Berta Sándor

Robotőrök kerülhetnek a dél-koreai börtönökbe

Az ázsiai állam büntetés-végrehajtási intézeteiben a jövő év tavaszától robotok segíthetik a börtönőrök munkáját. Az elsődleges feladatuk a veszélyes, feltűnően viselkedő rabok kiszűrése, de segíthetnek az őrök és a fogvatartottak közötti kommunikációban is.

A dél-koreai igazságügyi szervek a jövőben robotok segítségével őriznék a bűnözőket. A Korea Herald nevű lap tudósítása szerint az ezzel kapcsolatos kísérleti program 2012 tavaszán indul el a Szöul közelében működő pohangi büntetés-végrehajtási intézetben. A robotőrök körülbelül másfél méter magasak, a súlyuk 70 kilogramm és négy keréken közlekednek. Felszerelték őket kamerákkal és kommunikációs berendezésekkel, mikrofonokkal és hangszórókkal. A robotok elsődleges feladata a börtönökben való járőrözés és eközben figyelniük kell a szokatlan eseményekre, például a foglyok közötti összetűzésekre, csoportosulásokra, öngyilkossági kísérletekre és verekedésekre. Amennyiben ilyen eseményt észlelnek, azonnal értesíteniük kell az őröket. Ugyanakkor arra is lehetőséget kínálnak, hogy a rabok kommunikálhassanak az őrzőikkel.


Lee Baik-chul, a szöuli Kyonggi Egyetem tanára és a projekt vezetője elmondta, hogy a robotok hatékonyabbak egy egyszerű kameránál, hiszen beprogramozhatók különböző feladatok elvégzésére, a fogvatartottak tevékenységének és szokásainak figyelésére, illetve a szokatlan viselkedések felismerésére és kiszűrésére. Li hozzátette, hogy az őrök üdvözölték a program elindítását, mivel azt remélik, hogy a gépi segítők tehermentesíthetik őket, különösen az éjjeli műszakok idején.

Azt ugyanakkor még senki sem tudja, hogy mit szólnak majd az új őrökhöz a rabok. "A robotok nem terminátorok. A feladatuk nem a foglyokkal szembeni kemény fellépés" - jegyezte meg a szakember. Ellenkezőleg, egy robotőr baj esetén segítséget hívhat. Az egyelőre egy hónapig tartó projektet a helyi igazságügyi minisztérium finanszírozza. A robotok kifejlesztése 860 000 dollárba került.

Dél-Koreában a robotok alkalmazása a rendőrségnél és a katonaságnál nem új ötlet. Már 2006-ban arról írtunk, hogy az országban öt éven belül megjelenhetnek az első robotok a rendőrség és a katonaság kötelékében. Tavaly júliusban pedig arról számoltunk be, hogy Szöul harci robotokat telepít Észak- és Dél-Korea határára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • olivaoil #10
    Hülye kis nyomorék, idétlen vigyorgó robot. Én biztos szétverném a hülye képét és a két keréken guruló nagy vashasát.
  • olivaoil #9
    LOL
  • sarpba #8
    welcome in Fortress...
  • Cleawer #7
    Elsőre Wall-era emlékeztet (:
  • finizlik #6
    Lehet olyan anyagból csinálni, hogy még lángvágával sem tudják megbontani
  • Merces #5
    .....mi van a fejében_? különben ezt a szemetest nézni elég büntetés börtön nélkül is.....mégis ki a faxomnak jönnek be ezek a tündibündi dizájnok....vagy a lakatos márk a sztájliszja_?
  • NEXUS6 #4
    Mit követtek el ezek a robotőrök, hogy börtönbe zárják szegényeket!?
    ;)
  • Szefmester #3
    Dehogynem lesz. Majd rommá verik és az éles alkatrészekkel egymásnak tudnak esni, az aksit pedig amolyan sokkolóként tudják bevetni. Egy komplett fegyverállványt adnak az elítélteknek. Egy ilyen gépet leginkább a nyugisabb adócsalók és könnyebb bűnelkövetőkhöz lehetne berakni, nem pedig az erőszakosok közé.
  • fergusonpapa #2
    majd kilopják belöle az elemet, vagy átprogramoza valami szaki és tudni fog majd bökdösni :DDDD
  • bino512 #1
    sok gyakorlati haszna nem lesz