Berta Sándor

Más torrent-oldalak is követhetik a BTJunkie példáját

A Megaupload első emberének letartóztatása, majd a The Pirate Bay vezetői elleni jogerős ítélet nem csak a BTJunkie üzemeltetőjét félemlítette meg, hanem más portálok működtetőit is. A kemény fellépés miatt még a hatóságokkal egyébként együttműködő platformok munkatársai is elbizonytalanodtak.

Alighanem a szerzői jogvédők maguk sem számítottak arra, hogy a Megaupload vezetőjének elfogása, majd a The Pirate Bay alapítói elleni jogerős ítélet kihirdetése ilyen hatást fog kiváltani a torrentplatformok üzemeltetőiből. A BTJunkie működtetője néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy felhagy a tevékenységével, példáját hamarosan további vezetők is követhetik. A TorrentFreak ugyanis olyan információk birtokába jutott, hogy a jelenlegi tíz legnagyobb BitTorrent-portál közül kettő hamarosan alighanem bezárja a kapuit.

E döntések már korábban megszülettek, vagyis közvetlenül nincsenek összhangban a BTJunkie bejelentésével. A név nélkül nyilatkozó egyik honlap működtetője szerint szabályos boszorkányüldözés kezdődött ellenük, ami nagyon aggasztja őket. Néhány munkatársuk már a Megaupload elleni akció hírére vette a kalapját. Egy másik, szintén névtelenül nyilatkozó portálüzemeltető pedig közölte, hogy az elmúlt időben többször is arra gondolt, hogy felhagy a tevékenységével, mivel ez az egész neki egyre bonyolultabbá vált. A helyzetet nehezíti, hogy még azok a honlapok sem számíthatnak semmi jóra, amelyek egyébként együttműködnek a szerzői jogvédőkkel és törlik a vitatott tartalmakat.

Ugyanakkor megfigyelhető egy másik folyamat is. Vannak olyan oldalak, ahol a "most mutassuk meg igazán" hangulat uralkodik. Ilyen például az isoHunt.com is, amelynek vezetője, Gary Fung kijelentette, hogy hat év és két eljárás után is még mindig léteznek, így számukra a mostani helyzet semmi újat sem jelent. "Számos olyan honlap volt, ami felbukkant, majd újra eltűnt, elég csak a Lokitorrentre vagy a Suprnovára gondolni. Amíg a szabad internet létezni fog, addig fájlcserélés is lesz, s az isoHunt is létezni fog. Minden korábbinál jobban kívánom, hogy a tartalomiparágak végre felébredjenek és felismerjék, hogy a technológiai fejlődés ellen nem lehet harcolni. Ezt a háborút már elveszítették" - tette hozzá Fung.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Wittgen #28
  Valaki írhatna erről a magnet dologról kicsit részletesebben, ha már ennyien említettétek, mert oltárira nem vágom, hogy mi a fene ez itt. Köszi.
 • philcsy #27
  A következő hír meg az lesz, hogy újra rohamosan terjednek a kártevők, mert a kutakodó emberek tömegesen merészkednek ki a veszélyes vizekre.
  Milyen furcsa, a kártevőktől hemzsegő oldalak ellen miért nincs ilyen összefogás, pedig azok valós károkat okoznak. Fölhozhatnám a spam-eket is, de az ma már nem olyan vészes.
 • CSOCSO #26
  usenet>torrent
 • cateran #25
  Amen, bar legrosszabb esetben (mar ha megszunne a nyaatorrents) ott a tokyotoshokan..bar az csak vegszukseg eseten:S
 • nyuny01 #24
  De a megaupload vezetője azért számíthat súlyos büntire mert iszonyat sok lóvét szedett össze!Nem hinném hogy bele kéne keverni a torrent oldalakat,a kettő nem ugyanaz!
 • Globalmaster #23
  Az a jobb, ha megmarad az általad is említett fejlődőképes rendszer, a készítők pedig megpróbálnak máshogy hasznot húzni tartalmaikból.
 • ZsL #22
  Ha hirtelen megszűnne az összes letöltögetési lehetőség, akkor még alig észrevehetően nőne meg a legálisan árusított zenék és filmek forgalma ugyanekkora árak mellett. A letöltögetők többsége nem azért nem vásárol legális anyagokat, mert ki akarja lopni a szerzők zsebéből a jutalékukat, hanem mert nem tud az érdeklődése mértékének megfelelő mennyiségű pénzt költeni az érdeklődése tárgyaira. Vagyis téves a letöltést azonosítani a szellemi tulajdon ellopásával.
  Épp ellenkezőleg: a letöltés lehetősége bizonyos mértékig hajlamossá teszi a letöltőt a már megismert tartalmak egy részének legális megvásárlására.
  Én pl. nem vásárolok a gyerekeimnek és jóismerőseimnek ajándékba, de magamnak sem, filmet vagy zenét látatlanban, csak ha már megbizonyosodtam arról, hogy nekik való, vagy ha érdemes megvennem, mert megéri az árát.
  Vagyis a letöltés szelektív hatású. A dolgok összefüggenek. Nem a letöltés lehetősége az ellenség, hanem a forgalmazók, akiknek jövedelme sokkal nagyobb, mint a szerzőké. Amint a szerzők közvetlenül tudják forgalmazni műveiket, a mostani árak kb. tizedéért is meg fogja érni nekik, megszűnik ez az egész probléma, és mindenki jól jár. Talán a mostani forgalmazók nem, de az is csak átmeneti lesz, mert találnak majd maguknak más haszonforrást, nem kell őket félteni.
 • ZsL #21
  A torrent-oldalak a technoevolúció mozgatórugói.
  Mi másért vásárolná a nép az egyre több gigabájtot tárolni képes adathordozókat, ha nem a letöltött tartalmak tárolására?
  Ha a CD-k és DVD-k ára a mostaninak tizede lenne, talán tízszer ekkora lenne a forgalmuk, vagyis nem csökkenne a belőlük eredő összbevétel.
  Csakhogy akkor az írható adathordozók forgalma és az elektronika fejlesztésének inspirációja csökkenne.
  A kérdés, hogy mi a jobb?
 • FoodLFG #20
  Nehogy már ennyire függők legyetek. :D

  A thoranime meg még mittomén kik, majd kiraknak egy magnetlinket az oldalukra nyaa torrent helyett, azt csá.
  Egyébként meg ne rendeljetek semmit se Japánból. Kurva drága a postaköltség, nem ér annyit az egész. Ha nem tudják kielégíteni a nyugati piac igényeit, akkor teljes joggal lewarezolhatjátok, mert ez azt jelenti, hogy őket nem érdekli ez a piac, szóval nekik mindegy.

  Mondjuk én animéért 500 forintot nem adnék, ha a sarki boltban lenne akkor sem, de ez most mindegy... xD
 • sanyicks #19
  ...vagy inkább nyílt tracker nélküli magnetlinkes oldalakra ;)