Berta Sándor

Robotgyártó céget vásárolt az Amazon

A tengerentúli kereskedőcég komoly befektetést valósít meg: 775 millió dollárért megvásárolja a raktári robotokat készítő Kiva Systems nevű vállalatot.

Az Amazon döntésének hátterében az áll, hogy a társaság egyre több pénzt fordít raktáraira és szerverközpontjaira, ami komoly mértékben csökkentette az Amazon nyereségét. A raktárakban alkalmazott robotoknak köszönhetően a munka hatékonysága akár a korábbi háromszorosára vagy négyszeresére is növelhető. A robotok használata viszont azzal jár, hogy kevesebb raktári dolgozóra van szükség, de a mostani tranzakció miatt állítólag nem lesznek elbocsátások. Az üzletre már rábólintottak Kiva részvényesei és az üzlet várhatóan a második negyedévben zárul el. A Kiva Systems ügyfelei közé tartozik a Gap ruházati áruházlánc, a Staples irodai kiegészítőket forgalmazó vállalat, a Zappos.com cipőbolt-hálózat és a Diapers.com pelenkaküldő cég. Korábban az Amazon mind a Zappos.com-ot, mind a Diapers.com-ot felvásárolta.


A Kiva Systems robotjai működés közben

A narancssárga színű Kiva robotok önállóan megtalálják a különböző árucikkeket, majd felkutatják az azokhoz illő csomagolásokat és dobozokat. Végül mind a termékeket, mind a csomagolást elviszik a raktári munkásoknak. A robotok általában néhány millió dollárba kerülnek, de akadnak 20 millió dolláros modellek is. "A Kiva-technológia egy újabb módja a termelékenység fokozásának azáltal, hogy az árucikkek közvetlenül a dolgozókhoz jutnak el, így ők azonnal becsomagolhatják és elhelyezhetik őket" - jelentette ki Dave Clark, az Amazon alelnöke.

A kereskedőcég történetében ez a második legnagyobb felvásárlás, a Zappos.com-ért 894 millió dollárt fizetett ki. A Kiva Systems továbbra is szállíthat majd robotokat más vállalatoknak. Az Amazon egyébként egyre több területen jelenik meg. Tavaly októberben könyvkiadóként is támadásba lendült, majd egy hónappal később ismertté vált, hogy okostelefonon dolgozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!