Berta Sándor

Öt évig tárolja utasai adatait az Austrian Airlines

A Lufthansa leányvállalatának számító osztrák nemzeti légitársaság elismerte, hogy az elfogadott mértékűnél jóval tovább őrzi meg a légiutasaival kapcsolatos információkat.

Az osztrák adatvédelmi törvény kimondja, hogy ilyen hosszú ideig csak abban az esetben tárolhatók a személyes adatok, ha ennek "egyértelmű jogi oka" van. Nos, ez az Austrian Airlines (AUA) esetében közel sem biztos. Az AUA erre a célra az Amadeus nevű rendszert használja. Az Amadeust a Lufthansa és számos más légitársaság, illetve utazási iroda is alkalmazza. Az osztrák légitársaság azt állította, hogy legalább 3 évig kell megőrizniük a légiutasok adatait azért, hogy kártérítési igények felmerülése vagy bármilyen követelések esetén érdemben tudjanak foglalkozni az ügyekkel. Ugyanakkor vannak olyan államok, például Spanyolország, ahol az úgynevezett PNR-adatokat sokkal tovább kell tárolni.

A PNR-adatok közé tartozik a repülés napja és útvonala, a járat száma, a felszállás időpontja, a repülés időtartama, a lefoglalt osztály; az utas teljes neve, címe, telefonszáma, e-mail címe, hitelkártyaszáma, továbbá a célállomáson való elérhetőségei (címe, telefonszáma); a fizetési mód, a jegyfoglalást intéző cég neve, az általános megjegyzések (egészségügyi állapot, használ-e az illető például kerekes széket stb.), a repülőjegy kiállításával kapcsolatos információk, a jegyár, az ülés és a csomag száma, a visszamondott repülések története, a különleges ételrendelések (kóser konyha, vegetáriánus stb.), az autó- és szállodai szobafoglalással kapcsolatos adatok, valamint az összes változás dátum és pontos időpont szerint.

Hans Zeger, az ARGE Daten adatvédelmi szervezet munkatársa szerint nem világos, hogy miért kell 3 évnél hosszabb ideig tárolni a PNR-adatokat. Amennyiben az AUA nem tudja érdemben megindokolni ezt, akkor elvileg az adatvédelmi törvény alapján törölni kellene minden információt. Ugyanakkor a helyzetet bonyolítja, hogy Ausztriában nincs hatályban jelenleg általános törlési kötelezettség, így például a marketing célra is elvileg végtelen ideig tárolhatók az ügyfelek személyes adatai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!