Berta Sándor

Jövőre megjelenhetnek az 500 dollárnál olcsóbb ultrabookok

A táblagépek elterjedése miatt az Acer kénytelen volt megváltoztatni az eddigi stratégiáját, hiszen nem hagyhatta figyelmen kívül az új készülékkategória sikereit.

"Nem mondanám, hogy a PC haldoklik, tény viszont, hogy az elmúlt években megmutatkoztak az innováció hiányának utóhatásai. A táblagépeknek köszönhetően különösen az Apple profitált ebből a folyamatból, de hibás azt állítani, hogy a személyi számítógépek korszaka lejárt. Ezen a területen is lesznek újítások, a holnap PC-je másként fog kinézni. A számítógép nem halt meg. A Hewlett-Packard megfelelően reagált a történtekre, a tábla PC-k operációs rendszereinek piaca ugyanis meglehetősen kicsi. Nincs értelme egy olyan új operációs rendszert bevezetni, mint a webOS, főleg, ha már jelen van az iOS, az Android és a Windows. Az alkalmazásfejlesztőknek korlátozott erőforrásaik vannak és nem tudnak minden rendszerre programokat készíteni."

"Nehéz megmondani, hogy jó-e, hogy szinte csak kétpólusú a piac. Minden operációs rendszernek megvan a létjogosultsága, de ne becsüljék le a Microsoftot. A Windows 8 kifejezetten a táblagépekre készül és az erőssége a tartalomkészítésben rejlik majd. Ezen a területen pedig a Microsoft a vezető. Az Apple ugyanakkor az iTunes és a felhőmegoldása segítségével egy kiváló rendszert épített ki, amelynél a lényeg a tartalomfogyasztáson van. S akkor ott van még alternatívaként az Android is" - jelentette ki Jim Wong, az Acer első embere.


Jim Wong

Bár kevés szó esik a tábla PC-k kapcsán az Acerről, azonban a gyártó is sikeres az Androidos táblagépeivel, s Wong szerint ezt a pozíciót nem is fogják feladni. Ezen nem változtat a Kindle Fire megjelenése sem. Ennek oka, hogy a felhasználók nagyon komolyan különbséget tesznek a között, hogy egy olyan eszközre van szükség, amelyről elérhetik az Amazon tartalmait, vagy egy olyat, amelynek a segítségével lekérdezhetik az e-mailjeiket és szörfölhetnek a világhálón. A piac egyre letisztultabb lesz.

Az Acer a Windows mellett állt ki és a cég nem tart attól, hogy az új üzletág idővel felemészti a PC-s érdekeltségeiket. Bár eleinte tartottak ettől, de megváltozott a véleményük, mivel a termékmegújulási ciklusok időtartama 3,5 évről 5 évre nőtt. Ez most egy fejlődési ugrás. Az ultrabookok például a notebookoknál sokkal könnyebbek és gyorsabban munkára foghatók. Mindez megváltoztatja a felhasználói élményeket és tapasztalatokat és ezek az innovációk hozzájárulnak ahhoz, hogy a piac újra növekedjen.

"Tíz éven keresztül nagyon sikeresek voltunk, ugyanakkor az elmúlt másfél évben a gazdasági fejlődést tekintve rossz becsléseket készítettünk. Túl sokáig kezeltük úgy a piaci részesedést, hogy az a legfontosabb dolog, de természetesen vissza akarunk térni a piacvezető pozícióba. Továbbra is ez a célunk, és ezt csak úgy érhetjük el, ha a felhasználói tapasztalatok összegyűjtésében is az elsők leszünk. Nem létezik egy állandóan jó termékkínálat, mindig alkalmazkodni kell a kereslethez és a piaci folyamatokhoz. Ugyanakkor a netbookpiac sem halt ki teljesen; a legfontosabb, hogy a fő üzleteink jól működjenek. Ezen a területen az elmúlt 2-3 évben voltak problémáink, azonban ezeket megoldottuk" - közölte az üzletember.


Acer Aspire ultrabook

Jim Wong bepillantást engedett a jövőbeli terveikbe is. "Először a felhőszolgáltatásokra fogunk összpontosítani, amelyek célja az lesz, hogy a felhasználók szinkronizálhassák az interneten keresztül a különböző eszközökön tárolt adatokat. Amennyiben jól működik majd, akkor az Acer-Cloud belépést jelenthet az IT-szolgáltatások piacára, s ezek a megoldások többletértéket jelenthetnek az ügyfeleinknek. Emellett abból indulok ki, hogy már az idén az összes hordozható Acer-számítógép egyharmada-egynegyede ultrabook lesz. A pontos szám attól függ, hogy mikor jelenik meg a Windows 8."

"Az ultrabookok ára csökkenni fog, még ha az idén ez a csökkenés nem is lesz olyan látványos és gyors. Biztosan lesznek 800 dolláros ultrabookok, de jövőre már el fogjuk érni az 500 dolláros határt. A klasszikus notebook formájú készülékek mellett olyan eszközöket is piacra akarunk dobni, amelyeknek le lehet majd szerelni a kijelzőjét és gyakorlatilag táblagépekként lehet használni őket. Nem árulhatok el sok részletet, de képzeljék el, hogy az érintőképernyő és a billentyűzet a jövőben kiegészítik egymást. Már az idén be fogunk mutatni ilyen eszközöket."

Wong végül kitért a szabadalmi perekre. Mint elmondta, ők tiszteletben tartják a szabadalmakat, de sajnos vannak olyan vállalatok, akik csak azért vásárolják fel a találmányokat, hogy más társaságokat hátráltassanak. E jelenség ellen szerinte fel kell lépni, de mindez nehéz, mert nem egyértelműek a határok. Éppen ezért az egész szabadalmi rendszert felül kellene vizsgálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kindle #1
    Most még pár évig biztos a táblagépeké a jövő, utána ki tudja..:)