Berta Sándor

Robotrepülő­gé­pes ellenőrzés Francia­országban

Két évvel ezelőtt robbantak ki a franciaországi zavargások. A francia kormány akkor rendkívüli állapotot hirdetett ki egyes területeken, napjainkban már elektronikus rendszerekkel igyekezni megelőzni a hasonló cselekményeket.

Az eseményeket 2005. október 27-én az váltotta ki, hogy két fiatal meghalt Clichy-sous-Bois-ban, mivel a rendőrők elől menekülve egy transzformátorházba bújtak. Ezt követően törtek ki a zavargások Grignytől Marseille-ig, amelyekben az elégedetlenkedők több ezer autót és buszt gyújtottak fel, és több száz épületet rongáltak meg. Sok elkövetőt azóta több éves letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, de a problémák megmaradtak és a francia kormány szeretné megakadályozni a hasonló események bekövetkezését.

A helyi szakemberek és politikusok a távoli megfigyelő eszközök alkalmazása mellett döntöttek. A választásuk az Engin léger pour la surveillance aérienne (ELSA) nevű robotrepülőgépre esett. Az eszközök képesek ellenőrizni a neuralgikus pontokat, ahol a leginkább fennáll a veszélye az újabb zavargások kitörésének. Emellett hasznosak a tüntetések megfigyelésénél is.


A robotrepülőgépben fedélzeti kamerák vannak, amelyek a képeket közvetlenül az irányítóközpontba továbbítják. A berendezések képesek éjjel és nappal is felvételeket készíteni. Maximális járőrözési ideje pedig 40 perc, hatótávolsága legfeljebb 2 kilométer, repülési magassága pedig maximum 500 méter. Az ELSA előnye, hogy gyakorlatilag hangtalanul végzi a dolgát, így nem szúr szemet a randalírozóknak. Az első robotrepülőgépet december 15-én kapja meg a francia kormány. Egy eszköz ára átlagosan 10 000 euró.

A beruházás része a korábban Michéle Alliot-Marie francia belügyminiszter által meghirdetett programnak, amelynek célja az országban működő, jelenleg mintegy egymillió videokamera számának növelése. A tervek szerint 2009-ben már 3 millió készülék őrzi majd a nyugalmat. A videokamerás rendszerek fejlesztését Nicolas Sarkozy frissen megválasztott francia elnök is sürgette a Le Journal du Dimanche című hetilapnak adott interjújában, Sarkozy szerint ugyanis a kamerák felszerelése kifizetődött Nagy-Britanniában is.

Az első tesztek már sikeresen lezárultak. A tesztterep - nem véletlenül - a Département 93 nevű, sok munkanélkülit, hajléktalant és bevándorlót vonzó terület volt, amely északról közvetlenül Párizzsal határos. Közel sem mindenki fogadta azonban lelkesen a robotrepülőgép bevetését. Daniel Goldberg, Seine-Saint-Denis szociáldemokrata képviselője egyenesen felháborodott, hogy a rendőrség katonai technológiát vett be polgári célokra.

A megoldás egyébként nem új keletű, hiszen júliusban hozták nyilvánosságra azt az elképzelést, miszerint a közelgő 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű futball-Európa-bajnokságon a szervezők robotrepülőgépekkel akarják ellenőrizni a futballszurkolókat, hogy így szűrhessék ki és azonosíthassák a futballhuligánokat. A járművek alkalmazásához a közelgő futball-Európa-bajnokságon azonban törvénymódosításra van szükség Ausztriában, ugyanis a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a hatóságok lefilmezzék vagy lefotózzák az embereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #10
    igen, hát.

    Legyen már 1984 is aqrva életbe, de a bűnözést akkor is meg kell fékezni.

    Minden emberbe rfid csipet kell beleülteni, az agyába is!!!
  • Zro #9
    Ezek sem a problémák megoldásán dolgoznak, hanem megpróbálják megfélemlíteni az embereket. Egyébként, ha nincs takarva az arcod ezekről a felvételekről simán be lehet azonosítani bárkit. Nem a randalírozókat fogják figyelni 3 millió kamerával, hanem a lehetséges randalírozókat, tehát bárkit... Lassan eljutnak oda, hogy minden lakosra jut egy kamera :) Esetleg az segítene, ha mindenkinek a feje fölött folyamatosan lebegne egy ilyen kis helikopter, nehogy valami rosszban sántikáljon
  • haxoror #8
    Az se egy utolsó szempont hogy a népség is tudja az utcán hogy felveszik amit éppen csinál, már ez is visszatartó erő lehet.
  • Praetor #7
    Be vannak sz*rva a vezetők, mint Mo-on...
  • AranyKéz #6
    Azok a bevándorlók tökéletesen beilleszkedtek a francia társadalomba; randalíroznak, forronganak :)
  • Epikurosz #5
    gagyi. Nincs rajta géppuska.
  • Ronny #4
    egyszerűen ki kell dobni a bevándorlókat és akkor nincs ilyen gond.
  • kernerster #3
    Hát jahhhh. Lehet itt az 1984-el dobálózni, én is azt szoktam. De itt azért ez mégse olyan, mint amikor Britanniában köszön a kamera, hogy rossz helyen mentél át. Annak télleg van egy kis orwell-es utóíze, ennek nincs. Mert itt zavargókat és csőcseléket figyelnek, nem a közembert.

    Másrészről, képzelj el focimeccset a tévéből. Talán nevetséges de jobban látod a játékosok mozgását, mint maga az edző. Mert magassabbról nézed, egy fajta magasabba nézőpontból :). És nem hiszem h rossz képet adna különben nem vezetnék be.
  • googlekereso #2
    Ebből a hozzászólásodból nekem az jön le, hogy nem igazán értesz a stratégiához,taktikához...
    1. A tömeg haladási irányát esetleg meg tudják becsülni (nagyobb százalékkal mint lent), és látják ha egy csoport a nagy tömegből kiválik és másfele indul el
    2. Esetleg meglátnak olyat is amit a földről nem
    Habár lehet hogy néhány ember a tetőre meg tenné
  • Cactus #1
    Na? Senki nem írja be a bűvös számot? :D Vagy már elcsépelt?

    Én csak azt nem értem, hogy az miért jó, hogyha látják a tüntetőket felülről is? Látják hogy merre vonul a tömeg? Egyáltalán milyen képet ad? Azonosíthatók a felvételek alapján a fő hangadók, huligánvezérek?