HENT hírlevél

Németország kétcsapásos kalózkodás elleni törvényben gondolkodik

Figyelmeztetést és a legális szolgáltatások megismertetését részesítené előnyben a kalózkodás elleni intézkedések terén a német gazdasági minisztérium megbízásából készült tanulmány.

Egy kétlépcsős kalózkodás elleni intézkedés bevezetését javasolhatja a Német Gazdasági és Technológiai Minisztérium, a BMWi. A hivatal megbízásából készült tanulmány szerint a jogsértést elkövető internetezőket figyelmeztető, valamint a legális letöltési lehetőségekről tájékoztató rendszer lehetne alkalmas a kalózkodás visszaszorítására. A minisztérium államtitkára, Hans-Joachim Otto továbbgondolásra érdemesnek minősítette a javaslatot.

A jelentés részletesen vizsgálta a Franciaországban 2010-ben bevezetett ún. Hadopi-törvényt, amely az ún. fokozatos válasz avagy a három csapás rendszerét hozta létre az országban. Ennek keretében a jogsértést elkövető francia internetezőket több alkalommal figyelmeztetik törvénysértő tevékenységükre, majd a harmadik jogsértést követően bíróság határozhat a rájuk kiszabható szankciókról. E szankció lehet nagy összegű pénzbüntetés, illetve internetkapcsolatuk átmeneti felfüggesztése is. A törvény végrehajtó szerveként létrehozott Hadopi-ügynökség 2011 októberéig 165 internetezőnek küldött ki harmadik figyelmeztetést, igaz egy személy ellen sem indult még bírósági eljárás. A BMWi a francia rendszerre vonatkozóan úgy nyilatkozott, ilyen drákói szigorúságú intézkedést nem tart szükségesnek Németországban, e helyett inkább a figyelmeztetésre és a tájékoztatásra helyezné a hangsúlyt.

A német tanulmány a kalózkodás elleni intézkedések szükségességét indokolva kiemelte, az olyan médiaágazatokat, mint a film- és zeneipar kimutathatóan hátrányosan érinti a szerzői jogi jogsértések jelentős mértéke. Arra is rámutat viszont, a negatív hatások mértékét szinte lehetetlen pontosan megbecsülni.

A BMWi a tanulmány eredményeit és saját intézkedési javaslatait március 15-én terjeszti a német kormány elé. Szakértők szerint viszont annak valószínűsége, hogy egy kétcsapásos törvény hatályba lépne Németországban meglehetősen kicsi. A nemzetközi Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) európai uniós aláírása kapcsán jelentkező tiltakozási hullám ugyanis meglehetősen kényes kérdéssé tette a kalózkodás elleni intézkedések témáját a politikusok körében. A szakértők szerint az ACTA-t és a kalózkodás elleni fellépést nyíltan támogató pártok a fiatal szavazók szimpátiájának elveszítését kockáztatják, ráadásul a jogsértések elleni fellépés a helyi Kalózpárt jelentős megerősödését is eredményezheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • himihumi27 #1
    A tájékoztatást, még az internet elterjedésének hajnalán kellet volna megejteni, amikor még az emberek fejében az volt, hogy ha meg akarom nézni/hallgatni vagy elolvasni a bármit, akkor azért fizetnem kell. Mára már felnőtt egy teljes generáció, akiknek az a természetes, hogy letöltöm. Becsülöm, hogy tájékoztatás is végre terítékre került nem csak a szankcionálás, de ehhez rengeteg pénzt kéne beleölni egy komoly kampányba, amibe a cégek nem fognak befektetni, a politikusok meg nyilván nem erre fogják az államháztartást herdálni már a szavazóbázisok ellen-szímpátiáján kívüli okok miatt sem. Amíg lesz ebből valami épkézláb ötlet, addig még egy generáció úgy nő fel, hogy search-download-enjoy-share.

    Ebből is látszik, hogy a cégek mesterségesen teremtett vásárlói igények kielégítésére képesek, és a valóban felmerülő vásárlói igények követésére pedig nem. Gazdasági rugalmasság rules.