Berta Sándor

Kanadában rögzítenék a repülőtereken elhangzó beszélgetéseket

A kanadai vámhivatal (CBSA) azt tervezi, hogy az ország légi kikötőiben nagy felbontású kamerák és rejtett mikrofonok segítségével rögzíti az emberek beszélgetéseit.

A hivatal így akarja gyengíteni a szervezett bűnözést és a csempésztevékenységeket. A CBSA már számos repülőtéren elhelyezte a kamerákat és a mikrofonokat, az eszközök mindegyike működőképes. Chris Kealey, a CBSA szóvivője hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hangfelvevő funkciót még nem kapcsolták be, erre majd csak egy későbbi időpontban kerül sor. Konkrét időpontot viszont nem árult el.


Egy 2008-as felmérés szerint a kanadai légi kikötők területén 58 banda működik. A módszerük mindig azonos: vagy megvesztegetnek néhány helyi alkalmazottat, vagy a saját embereiket csempészik be a repülőterekre, akik ezután átviszik a vámellenőrzéseken a csempészett holmit. A helyi hatóságok úgy próbáltak gátat szabni a bandák tevékenységének, hogy ellenőrzött területeket jelöltek ki, ahol a vámosok megállították és átvizsgálták nem csak az utasokat, de a repülőtéri dolgozókat is. A kamerákat és a mikrofonokat is ezekben a zónákban szerelik fel.

A rendszer azonban nem csak az utasok beszélgetéseinek feljegyzésére alkalmas. A légi kikötőkben dolgozók szakszervezete máris aggodalmait fejezte ki a kezdeményezéssel kapcsolatban, mondván a jövőben az eszközöknek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a munkáltató belehallgasson a munkások beszélgetéseibe, sőt, rögzítse azokat és később felhasználja. Könnyen lehet, hogy a CBSA törvényt sértett, mivel az országban hatályos jogszabályok kimondják, hogy minden ilyen esetben szükség van az adatvédelmi hivatal előzetes vizsgálatára (privacy impact assessment), ennek eredményei viszont nem kötelező jellegűek. Nos, a vámosok elmulasztották a bejelentést és így nem történhetett meg a vizsgálat, emiatt az egész projekt jogilag támadhatóvá vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #17
    annyira nem más a helyzet a polgárok nagyrésze továbbra is a zöldség kategóriába sorolható, tömegmédia zabálók, gyér idegennyelv tudással rendelkező emberek akik a tv2, fox, helyi megfelelő műsorait veszik készpénznek.
    A Milosevic rezsim azért maradhatott talpon olyan sokáig mert a kezében volt a mainstream média és vele a lakosság támogatása.
  • Merces #16
    ..ezzel az a gond hogy még háromat sikerül megakadályozni , a negyediket rendre keresztülviszik........
    ezzel szemben viszont semmit nem lehet hallani a nevelést segitő törvénytervezetekröl, vagy ésszerű szociális hálórol, hogy egyáltalán meg se történjenek olyan jellegű büncselekmények amiket kamerákkal lehet gátolni
    persze semmilyen nevelés nem fog megóvni egy előre eltervezett komoly büncselekménytöl , vagy egy hirtelen felindulásbol elkövetettől, de ezek ellen a kamra sem véd meg, viszont a megélhetési bűnözés , és az ilyen brahibol elkövetett büncselekmények megelőzhetőek lennének.....

  • okosan gyerekek #15
    a brave new world...
  • llax #14
    Hidd el, a mai világban egy fejlettebb országban kiderülne hogy nem úgy használják a felvételeket, mint ahogyan azt állítják, abból világra szóló botrány lenne.

    Ha figyeled a híreket, azért láthatod, hogy elég sok ellenőrzési projektnél fújtak visszavonulót kormányok az utóbbi időkben, mindenféle civil szervezet és demonstrációk nyomásának hatására. Tehát van egy elég erőteljes társadalmi kontroll. Olyan társadalmi kontrollról van szó, ami az általad emlegetett diktatúrák esetében eleve nem létezhetett és ennek nem kizárólag a rendszer volt az oka. A korlátozott kommunikációs lehetőségek és a meglévők titkosíthatóságának hiánya nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az általad emlegetett szervezetek élhették világukat, ugyanis az előbbi két dologgal ők rendelkeztek, míg az átlagember nem... Ma azért ezen a téren kicsit más a helyzet.
  • Merces #13
    nem mi mossuk össze, hamarossan elterjednek az arcfelismerismerést lehetővé tevő térfigyelő rendszerek, innen kezdve automatikusan nyilvántarthatják hogy mikor kivel találkozol mennyi ideig beszéltek, mindezt annélkül hogy a tudtodra adnák nem a személyes szabadság korlátozása a jó megoldás,
    és nem vagyok paranoiás, csak észreveszek olyan apróságokat mint például a délszláv háború, vagy a csaucseszku diktatura idején történt semmiségek, csak innen a közvetlen környékröl.....
    kőbe vésett szabályok na ne cihogtass......
  • llax #12
    Kicsit késve, visszatérve...

    Ez nem a mi naivságunk, hanem a Te és sok társad paranoiája...
    Az olyan megfigyelést, amit tudtoddal végeznek közterületen, semmilyen módon nem hasonlíthatod a titkosnál titkosabb szervezetek kémkedéseihez. Ez abszolút nyíltan történik, még figyelmeztető táblák is tájékoztatnak erről, a felvételek felhasználhatóságának kőbe vésett szabályai vannak.

    Ne mossuk össze ezt a témát a kormányok és titkosszolgálataik különböző tervezett/megvalósított megfigyelési szándékaival, amit természetesen a terroristák üldözésére/elfogására szánnak. Ez már sokkal veszélyesebb lehet, ezek fölött már nincs akkora társadalmi kontroll, néhány elborult agyú, hataloméhes politikus néhány tollvonása és visszaköszönhetnek a "régi idők".
  • Reparamorf #11
    -Mindig mondom...
    Ez már a fasizmus...
    -és. ha időben (lehet elkéstünk) nem teszünk semmit, akkor a fejünkre nőnek a férgek...
    Nyilvános helyen nincsen helye kamerának, mikrofonnak, Az kevés, hogy nem megyek oda, el kell pusztítani az ilyen helyeket, a kirakójukkal együtt.

  • immovable #10
  • llax #9
    Csoportosan elkövetett rablás.

    A jelenleg hatályos Btk. szerint, csak 2 év alatti büntetésnél lehet azt felfüggeszteni. A 2 évet elérő vagy meghaladó esetében ennek lehetősége megszűnt, ilyen esetben a bírónak nincs mérlegelési lehetősége. A rablás abszolút minimuma 2 év, semmilyen indokkal nem enyhíthető tovább. Csoportos elkövetése különösen súlyosbító körülmény, 5-től 10 évig büntetendő akkor is, ha egy szál gyufát vesznek el tőled erőszakot alkalmazva.

    Nincs sem a minimális értékhatár, sem az alkalmazott erőszak súlyossága meghatározva: minden esetben rablás, ha erőszakkal vesznek el valamit. Erre példa egy idei túró rudis eset: a 14 évet alig betöltött gyerek zsebre tett a boltban egy túró rudit. Amikor meg akarták állítani, az útjából odébb lökte a boltost és elmenekült. Személyi sérülés nem történt, a kár filléres: priusz nélkül, gyorsított eljárásban 2 év javítóintézetet kapott, mivel az odébb lökés már erőszaknak számít és a minimum tovább nem enyhíthető módon 2 év. Fellebbezni nincs értelme, mivel tovább sehogyan nem enyhíthető a dolog.

    Ebből indulj ki. A csoportosan elkövetett rablás abszolút minimuma 5 év, a felvételek miatt semmit nem tudnak belőle letagadni, vagy kimagyarázni.
  • llax #8
    Ezt kell egy kontroll, egy szigorú határ a magánélet és a közterületen tartózkodás között.