Berta Sándor

A jövő televíziói már megértik a nézőket

A Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) kiemelt szerep juthat a televízióknak. A jövő tévéi érteni fogják az emberek beszédét és gesztusait is, valamint internethozzáférést kínálnak majd.

A Samsung már az idei IFA-n bemutatja azt a csúcskategóriás modelljét, amely minderre képes lesz. A készülék 65 és 75 collos változata egyaránt látható lesz a kiállításon. Azonban mindez csak a kezdet, hiszen a többi gyártó sem akar lemaradni a dél-koreai gyártó mögött. Az LG a tervek szerint két OLED-televíziót is kiállít, ezek közül az egyik 55 collos képátlóval rendelkezik és képes lesz a 3D-s megjelenítésre is. Jelenleg ez a termék kizárólag az Egyesült Államokban kapható és körülbelül 8000 dollárba kerül. Az OLED-technológia az eddiginél nagyobb kontrasztú és vékonyabb kijelzők építését teszi lehetővé. A társaság emellett szintén az idei IFA-n prezentálja új, cloud-alapú játékplatformját, amelynek segítségével bárki a televíziója képernyőjén játszhat majd a legújabb programokkal.

A Sharp a tartalmak helyett a méretre, a 4K-technikára és az energiatakarékos működésre összpontosít. Az egyik bemutatott televízió 90 collos lesz, de kiállítják a 60 és 80 collos modelleket is. Az utóbbi 130 wattot fogyaszt és 5200 euróért vásárolható meg. A Philips is hasonló stratégiát követ, de a fenti szempontok kiegészülnek a figyelemfelkeltő dizájnnal és a hosszú távú működéssel.

A Samsungnál ezzel szemben a kényelmes használat és az új távirányítási lehetőségek kerültek előtérbe. A kifejlesztett termékek között vannak olyanok, amelyek az arcfelismerést használják a bejelentkezéskor, illetve gesztus- és beszédvezérlési funkcióval rendelkeznek. A képernyőn megjelenő kurzor a néző ujjainak mozgását követi. A dél-koreai cég arra számít, hogy a jövőben az internet mindenhol elérhetővé válik és a különböző fájlok, tartalmak és adatok a felhőszolgáltatásoknak köszönhetően bárhonnan hozzáférhetők lesznek.

A Panasonic viszont úgy véli, hogy a jövőben minden tévénél elvárás lesz egy bizonyos méret és a 3D-támogatás. A kiváló képminőség, a jó távirányítási és kezelési funkciók, a hálózati lehetőségek, a környezetbarát megvalósítás és a kellemes dizájn szintén fontosak lesznek. A Toshiba arra helyezi a hangsúlyt, hogy a következő években a felhasználók különleges szemüvegek nélkül is megtekinthessék a 3D-s tartalmakat. Az idei IFA-t augusztus 31. és szeptember 5. között rendezik meg a német fővárosban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • narumon #13
  Van fent youtube-on jópár 4K letölteni való, mióta consumer kamerában is kapni ilyen felbontásút. (Meg hát ott vannak timescape videók amiket ugye fényképekből csinálnak)
 • nextman #12
  Tudom mi a 4k, es igen, vannak ilyen videok a youtubeon. Keress ra.
  Es van 3D tv-m, es sokkal jobb kepe van, mint a piros-kek szemuveges megoldasnak.
  Fogom az m3d-t is, de torrentrol rekeszszamra lehet 3d-s filmeket tolteni. (ket keppel)
 • donceleger #11
  Szerintem nextman-ek ezzel volt a problémája: "3D-t nézni meg szemüveggel lehet a nem 3D-s tévén is"

  Nos, a nem 3D-s tévén nem igazán tudsz nézni 3D-t! Ilyen formában már csak a piros-kék szemüveg marad, de az inkább a hagyjuk már kategória, túl sok részlet és szín veszik el!
  Ami meg a felkonvertálást illeti, lehet cserélgetni a bal-jobb, jobb-bal 3D-t, persze ha aktív 3D tévéd van! Illetve van mélységállítás is. Persze sosem lesz olyan, mint az igazi 3D adás, de azért lehet élvezni a térhatást.
  Most itt van az m3D, az Olimpia 3D-ben, szerintem utána is megmarad ez a magyar csatorna. 3D filmeket meg simán le tudsz tölteni a netről.

  A 4K-ban viszont igazad van! Szerintem egy 8 magos gép is két felső kategóriás vga-val összekötve is épphogy megfelelne neki! Persze némi túlzással. Ennek megjelenítéséhez már a tévékbe is komolyabb erőforrások kellenek.
  A kérdés az, hogy ekkora képátlókra kell-e egyáltalán ekkora felbontás?!
 • Bannedusermail #10
  3D-t azt szemüveggel nézel, olyan adás meg nem nagyon van, hogy önálló két képet ad, amit úgy mixel össze, hogy te állítod be, hogy mennyire húzza szét a két képet.

  4K-s filmeket letölteni youtube-ról?

  Te vágod mi a 4K? Az 1980-as Full HD helyett 4096 képpontból áll egy sor.
 • nextman #9
  Hogy erted, hogy mi tudna meghajtani?
  Torrentrol tudsz olyat letolteni, es youtubeon is van mar.

  Valamint, hogy gondolod a sima tv-n nezni 3d-t? Ugye nem a piros-kek szemuvegre gondolsz? Az egy nagysagrenddel alatta van minosegben.
 • Bannedusermail #8
  A 4K-t mi tudná meghajtani?
  3D-t nézni meg szemüveggel lehet a nem 3D-s tévén is. A nem 3D-s adás felkonvertálása meg csalóka, és inkább idegesítő, és sokszor ellentmondásos a 3D, mert azt konvertálja fel előtérbe, amiről tudod, hogy az nem elől van.
 • nextman #7
  Szerintem meg mar vannak is ilyen tv-k, csak 2x annyiba kerulnek, mint a sima Smart.
 • Kovász #6
  A gesztusvezérlés annyira nem hülyeség: én most vettem nagytévét, amire rá van kötve a gép (konkrétan most azt használom monitornak is), és tök jó lenne, ha ilyen kinectes gesztusvezérléssel tudnám böködni a dolgokat a windosban (persze, biztos van aki már összehekkelt ilyesmit, de nekem vmi "hivatalos" megoldás kéne - bár asszem, hamarosan lesz kifejezetten PC-s kinect, és a Win8-cal együtt ez már menni fog)
 • donceleger #5
  Ez nettó hülyeség! Internet már most is van a tévékben, sőt, vannak olyanok is, amelyek teljes hozzáférést biztosítanak. Csak éppen tetű lassúak! Na meg még egy hely, ahol lehet faszbúkozni!
  Kinect egy baromság! Igen, próbáltam, benyaltam én is, 2 hónap után eladtam! Szerencsére még jó áron! Nem bántam meg, hiszen még a mai napig nem jött ki rá egy értelmes játék! 6-8 éveseknek kiváló, a felett ideig-óráig köti le az embert!
  Ilyen gesztus meg hangfelismerés kell a ráknak! Majd jön az, hogy tévézni tök csöndben kell, mert a tévé figyeli minden szavad és majd valami parancsot vél felfedezni a beszélgetés közben, főleg ha öten-hatan tévézünk egyszerre, és össze-vissza kacsolgatja majd a csatornákat meg betölt hülye oldalakat.

  Engem a tévézésnél valóban a tévézés élménye érdekel! Ha netezni akarok, odaülök a gép elé. Vehettem volna most is pl smart tv-t, de nekem megfelelt a 4-es sorozatú Plazma Tv is. Annyi extrával hogy hálózatba lehet kötni, így AllShare nézhetem a HD mkv fájlokat, na meg a 3D! Több nem kell!
 • TheCunami #4
  a tv mondja nem volt les
  igazad van a bíró hülye