Berta Sándor

Sony - Panasonic kooperáció az OLED TV-knél

Némileg meglepte a piacot, hogy két olyan gyártó akar együttműködési megállapodást kötni, akik korábban hosszú éveken át komoly konkurensei voltak egymásnak.

A Nikkei japán és a The Wall Street Journal amerikai gazdasági lap is arról számolt be, hogy az OLED-TV-k területén együttműködést tervez a Sony és a Panasonic. A tárgyalások már elkezdődtek. Egyelőre csak annyi szivárgott ki, hogy az óriáscégek közösen fejlesztenének ki OLED-paneleket és a gyártási folyamat során is együtt dolgoznának. Ugyanakkor az informátorok szerint az egyeztetések még nagyon korai szakaszban vannak. A Panasonic szóvivője nem akarta megerősíteni a tárgyalások tényét, igaz, nem is cáfolta hogy megbeszélések zajlanak a két fél között, a Sony pedig nem kommentálta a hírt.

Amennyiben a megbeszéléseket siker koronázza, úgy alighanem egy új korszak kezdődhet a két cég életében. A Sonyban és a Panasonicban közös, hogy mind a két vállalat a televíziópiac meghatározó szereplője volt, ugyanakkor az LCD-készülékek megjelenésére csak késve reagáltak. Ahogy az elemzők fogalmaztak: szinte "átaludták" ezt a folyamatot. A Panasonic hosszú ideig a plazmatechnikát részesítette előnyben, míg a Sony gyakorlatilag feladta a hagyományos televíziók készítését és teljesen az LCD-tévék gyártására állt át. A késlekedésből a Samsung és az LG Electronics profitált a leginkább.

Mind a Sony, mind a Panasonic televíziós részlege az elmúlt hónapokban komoly veszteséget könyvelt el. A Sonynál ez az összeg 5,7 milliárd dollárt tett ki, míg a Panasonicnál 9,7 milliárd dollár volt. Az OLED-TV-k területén megvalósítandó együttműködés azonban inkább hosszú távon jelenthet megoldást, mivel ezek a televíziók még rendkívül drágák, akár több ezer euróba is kerülhetnek. A kooperáció elsősorban a technika továbbfejlesztésére irányulhat, a Sony és a Panasonic így folyamatosan nyomás alatt tarthatná a Samsungot.

A felvetés egyébként azért érdekes, mert a Sony idén januárban mutatta be a Crystal LED2 nevű 55 collos kijelzőjét, amit kifejezetten az OLED-televíziók ellenfeléül szánt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    A japanok egyetlen eselye, ha kepesek hamarabb kijonni az olcso led-es rendszerekkel. Ez lehet organikus vagy inorganikus technologia is.