Berta Sándor

A tévé már csak egy a sok tartalomfogyasztási eszköz közül

A televízió rohamosan a háttérbe fog szorulni és csupán egyike lesz a felhasználók által használt eszközöknek a PC-k, táblagépek, laptopok és az okostelefonok mellett.

Az emberek figyelme fokozatosan megoszlik a televízió és a többi készülék között. Az Interone ügynökség által készített felmérés szerint a megkérdezettek fele egyszerre több dologgal is foglalkozik, így tévét néz, használja a táblagépét, a laptopját vagy az okostelefonját. Franziska von Lewinski, az Interone munkatársa hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan viszont a tévézés időtartama továbbra is folyamatosan nő.


A felhasználói szokások változásában rendkívül komoly szerepet játszanak az olyan készülékek, mint a tábla PC-k és az okostelefonok. A televízió szerepe viszont ezzel egyenes arányban folyamatosan csökken, ugyanakkor sokan megtartják a háttérben futó hírcsatornának. Az emberek ugyanis minél rövidebb idő alatt minél több információt akarnak összegyűjteni és ennek egyik módja, hogy miközben megy a televízió telefonálnak és interneteznek, így igyekeznek biztosítani, hogy semmi fontos dologról se maradjanak le.

A filmek és a videók megtekintésének legfontosabb eszköze már nem a televízió vagy a PC, hanem a laptop. Másodpercenként 60 órányi felvételt töltenek fel a felhasználók csak a YouTube rendszerébe, s akkor még a többi videomegosztót meg sem említettük. Ez a folyamat szintén visszaszorítja a televízió szerepét és fontosságát. A válaszolók átlagosan naponta 223 percet tévéznek, 67 százalékuk azonban nem csak a készülékre figyel, 44 százalékuk közben szörföl a világhálón vagy telefonál, illetve különböző alkalmazásokat futtat. A filmeket a megkérdezettek többsége az interneten nézi meg vagy onnan tölti le, ennek folyománya, hogy az elmúlt években a tartalmak mellett a reklámok fő közvetítő területévé is a világhálóvá vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #15
    Az a része igaz, hogy régen is rá lehetett kötni a készülékre sok dolgot, nem is erre írtam, hogy nincs igazad. A mondatom ezen része arra volt válasz, hogy nem manapság terjedt el. Ahogy leírtam, igenis manapság terjedt el igazán a dolog, mivel mostanra van meg az a technikai háttér, amivel érdemes is ezt használni.

    Elhiszem, hogy egy 100Hz-es CRT TV-nek jó képe van. Ezt nem is vitatom. Ugyanakkor ha rákötsz egy PC-t vagy egy laptopot, előjön, hogy nem erre a célra készült, nem tudja rendesen feldolgozni a képet, homályosabb, elmosódottabb lesz, mint a monitor, mégpedig a technológiai különbségekből adódóan. Egy CRT TV, legyen bármilyen modern, nem lett igazán arra felkészítve, hogy számítógép képét adja ki. Márpedig pont az lenne az értelme a nagyobb képernyőnek, hogy éles, szép képet kapjunk, nagyobb méretben. Itt jegyezném meg, hogy még némelyik lapTV is küszködik ezzel a hibával a régebbiek közül, de már nem jellemző ez.


    Azt, hogy egyre többen nem TV műsor nézésére használják a TV-t, nem csak hasra ütésre mondom. Felmérések támasztják alá. De oké, kössünk kompromisszumot ebben a kérdésben: átfogalmazom a mondatot. Eszerint nem legtöbben, hanem egyre többen (bár a kimutatások már 60-70%-ról beszélnek, ami ugye eltolódást jelez ezen emberek irányába) nem TV műsort néznek a TV-n.
  • wraithLord #14
    Engem egyedül a filmek érdekelnének, de azok szinkronosak, 10 percenként megszakítják őket reklámmal, a csatorna saját agyhalott hülyeségeinek reklámozásával, kivágnak belőle részeket stb., úgyhogy inkább kihagynám...
    Csak a szüleimnél van működő tévé, az enyém már legalább 3 éve nézhetetlen.
    Hírekért reggeli közben átpörgetek a neten 1-2 híroldalt, időjárás-előrejelzést is ott nézek, a bulvár nem érdekel...
    ...a tévé nálam már olyan 5 éve megszűnt létezni.
  • willcox #13
    "Ugyanakkor ott nincs igazad, hogy a TV-kre korábban nem volt érdemes rákötni az eszközöket." - ??? Én azt írtam, hogy korábban is rá lehetett kötni egyéb eszközöket, tehát ez nem mai találmány. Mit lehetett azon félreérteni? Magyarul írtam.
    A régi crt tévém 100 Hz-es, nem vibrál, nagyon jó képe van még ma is, de már nagyon ritkán van használva, mert a vendégszobában van. A többi tévé LCD.

    "de ettől még ugyanúgy érvényes az, hogy a legtöbben letöltött anyagokat néznek (vagy esetleg online anyagot) a TV készülékeiken, nem pedig a TV csatornák ajánlatait." - kik azok a "legtöbben"? Elég merész kijelentés ez. A társadalom egészére ne vetítsd ki a saját és a haveri köröd szokásait. Ráadásul úgy, hogy csak a hasadra ütöttél.
  • lordsithlord #12
    Igazad van, van, ami a TV-ben élvezetesebb. Ezt nem tagadom.

    Ugyanakkor ott nincs igazad, hogy a TV-kre korábban nem volt érdemes rákötni az eszközöket. Még az olyan "nagy" tudású katód sugárcsöves TV-ken, amik mentek 80-90Hz-en, azokon sem lehetett élvezhető képet kapni. Sokkal többet ért az ember, ha fogta magát és beszerzett egy komolyabb LCD monitort.

    Az utóbbi időkben azonban (kb. az elmúlt 2-3 évben) a laptv technológia rohamos fejlődésével ezek a készülékek is elérhetőekké váltak. Ráadásul már a hagyományos TFT panelek is sokkal tisztább képet adnak, mint egy CRT TV, márpedig ma már LCD és LED panelekkel is gyártanak elérhető árú, viszonylag nagy tudású készülékeket. Valóban, ezeknél már egyre többször felesleges a külső egység is, mert simán beköthető az USB beléjük, de ettől még ugyanúgy érvényes az, hogy a legtöbben letöltött anyagokat néznek (vagy esetleg online anyagot) a TV készülékeiken, nem pedig a TV csatornák ajánlatait.
  • lordsithlord #11
    Öreg, jobban tennéd, ha nagyon gyorsan visszafognád magadat...

    Tudod, sokan keresnek munkát, már bármit el is vállalnának, de ha nincs ismeretségük, akkor nem kapják meg az állást. Lehet mondani, hogy hány álláshirdetés van, de azt is meg kellene nézni, hogy vajon hogy lehet, hogy egyes hirdetések akár 1-1,5 évig is kint vannak, hogy azokról már ne is beszéljek, amik csak alibi hirdetések, meghirdetik az állást, de már rég megvan rá az emberük.

    Tudod nagyon sokan melóznának, nem lenne nekik büdös a munka. De ha egyszer nincs munkahely, tessék mondani, mi is a megoldás???

    És nem igaz, hogy 10-ből 8 azért nem dolgozik, mert nincs szakképesítése. Nézd meg, hány olyan, 40 év körüli vagy afeletti munkanélküli van, akit kirúgnak, aztán hiába van esetleg még több diplomájuk is, hiába van x év szakmai tapasztalatuk, esélyt se kapnak. De ugyanerre panaszkodnak a firrsen végzettek is, kikerülnek a való világba, jó esetben 1 évig van munkájuk, metrt a cég addig kap utánuk támogatást, majd valamilyen indokkal leépítik őket.

    Tehát mielőtt hülyeségeket beszélsz, légy oly kedves és gondolkozz egy kicsikét...
  • asgh #10
    Miért van az, hogy akármi legyen is a téma vagy egy vérbalos, vagy egy szélsőjobbos zsidózó teleköpködi a fórumokat a politikai nyavajgásával?
  • caius marius #9
    te inkabb fidessmatyi vagy nem?
  • asgh #8
    A cikk az élő TV adások háttérbe szorulásáról szól, ez nem összekeverendő a TV, mint monitor használatával.
  • willcox #7
    Régen is rá lehetett kötni a tévére mindenféle egyebet, ez nem manapság terjedt el.
    Igaz ugyan, hogy pl. egy sportműsort is le lehet általában utólag tölteni megfelelő helyekről, de én élőben szeretem ezt nézni. Vannak, akik a szintén élőben közvetített egyéb műsorokat néznek.
    Aki kereskedelmi csatornán néz filmet, az szerintem nem normális. 10-15 perces reklámblokkok között 10-20 perces filmdarabkák. Ez aztán minden, csak nem élvezetes. De a tévézés nem csupán arról szól, hogy tévécsatornán adott filmet néz valaki. Itt vagy nagy tévedésben.

    Bár vannak lejátszó és rögzítő eszközeim is, a tévém képes önmaga is lejátszani az USB-n rádugott eszközről, sőt, mivel az otthoni hálózatra fel vannak a tévék is fűzve, a hálózaton megosztott tartalmakat is le tudja játszani, meg még internetre is ki tud menni. Bocsika. Pedig már lassan 3 évesek a tévék! A maiak meg még többet tudnak.
  • sanyicks #6
    Erről is ők tehetnek de hogy jön ez ide? :D