Berta Sándor

Dr. da Vinci, a mindentudó műtősrobot

Egy négy karral, kamerával és különböző kiegészítőkkel rendelkező csúcstechnikájú eszköz miatt sok egészségügyi intézmény irigyli a bécsi Irgalmas Testvérek Kórház dolgozóit. A da Vinci nevű műtőrobot a világ legkorszerűbb ilyen berendezése.

A sebész viszonylag nyugodtan ül egy konzol és egy monitor mögött. Az ujjaival két vezérlőegységet fog. Úgy dolgozik, mint egy dobos: a kezeit és a lábait is felhasználja a da Vinci négy karjának irányítására. A karok bármilyen eszközökkel felszerelhetők, bármely irányba mozgathatók. A berendezés annyira kifinomult, hogy képes kiszűrni a vezérlőben dolgozó szakember kezének remegését is. A da Vinci-t a négy kar mellett felszerelték egy kamerával is, ami az emberi szemhez hasonlóan képes az egész műtőt belátni és minden munkafolyamatot 3D-s felvételen, 10-szeres nagyításban jelenít meg a vezérlőegységnél ülő orvos monitorán. A kollégái, a műtőasztal mellett dolgozó sebész, a nővér és az altatóorvos a képeket két HD felbontású monitoron látják. Ezeket a műtőasztal két oldalán helyezték el.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A robotot tavaly nyár óta használja a kórház urológiai részlege. "A da Vinci gyakorlatilag egy műtéti rendszer. Egy robot azt teszi, amit mondanak neki, illetve amire beprogramozták. A da Vinci viszont mindig csak azt csinálja, amire az operátor utasítja a vezérlőegység segítségével. Azt, hogy milyen lépések következnek, minden esetben az operátor dönti el" - közölte Paul Schramek professzor, a kórház urológiai és andrológiai részlegének vezetője.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A rendszert az Intuitive Surgical nevű amerikai vállalat fejlesztette ki, amely kifejezetten a műtéteknél használható robotok létrehozására specializálódott. Az első modelleket az amerikai hadsereg az 1990-es Öböl-háború idején használta. A helyi sebészeket az Egyesült Államokból segítették a kollégáik. A kifejlesztett rendszerek hatékonyságára jellemző, hogy a műtétek közben még egyszer sem kellett az amerikai szakembereknek közbelépniük. Áramszünet esetén a da Vinci automatikusan átkapcsol tartalékenergiára. A feldolgozandó adatmennyiség hatalmas, mivel nem csak nagy felbontású 3D-s képek készíthetők a rendszer segítségével, hanem röntgen-, ultrahangú és CT-felvételek is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A robotokkal végzett műtétek nagy előnye, hogy minimalizálható a vérveszteség. A da Vinci nagy lépést jelent a jövő sebészete felé és a jövő műtőinek elengedhetetlen kelléke lehet. Azonban ehhez az kell, hogy a műtőssegédeknek milliméter pontosan kell elhelyezniük a betegeket, a nővéreknek és az orvosoknak pedig külön tanfolyamon kell részt venniük. A költségek viszont bőven megtérülnek. A bécsi Irgalmas Testvérek Kórházban a betegek többsége a da Vinci-t választja és az sem véletlen, hogy Ausztriában már öt ilyen rendszert használnak. A bécsi modell több mint egymillió euróba került és műtétenként körülbelül 1500 eurónyi orvosi felszerelést használ el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • hungi #11
  Van szőlőszemhámozós videó is, nagyon durva.
  Laggolni? Szerinted 1millió $-ért ez vmi halflife motorra írt PC-s szar?
 • Mardekár #10
  Képzelem mi van, ha bezavarja a jelet valami, vagy elkezd lagolni xD
 • duke #9
  1 millio dollaert nagyon bena repulot hajtogat, es meg lassu is. Fele ennyiert jobb repulot hajtogatnek nekik.
 • okosan gyerekek #8
  csak nehogy a.......
 • stukov #7
  A robot úgy operál, hogy az orvos irányítja a karjait. Nem magától, mint pl egy autószerelő/festő robot :)
 • stukov #6
  Amikor bemutatták ezt a robotot, 1.000.000$ volt az ára, azóta már csökkent.
  A Magyarországot körülvevő országokban mindenhol van már ilyen, Romániában 10-en felül, Csehországban is 2 (ha 2010 óta nem vettek még).
  Ebben is le vagyunk maradva...
 • Cat #5
  Az emberi kezeknek sokkal nagyobb helyre van szükségük. Ha ugyanezt a beleidben hajtják végre a robot számára sokkal kisebb lyukat kell rajtad vágni, mintha egy orvos csinálná, és ilyen méretekben tényleg fontos, hogy ne remegjen a kéz. (Arról nem is beszélve, hogy egy specialista figyelheti az egészet és beavatkozhat, akár egy másik konintensről.)
 • Xerox10 #4
  Azt láttad, hogy a papírrepülő az érméhez viszonyítva fele akkora?
 • Mardekár #3
  Hát ha úgy műt, ahogyan azt a papírrepülőt meghajtogatta, akkor inkább nem feküdnék alá... xD
 • Gascan #2
  vannak youtubeon még érdekes videok h mi mindent lehet vele csinálni