Berta Sándor

Új-Zélandon csökkent az illegális letöltések száma

A nagy filmstúdiók érdekeit képviselő Federation Against Copyright Theft kalózellenes szövetség nyilvánosságra hozta az első adatokat a szerzői jogsértések miatt bevezetett hozzáférés-blokkolásokkal kapcsolatban.

Új-Zélandon már tavaly szeptember óta működik az a rendszer, amely lehetővé teszi a szerzői jogsértések esetén a felhasználók hozzáféréseinek blokkolását. A Federation Against Copyright Theft információi szerint a 200 legnézettebb sorozat esetében 110 000-ről 50 000-re csökkent az illegális letöltések száma. Ez igen figyelemre méltó adat, a gond csak az, hogy a szervezet más eredményt nem tud felmutatni. A szövetség tagjai közül egy sem fordult eddig az internetszolgáltatókhoz és nem jelentett szerzői jogsértéseket, illetve nem kérte figyelmeztetések kiküldését. Ennek oka, hogy egy ilyen intézkedés 25 dollárba kerül és a filmstúdiók inkább lemondanak a figyelmeztetésekről csak azért, hogy megtakarítsák ezt az összeget.

A nagy zenei kiadókat tömörítő Recording Industry Association of New Zealand (RIANZ) ugyanakkor tavaly október és idén április között nem fogta vissza magát, s 2766 úgynevezett kék levelet, vagyis figyelmeztetést küldött ki az illegális letöltésekkel gyanúsított internetezőknek. A stílusosan csak SkyNet-törvénynek nevezett jogszabály előírja, hogy az illegális letöltésekkel gyanúsított minden személy három hónapon belül legfeljebb három figyelmeztetést kaphat. Amennyiben nem reagál ezekre és újra "lebukik", akkor akár 15 000 új-zélandi dolláros büntetést is fizethet. A zeneipari szervezet azt szeretné, ha az internetszolgáltatók havonta akár 5000 felszólítást is kiküldenének. A Telecom New Zealand arról panaszkodott, hogy eddig 1238 figyelmeztetés kiküldését rendelte meg és ez 534 416 dollárjába került.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #12
    Én akkor sem vennék, de gyakrabban mennék koncertre. Az alkotót és az előadót szívesen támogatom, de a kiadót és a mögötte álló léhűtő jogászapparátust, másolásvédelmi eljárásokon agyaló idiótákat akkor sem, ha megengedhetem magamnak. Előbb húznám le a klozeton a pénzt... (a szellemi tulajdon védelme leginkább azokra vonatkozik jelenleg akik először megvették az adott szellemi terméket és qrvasokat kaszálnak vele, nem azokra akik kitalálták, megalkották. A "termelők" helyett a "kufároknak" dolgozik a törvény! Ezzel van a baj.)
    Régen kellett a kiadó, hogy a zene és a reklámja eljuthasson mindenfelé (ezt egy kezdő zenész nem tudta megfizetni) ma már erre jó a net, meg a letöltés. (régen sem basztattak, ha felveszed magnóra a rádióban letolt zenéket!)
  • caius marius #11
    Egy darabig azt hittem én is, hogy ez elég lenne. De nem. Látom, hogy sokaknak már kajálni is alig van és még mindig csak bólogatnak. Fel nem emelné a hangját semmiért...
  • Merces #10
    ..úgy, hogy elveszed tőlük a napi betevőt,az embertömeg mindig a kisebb ellenálás irányába mozog........
  • FoodLFG #9
    Sehogy. Ez nem Disney mese, hogy majd a végén minden jóra fordul és mindig van egy tiszta út, amit ha követünk, akkor eljő a boldogság és a világbéke.

    Próbálkozni persze kell. A birkák egy része talán van annyira nyitott, hogy elkezdjen gondolkodni dolgokról. A legtöbb viszont ott fog megrohadni a TV és az egyéb tömeg médiák előtt.

    Pénzzel talán lehetne mit kezdeni, de akinek pénze van, az a mostani rendszer fenntartásában érdekelt. Szóval ebből sem lesz semmi.

    A legjobb út annak tűnik, hogy a különböző kalózmozgalmak mögé állunk és azokat támogatjuk. Talán azok 10 év múlva fordítanak majd a kockán, de az sem biztos.
  • caius marius #8
    Ebben tökéletesen egyetértünk, de mit tehetünk mi?
    Bárhova is nézek csak közönyt és értetlenséget látok. A közösségi oldalakat lehetne használni, de akárhányszor próbáltam, nem sikerült a fent említett okok miatt.
    Vajon, hogyan lehetne felrázni a droidokat?
  • nlght #7
    ezek csak élősködők és azért élősködnek, mert a rendszert megalkotók fizetik őket és a politikusokat kampánypénzeken keresztül, hogy megmaradjon a rendszer így ahogy van igazságtalanul...

    akkor lesz változás, ha nem engedik meg, hogy dollármilliókkal támogassanak kampányokat, hogy aztán a megválasztásuk esetén bábként irányítsák a megélhetési hazudozókat
  • nlght #6
    ha 3000 dollár fölött keresnék én is több legális cuccot vennék, nem olyan bonyolult dolog ez... talán nem a legfejlettebb országok béreihez kellene társítani az árakat világszinten
  • mr9 #5
    az az 50ezer nem-e átment a másik 50hez, hogy ugyanmá hadd koppantsam le
    ja ez nincs benne a logokban...
  • gforce9 #4
    "Ez igen figyelemre méltó adat, a gond csak az, hogy a szervezet más eredményt nem tud felmutatni." Igen ez itt a legfőbb gond. Azt nem tudják valahogy sehogysem bizonyítani, hogy ennek hatására a legális letöltés nőtt. Akkormeg miafene értelme van az egésznek? Még látszatértelme sincs, csak pénzkidobás az egész még a jogvédőknek is ez a rendszer.
  • Reparamorf #3
    -És vajon mennyivel csökkent a nettezők száma?
    Mert mi a fenének kell a nagy sávszélesség (van, egy-két kivétel) ha nem lehet fel és letölteni? -A facebookon idétlenkedjek, vagy olvasgassam, hogy VV-Senki éppen mit csinált, a kutyát nem érdekli... Sok reklámot a TV-ben is láthatok.
    Ott sajnos nem tudom "kilőni"
    És teljesen egyetértek "caius marcus és AranyKéz hozzászólásával.