Berta Sándor

Megbukott a francia kalózellenes hivatal

Az új francia kulturális miniszter bejelentette, hogy a kabinet csökkenteni fogja a kalózellenes hivatal költségvetését, mivel az intézmény létrehozása és működése nem érte el a célját.

Aurélie Filippetti a Nouvel Observateur című lapnak nyilatkozva kifejtette: "A költségvetési tárgyalások keretében azt fogom szorgalmazni, hogy a Hadopi hivatalnak nyújtandó idei összegeket jelentős mértékben csökkentsük." A politikus az ügyben további részleteket szeptemberben árul majd el. Arra nem tért ki, hogy a Hadopi teljesen megszűnhet-e.

Filippetti elmondta, hogy a hivatal sorsa nagy mértékben függ attól az elemzéstől, amit a kormány megbízásából Pierre Lescure, a Canal+ televízióadó volt vezérigazgatója készít el. A szakember csapatának többek között azt kell megvizsgálnia, hogy a digitális korszak új kihívásainak figyelembe vétele mellett megfelelőek-e a francia kultúrát jelenleg védő jogi keretek és egyúttal új javaslatokat kell kidolgoznia. A munka során Lescure együtt fog dolgozni Filippettivel, továbbá Pierre Moscovici gazdasági, Arnaud Montebourg ipari és Fleur Pellerin digitális gazdaságért felelős miniszterrel.


Francois Hollande kormánya már közvetlenül a választások után bejelentette, hogy felülvizsgálják a kreatív tartalmak internetes terjesztéséről és védelméről szóló törvény, valamint a Hadopi hivatal működését. Filippetti bírálta a Hadopit, mert szerinte nem elég hatékonyan végezte a munkáját. "Évente 12 millió euró és 60 munkatárs foglalkoztatása kicsit drága mulatság azért, hogy egymillió e-mailt küldjünk ki" - hangsúlyozta. Emellett közölte, hogy a szerzői jogsértések esetén alkalmazott hozzáférés-blokádok nem jelentenek megoldást.

Lescure osztotta a miniszter véleményét. Úgy vélte, hogy a letiltás olyan, mint a bikának a vörös posztó. Hosszú távon nem lehet lemondani az ilyen lehetőségekről, de semmiképpen sem kerülhetnek ezek a megoldások a középpontba. A hangsúlyt a legális szolgáltatások fejlesztésére kell helyezni, hogy alternatívát kínáljanak a felhasználók számára. A jelentéskészítő precíz költségkimutatást vár a Hadopi vezetőitől, továbbá kíváncsi arra is, hogy az intézkedéseknek volt-e és ha igen, milyen nevelő célzatú hatása.

Franciaországban 2010 októberében vezették be hivatalosan a három csapás rendszert. Először két figyelmeztetést kap a fájlcserélő, majd ha tovább folytatja a tevékenységét, úgy vagy 1500 eurós pénzbüntetést kell fizetnie, vagy egy hónapra lemondhat az internethozzáféréséről. A hatóságok tavaly 18 millió szerzői jogi jogsértőt azonosítottak, de kapacitáshiányra hivatkozva ezek közül kevesebb, mint félmilliónak küldtek figyelmeztetést. Idén januárban kiderült, hogy közülük csupán 165 internetező internetkapcsolatát függeszthetik fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #1
    a sok amcsi kiadó/stúdió megint nagyott csalódhatott a hazug francia politikusokban... pedig hány 10 millió eurót kenőpénzt fizethettek ki, hogy megszavaztassák ezt a törvényt... most biztos kidagadt egy pár ér néhány homlokon