Berta Sándor

Kelendőek lehetnek az ARM CPU-s notebookok

A Morgan Stanley lehetségesnek tartja, hogy két év múlva az ARM SoC-chipjei a klasszikus PC-k legalább 10 százalékában lesznek megtalálhatók. Emellett komoly esélyük lehet a piacon az ARM megoldásaival szerelt notebookoknak is.

Az ARM SoC-chipjeivel ellátott termékek sikere leginkább attól függ, hogy milyen lesz a jövőre megjelenő Windows 8 fogadtatása. Mint ismeretes, az operációs rendszer egyik előzetes verzióját korábban egy ARM CPU-n is bemutatták. A Focus Taiwan IT-portál arról számolt be, hogy a Morgan Stanley összesen 30 számítógép-gyártót kérdezett meg és a 40 százalékuk azt válaszolta, hogy a következő két esztendőben szeretne kísérletezni az ARM-hardverekkel.

Ugyanakkor számos kérdés tisztázatlan még, így nem lehet tudni többek között, hogy az ARM 2012-re tervezett SoC-chipjei egyáltalán időre elkészülnek-e, és az is a jövő zenéje, hogy a felhasználók elfogadják-e majd a Windows 8 ARM-kompatibilis változatát. Amennyiben igen, akkor a TSMC nagyon jó pozícióba kerülhet, mert a konkurenseivel szemben már 28 nanométeres gyártási eljárást használ. Két éven belül pedig a TSMC már átállhat a 20 nanométeres gyártási eljárásra.

Az ARM térhódításához természetesen szükség van arra, hogy egyre több neves gyártó karolja fel a SoC-chipjeit. Nos, úgy tűnik, hogy jelentkezőkből nincs hiány. A DigiTimes tajvani IT-portál információi alapján ugyanis az első Windows 8 operációs rendszert futtató ARM-chipes notebookok már a jövő év végén megjelenhetnek és 2013-ra terjedhetnek el a piacon. Az ARM megoldásain alapuló platformokat kínáló cégek, például az Nvidia és a Qualcomm már most együttműködnek számos notebookgyártóval, közülük is kiemelkedik az Asus és a Lenovo. A cél az, hogy minél megbízhatóbb készülékek jelenjenek meg a piacon. Amennyiben az első modellek sikeresek lesznek, úgy a további eszközök 2014-ben jelenhetnek meg. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy jelenleg még kevés olyan alkalmazás érhető el, amelyek támogatják az ARM processzorait.

Júliusban az IHS iSuppli azt prognosztizálta, hogy az ARM nem csak a táblagépeknél érhet el áttörést, hanem a notebookoknál is. 2015-ben már minden negyedik notebookban ARM processzor lehet. Ebben a szegmensben az ARM-chipek ellenfelei az Intel Atom és Celeron modelljei, valamint az AMD E-sorozatú APU-egységei. Tudor Brown, az ARM vezetője ugyanakkor június elején azt mondta, hogy a mobil számítástechnikai piacon 2015-ig 50 százalékos részesedést akarnak szerezni. Ennek eléréséhez azonban elengedhetetlen, hogy a következő években folyamatosan növekedjen a tábla PC-k iránti kereslet. Hozzátette: elsősorban a tábla PC-ket akarják meghódítani, de ugyanennyire fontosnak tartják azt is, hogy más gyártók is felfigyeljenek a termékeikre és elérjék, hogy ARM processzorok kerüljenek a notebookokba. Brown szerint elsősorban a Chrome OS-t futtató eszközök épülhetnek majd a CPU-ikra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!