közeljövőben sem lesz másként. Elvileg minden település lakói maguk dönthetnek majd arról, hogy a helyi rendőrség használhasson-e robotrepülőgépeket vagy sem. Ahol ezt jóváhagyják, ott a hatóság köteles egy külön forródrótot létrehozni és minden bevetett robotrepülőgépet jól látható jelölésekkel kell ellátni.

Az IACP irányelvei igazodnak a Robotrepülőgép-gyártók Egyesületének (AUVSI) hasonló anyagához, amely elsősorban a járművek gyártására és irányítására vonatkozó előírásokat tartalmaz. Az AUVSI üdvözölte az IACP döntését, míg az American Civil Liberties Union (ACLU) úgy reagált, hogy ez csupán az első lépést jelenti és a meghatározott irányelveket még törvénybe kell foglalni. Az ACLU álláspontja szerint mindenekelőtt azt kell egyértelműen tisztázni, hogy miként biztosítható a levegőből a magánélet védelme, illetve kerülhető el annak megsértése. Az anyagban szereplő meghatározások túl pontatlanok és visszaélésekre adnak lehetőséget.


Egy égi kamera kiválóan alkalmazható tüntetéseknél a tömeg mozgásának figyelésére

Az Európai Bizottság által is támogatott INDECT program egyik fő elemét képezi a városok légi ellenőrzését megvalósító robotrepülőgépek kifejlesztése. 2007-ben Franciaországban már megvalósították a robotrepülőgépekkel végzett ellenőrzéseket, a cél a 2005-öshöz hasonló zavargások megelőzése volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Merces #12
  na ha már olyan nevetséges akkor legyen részed benne........
 • caius marius #11
  Össze vagy keveredve.
  Ha látom tehetek ellene. Pl. szóváteszem az illetékeseknél.
  De tovább megyek. A helikopter nem tud a házak közé leereszkedni egy ilyen kis szar le tud, és aztán idővel közvetítik azt, ahogy éppen dugom a csajomat bent a szobában.
  El ne hidd már, hogy ezek a szarok majd jól megvédenek téged a bűnöző bácsiktól, néniktől!
  Egy nagy faszt! A cigány ugyanúgy beficcen a kerítésen mint eddig, csak most már kimagyarázni sem fogod tudni, hogy minek lőtted le, hisz szegény csak a táskádat akarta elvinni nem akart benned kárt tenni...
  Hülye.
 • okosan gyerekek #10
  hát, ez a probléma sem kevésbé nevetséges az előzőnél.

  ez eddig sem volt lehetetlen, azzal a különbséggel, hogy eddig ezt, a személyes jelenlétnek köszönhetően, kedves barátaim, helikopterből távcsővel, vagy kézi kamerával egyszerűen megoldották nyomtalanul.

  ezzel szemben azok a közterületen elhelyezett kamerák, amik legálisan rögzíthettek videófelvételeket (még Magyarországon is) kizárólagosan 24-órás rendőri felügyelet mellett, óránként 3000 forinttal honorált rendőrök jelenlétét követelték meg. ez annyiban változik, hogy mostmár minden ilyen gépre egy ilyen rendőr lesz, a visszaéléseket pedig az egyetlen ezen a konferencián elhangzott érdemi felvetés tisztázza: ti. hogy minden felvétel valós időben közzétételre kerül.

  visszaélés megoldva.

  viszont arra még mindig nem kaptam választ, hogy mi a faszomért nem lehet rászerelni egy kishatótávolságú kézi fegyver kaliberével megegyező fedélzeti ágyút?

  mért ne lehetne ilyennel agyon lőni, akit kell? sőt, tovább megyek, mért ne volna jobb, ha minden egyes alkalommal kizárólag ilyennel lőhetnének valakit agyon?

  tecciktudni, erről legalább nem csak a rendőri beszámoló lenne az egyedüli információja a nyilvánosságnak, hanem maga a felvétel. a túlkapásokat megelőzhetnék.

  sőt, tovább megyek. egy ilyen gépet a célpont lőfegyvere magasságával szinkronizálja sajátját olyan minimális célpontot jelent, amit megfelelő páncélzat esetén képtelenség hatástalanítani. ez pedig lehetőséget teremt arra, hogy ne is kelljen lelőni, csak például altató lövedékkel hatástalanítani a célpontot.

  végül is, ezek azért tényleg veszélyes dolgok, amikkel szemben a szervezett bűnözésnek joggal lehetnek aggályaik. és mint láthatjuk, igen, a fejétől bűzlik a hal, nézzünk csak körül az országban.
 • okosan gyerekek #9
  nah, hát ez TIPPPHIKUSAN a nem minőségi különbség. ez az, amiért nem változtatunk törvényt.

  amit állítasz az az, hogy végül is jogos, az embereknek nincsen joguk arra, hogy eltakarják a légi eszközök elől a birtokukat vagy az ingatlanaik belső terét, de ha már sokan látnak akkor van?

  másképp: a rendőrhelikopteresnek joga van benézni a birtokodra, a távvezéreltnek nincs?

  másképp: csökkentik a rendőri repülő alkalmatosságok gyártásának és fenntartásának költségeit (fejlődik a technológia); a helikopteres rendőr bekukkanthat egy kvázi jetpack trooper nem? mért mert a helikopter többe került?

  ne haragudj, te normális vagy?

  és az egyiket látod a másikat nem baromságot már előre lelőttem, ipi-apacs!
 • Merces #8
  pedig kurvára de,ha a drón bekerül a csomagtartóba, akkor azt nem magasan képzett személyzet fogja irányitani hanem a gyök kettes IQ-val rendelkező járőr aki esetleg jó heccnek fogja tartani hogy meglesse a kislányodat fürdés közben....
 • caius marius #7
  A helikoptert láttad ezt nem fogod! Ja és bazi sokat lehet belőle egyszerre üzemeltetni.
 • okosan gyerekek #6
  annyival kiegészíteném, hogy a robot repülő alatt valójában távvezérlésű repülőt értünk, ami relatív fogalom már csak amiatt is, hogy egy helikopterben ülő pilóta sem közvetlenül irányítja a repülőt, hanem közvetetten, így a távolság mindenképp relatív.

  ha az ilyen repülő operációkat automatikusan fogják végezni ezek, akkor le lehet ülni, azt' tárgyalni, hogy abban az esetben milyen szabályozásokat volna érdemes előirányozni.
 • okosan gyerekek #5
  jaj, hagyjuk már! 1984! az egész tervezet nevetséges korlátozásokat irányoz elő, olyanokat, amiket kb. el se várna az ember, például hogy házkutatási paranccsal rendelkezzen a rendőrség azért, hogy bepillanthasson a kertbe, vagy hogy fegyverrel szerelt repülőket nem fognak használni!?

  azt' mégis miért nem? mennyivel jobb lenne a bűnüldözés számos esetben, ha nem kellene kockáztatni hús-vér emberek életét? jaj, mert túl nagy és aránytalan előnyhöz jutna a bűnüldözés? vagy mert nekik is van félteni valójuk.

  az utcára kiszerelt kamerák, ha belátnak az udvarodra, akko' mi van?!

  a kutya nem kérdez meg, hogy ez téged zavar-e. sem itt, sem az USA-ban. ez akkora baromság, mint amikor a google-t azért baszogatták, mert az autóikon a kamerák magasabbra voltak szerelve az átlag magas emberek szemmagasságánál, amikor fényképeztek a Street View szolgáltatásba. mert ugye a két méter pluszos emberek magasságuknál fogva privilégiumot élveznek, hogy bepillantsanak mások kertjébe a kerítés fölött. tehát, az, akinek az akkori ombudsman által jegyzett megközelítés szerint jog van a kertjét eltakarni, annak nem sérti ezt a jogát egy 2 méter pluszos ember? nevetséges faszság!

  meg ugyan már, a kamerás robotrepülőre házkutatási parancs, amikor itt még az autódba is úgy túrkálnak, ahogy akarnak, vagy motoznak meg. Az USA-ban ez mind átkutatási végzést (Search Warrant) igényel.

  arra sem kellett házkutatási parancs, ha helikopterrel pásztáztak át területeket a rendőrök, itthon pedig egy adott nyomozáshoz nem tartozó, de annak során felmerülő más bűncselekmény megvalósultát megalapozó információ mind felhasználható.

  magyarul, ha épp csak arra cirkál egy rendőri helikopter a kerted fölött, te pedig gandzsát termesztesz a kert végében, akkor azért ugyanúgy elszámoltathatnak.

  miben más az, hogy ezt tényleges emberi jelenléttel végzik, vagy távvezérléssel?

  sok esetben lehet mondani, hogy "háddea helikoptert azt lehet hallani ezt meg nem" de mit csinálsz a töveiddel, ha egy 300-al közeledő már látótávolságban lévő helikoptert meghallasz közeledni?

  semmit. ugyanúy szopsz.

  egy szónak is száz a vége: persze, remegnek a térdeitek, de a tény az, hogy semmilyen érdemi változtatást nem igényel ezen gépek szabályozása a rendőrhelikopterek szábolyázásától.

  és attól függetlenül, hogy kikezdhető a szabályozásuk minden irányból, nem is foglalnék állást, hogy egyébként szükség volna e a rendőri feladatokat ellátó légi egységek jogosultságának a körét szűkíteni, vagy szélesbíteni kellene.

  de nem kellene dilettáns módon, aludt tejet csorgatva a szájukból úgy csinálniuk, mintha érdemben új helyzet állt volna fel ezektől a kis szaroktól, mert kurvára nem.
 • caius marius #4
  Nem is izgatna annyira ez az egész, ha tudnám, hogy mi a cél...
 • sad1976 #3
  a cél a 2005-öshöz hasonló zavargások megelőzése volt"
  biztos minden a legnagyobb rendben van nem? azért törnek ki zavargások mert nem jön időben a szappanopera a vv és a megaszar. ugye? pedig hát minden olyan tökéletes.semmi ok a zavargásokra......