Berta Sándor

Lézerszkennereket telepítenek az amerikai repterekre

Az Egyesült Államokban a következő 1-2 évben egy teljesen új lézerszkennert fognak tesztelni és üzembe állítani. A berendezés képes akár 50 méterről és kimutatni bizonyos anyagokat és anyagmaradványokat.

A Genia Photonics cég által kifejlesztett készülék egymilliószor érzékenyebb és tízmilliószor gyorsabb a jelenlegi modelleknél. Előnye továbbá, hogy akár rendkívül nagy tömegben is megbízhatóan és észrevétlenül működik, s képes akár 50 méteres távolságból is letapogatni az embereket. A Picosecond Programmable Laser nevű eszköz kimutatja a kokaint, a lőport és számos más anyagot, illetve anyagmaradványt. Beállítható bizonyos molekulamintákra is, így megállapítható, hogy a vizsgált személy mit reggelizett vagy hogy magasabb-e az átlagnál az adrenalinszintje.


Az alkalmazott technológia nem új, azonban a vállalat azt az amerikai hatóságok megbízásából az elmúlt években továbbfejlesztette. Sikerült a berendezéseket is lekicsinyíteni és ezáltal a lézerszkenner hordozhatóvá vált. A használt lézersugarak teljesen ártalmatlanok az emberi szervezetre. A belbiztonsági minisztérium azt tervezi, hogy az amerikai repülőtereken 2013-tól fogják alkalmazni a készülékeket, de előfordulhat, például futballstadionokban is üzembe helyeznek ilyen eszközöket.

Az adatvédelmi szakemberek természetesen azonnal bírálták a projektet. Georg Markus Kaniz, a quintessenz egyesület munkatársa szerint az embereknek joguk van a magánéletükhöz és egy ilyen szkenner megsérti a magánszférát. "Aki akaratán kívül megfog egy kokainporos papírpénzt, az már gyanússá válik. Ez elfogadhatatlan" - közölte a szakember. Alexander Sander, a NoPNR csoport aktivistája egyenesen perverznek nevezte az egészet, és szerinte nem kell valamit csak azért megvalósítani, mert technikailag lehetséges. Az ilyen berendezéseket és azok használatát egyértelműen tiltani kellene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • okosan gyerekek #17
    lehet, hogy nálatok még így megy a dolog, de akkor te jó eséllyel valahol az Urálon túl tengeted a napjaid, mivel a bizonyítás terhe (burden of proof) jogállamokban a vádra nehezedik. ez az eszköz kizárólag arra alkalmas, hogy a kiemelendő személyek körét némileg pontosabban határozza meg. nem abszolút érvényű, és nem szolgál döntő bizonyítékként.

    diszkriminálhat, mert valóban: ragadhat rád lőpor, úgyis, hogy valóban ártatlan vagy, sőt, az is elképzelhető, hogy egyetlen szemet sem találnak egy olyan utas ruházatán, aki egyébként bombát csempészett a poggyászába.

    viszont egyaránt kétségtelen, hogy lényegesen megnehezíti egy terrorista dolgát, és hogy nem sérti annyira a demokratikus elveket, mint egy teljes-testszkenner.

    a visszaélésektől félőknek meg üzenem, hogy zárassanak be minden kutatóközpontot, egyetemet és lobbizzanak a tudósaink Dunába lövése mellett, mert jó eséllyel találnak még fel olyan dolgokat, amiket az emberiségnek felelőségteljesen kell használnia egyébként hatalmas károkat okozhatnak.
  • kisemlős #16
    Hm... Olajért, ásványkincsekért, politikai érdekből szarrá bombázza a USA, NATO, Oroszok a fél világot, aztán a szerencsétlenek a maguk sajátos, egyszerű eszközeivel próbálnak ellenállni a gyarmatosítás ellen tiltakozva. Nem, nem támogatom a terroristákat, de megértem őket. Ha egy nap kitalálná valamelyik nagyhatalom, hogy Magyarország kell neki, jönnének a robotrepülők és bombáznának egész nap, meghalnának a "járulékos veszteségként" az ismerőseim, hozzátartozóim, valószínűleg épp így küzdenék az elnyomók ellen. Meg gondolom a többség is ezt tenné.
    Ezt főzték ki maguknak, egyék meg!
    A "terrorista termelő" országokban azonban sokszor a tömegek iskolázatlanok, vagy, ha meg is van a szaktudásuk, nincs műszaki háttér. Először vizet kell szereznie, hogy életbe maradjon, nem pedig azon gondolkodik, hogyan rohanná le a megszállókat.

    A világ már csak ilyen...
  • mad mind #15
    Buta vagy mint mindig. El sem tudod képzelni mi minden ragadhat rád anélkül, hogy tudnád. Ismerősöd életében először lőtt egy pisztollyal, utána ment és kézfogással/öleléssel elbúcsúzott tőled. Máris tele vagy lőpormaradványokkal, amiről nem is tudsz és ezért elszámolni sem tudsz vele.
  • cateran #14
    Persze-persze..."hogy végre a 21. századhoz méltó, az emberek magánszférához való joga ne sérülne aránytalanul."
    Ezen konkretan hangosan felnevettem...Hol eltel az elmult 30 evben? 1 tescos szatyorban? Letezik meg olyan, aki nem hallott pl az ECHELON-rol?
  • kvp #13
    Eloszor is a kep nem a keszulekrol keszult, hanem a vezerlo szamitogep dobozarol. Masodszor egy jol modulalhato infra forrasrol van szo, es a visszaverodott szort sugarzast nezik egy specialis kameraval. Gyakorlatilag olyan mint az uv feny, csak itt a frekvenciat be lehet allitani mindenfele molekulahoz, hogy mi vilagitson. Nem fokuszaljak, hanem szorjak mindenfele es a kamerakepen nezik, hogy mi vilagit. A sugarzo egyebkent ugy nez ki mint egy studiolampa csak nagyobb, a kamera meg egy jol hutott doboz egy erzekeny infrakameraval. Se nem veszelyes, se nem karos. Ha valaha sikerul miniaturizalni, akkor barmelyik telefonba be lehet epiteni a normal kamera es vaku melle es akkor barki korulnezhet a telefonjaval barmilyen anyagminta utan kutatva. Egyebkent eredetileg orvosi muszernek szantak, mivel ezzel (persze csak nagyon kozelrol) ranezesre meg lehet latni pl. a rakos sejteket. A gond az, hogy par centinel nagyobb tavolsagrol mar csak az elso infra visszavero feluletig mukodik, ami ember eseten vagy a bor vagy a legfelso hoszigetelo (muszalas) ruhaanyag. Ha a technologia az orvostudomanyban is elterjed, akkor ez lehet a klasszikus scifi-s trikorder alapja.
  • EnxTheOne #12
    És ha terroristák kezébe kerül? Fokuszálják a lázersugarakat és átolvasztják a repcsiburkolatát, majd belobban a kerozin.
  • Merces #11
    ..svájcban a tartalékosok hazaviszik a szolgálati fegyverüket, igaz hogy nem rakétavető..........
  • nagylzs #10
    Egy ilyen technológiával nagyon vissza lehet élni. Nem is az a kérdés, hogy a technológia mennyire "gonosz". Mert lehet használni jó célra is. A kérdés, hogy mennyire élnének vele vissza? A válasz pedig: valószínűleg visszaélnének vele, mert ilyen világban élünk. Amikor ilyen technológia bevezetéséről kell dönteni, akkor elsősorban az emberek természetét kell figyelembe venni, és ez alapján eldönteni hogy várhatóan mekkora kárt fognak vele okozni. (Mert fognak!)
  • okosan gyerekek #9
    ha nem tévedek az emberi szem is része az emberi szervezetnek, amire nem káros. és vélhetőleg ez volna a legalapvetőbb aggálya mindnekinek, így arra külön kitértek volna, ha volna ilyen hatása...
  • okosan gyerekek #8
    kezdem úgy látni, hogy a hozzászólók többsége nagyobb örömére szolgál, hogy terroristák jelenleg további erőfeszítések nélkül feljuthatnak repülőgépekre, mint annak, hogy végre a 21. századhoz méltó, az emberek magánszférához való joga ne sérülne aránytalanul.

    két éve, amikor arról lehetett olvasni, hogy az orr hőmérsékletéből és a mosdó látogatásának gyakoriságából akarnak dolgokra következtetni, azt felháborítónak tartottam: rengeteg kizárólag a repüléstől félő utast hurcoltak volna meg azért, hogy egy-egy potenciálisan veszélyes személyt sikerüljön kiemelni a tömegből. ez a megoldás lényegesen képes leszűkíteni a vizsgálat alá vonandó személyek körét. akin lőpor nyomait találják érdemes behatóbb vizsgálat alávonni. Persze egy ilyen vizsgálat során pusztán kikérdezni, például, a lőpor okairól és "elfogadható magyarázatot" várni kizárólag nevetséges. Aki valamire készül, az ilyen helyzetekben rendelkezik a válaszokkal. A legfontosabb, mégha az esetleges szándék fenn is áll, hogy megakadályozhassák azok megvalósulását.

    ez az eszköz remek. nem igényli, hogy az utasokat teljes test-szken alávonják és anélkül lehet érdemi információhoz jutni valakiről, hogy aránytalanul beavatkoznának a magánéletébe.

    tényleg nem értem a károgókat...