Berta Sándor

Felülvizsgálják a repülőgép-fedélzeti iPad-tilalmat

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) kész felülvizsgálni a jelenleg hatályban lévő szabályozást, amely az iPad, a Kindle, a Blackberry és más készülékek repülőgép-fedélzeti használatának tilalmára vonatkozik.

A The New York Times cikke szerint a Szövetségi Légügyi Hivatal hajlandó újra megvizsgálni az elektronikai eszközök repülőgép-fedélzeti használatát tiltó szabályt és adott esetben módosítani is fogja azt. Minderre azért kerül sor, mert továbbra sincs egyértelműen bizonyítva, hogy az utasoknál lévő és bekapcsolt iPad, Kindle vagy éppen Blackberry készülékek zavarnák vagy befolyásolnák a repülőgépek fedélzeti műszereinek a működését.

Az új eljárás során az FAA illetékesei kizárólag az elektronikus könyvolvasókat, a táblagépeket és más hasonló eszközöket vizsgálnak meg, vagyis mindez azt jelenti, hogy a mobil- és az okostelefonok használata továbbra is tilos lesz a repülőgépek fedélzetén. Az elmúlt évek elutasító magatartásához képest már ez a felülvizsgálat is komoly előrelépést jelent, eddig ugyanis a Szövetségi Légügyi Hivatal nemes egyszerűséggel elzárkózott a jelenlegi szabályozás bármilyen módosítása elől.


A pilótafülkékben már használnak táblagépet, de több száz utas saját kütyüje jóval komolyabb kockázat

Napjainkban minden egyes készüléket tesztelnek és csak akkor kaphatja meg a repülőgép-fedélzeti használatot lehetővé tévő engedélyt, ha az összes teszten átmegy. Fontos azonban, hogy a teszteket kizárólag utasok nélküli repülések alkalmával hajtják végre. A légitársaságok kötelesek az adott eszköz összes változatát minden egyes általuk használt repülőgépen is letesztelni, hogy így zárják ki az esetleges kockázatokat.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy a légitársaságok nem repesnek az örömtől, a tesztek ugyanis időigényesek, ráadásul meglehetősen drágák. Az FAA ezért úgy döntött, hogy az új átfogó vizsgálatba bevonja a légitársaságok mellett a repülőgépek és a fedélzeti műszerek gyártóit, továbbá a pilótákat, a légiutas-kísérőket és az utasokat. A hivatal 2006-ban végzett utoljára ennyire átfogó tesztet, azonban akkor még nem létezett sem az iPad, sem a Kindle.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kindle #25
    Jó az Apple PR-ja!
  • narumon #24
    Pedig pontosan ez miatt nem lehet. Mert le és felszállásnál kellenek a nagyon pontos műszerek és az interferencia ESETLEG megzavarhatná. Néhány telefon nyilván nem, de ha engedélyezve lenne akkor szélsőséges esetben egyszerre 200 utas pofázna és zavarná ESETLEGESEN a gép műszereit.
  • Tetsuo #23
    LOL Ez kesz. :)
  • Tetsuo #22
    :) Na ja.
  • Tetsuo #21
    A baj az, hogy rosszul valasztottak es hataroztak meg a szabvanyokat.
    Ha egy mindennapos kommunikacios eszkoz bezavarhat egy utasszallitogepet, az gaz.
    Es nem az utas tehet rola, hanem a tervezoktol az uzmeltetoig mindenki, akik b@**tak az interferenciara es egyebekre.
  • sanyicks #20
    fizess 100$-t akkor lehet mindent :D
  • Ender Wiggin #19
    Éveken át teljes erőbedobással dolgozik minden mobilgyártó azon, hogy az emberiség civilizáltabb felét annyira rászoktassák a mobilra, hogy ne tudjon lélegezni se nélküle. Asszem sikeresnek mondható ez a kampány, és még csodálkoznak, hogy a paraszt még akkor is simogatja a buzi okostelefonját, mikor elvileg nem volna szabad.
  • caius marius #18
    Szerintem az esetleges fel és leszállás közben előadòthatò problémàk miatt nem fényképezhettél. Hülye példa, de mongyuk valami gubanc miatti, hirtelen manőver miatt eldobod a géped és mongyuk kidobod a szomszéd szemét. Vagy bepereled a légitársaságot azért mert miattuk elejetted, oszt most vehetnek neked egy új gépet. :-) Ez persze csak találgatás...
  • caius marius #17
    Azt egyébként elképzelhetetlennek tartom, hogy a mobil adatkommunikáciò veszélyeztetné bármiféle formában a repülőgépeket. Ha ez így lenne akkor valszeg csoportossan esnének lefelé a gépek, a szabálytalankodó agyhalottak miatt, és a nagyvárosok felett repkedő, terjedő rádiòhullámok is leszedhetnének egy -kettőt.
  • caius marius #16
    Nem értem mámeg minek kellett ilyen hülye címet adni ennek a cikknek? Csak az ájpadokat tiltják he? Úgy látom, hogy az sg cikkíróit továbbképzésre kéne küldeni, ahol szakemberek részletesen ismertetik velük, a különböző technológiai eszközök neveit, funkcióit, gyártóit, stb.