HENT hírlevél

165 francia netező kapcsolatát függeszthetik fel

Meghaladja a 700 ezret azon francia internetezők száma, akiket illegális letöltéseik okán figyelmeztettek a hatóságok. A friss adatok szerint 165 internetező már a harmadik fázisban van, az ő internetkapcsolatukat akár fel is függeszthetik.

2010 januárjában került bevezetésre Franciaországban az a kalózkodás elleni törvény, amely az ún. fokozatos válasz rendszerének bevezetéséről rendelkezik. A három csapásként is ismert stratégia szerint az illegális letöltőket figyelmeztetésben részesíti a törvény végrehajtásával megbízott Hadopi-ügynökség, három eredménytelen figyelmeztetés után pedig a jogsértők magatartását az internetkapcsolat felfüggesztésével is szankcionálhatják. Az első figyelmeztetéseket 2010 októberében küldték ki.

A TorrentFreak beszámolója szerint a napokban nyilvánosságra hozott adatok szerint 2011 novemberéig mintegy 736 ezer első figyelmeztetést küldött ki a hatóság. Második figyelmeztetésben 62 ezer internetező részesült, míg harmadik értesítést 165 internetező kapott. Utóbbiak azok, akikkel szemben a Hadopi-ügynökség eljárást indíthat. A jogsértőkkel szemben alkalmazható szankcióról a jogszabály értelmében bíróság dönthet, amely testület nagyobb összegű pénzbüntetést szabhat ki a jogsértőre, de súlyosabb esetben akár az előfizető internetkapcsolatának egy évig terjedő felfüggesztését is elrendelheti.

A kalózkodási hírekkel foglalkozó portál szerint a Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) a héten teszi közzé friss kutatását, amely a kalózkodás elleni intézkedés zeneiparra gyakorolt hatásával is foglalkozik majd. A Numerama oldalra hivatkozva közölt adatok szerint az IFPI tanulmánya pozitív irányú változásokról fog írni. A hír szerint a jogszabály hatására 22,5 százalékkal többet vásároltak a francia fogyasztók az iTunes-on, és legális leöltéseiknek köszönhetően 13,8 millió euróval járultak hozzá a gazdaság élénkítéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    Minek rendőr? Simán központilag le lehet kapcsolni.
  • Narxis #2
    Nem tudnál, rendőrökkel mennek és felfüggesztik.
  • hunwhite #1
    Adnék én nekik olyan netkapcsolat felfüggesztést, hogy csak!!