Berta Sándor

Apple iTV: a tartalom lesz a döntő szempont

A Barclays egyik elemzője úgy vélte, hogy az Apple iTV projektje a hardver tekintetében mindenképpen érdekes lesz, ugyanakkor az elképzelés az amerikai televíziós piacon könnyen megbukhat.

Anthony DiClemente, a Barclays munkatársa átfogó elemzést készített az Apple iTV-ről rendelkezésre álló információk alapján. A szakember az anyag létrehozásakor egyaránt figyelembe vette a megbízható forrásokon alapuló adatokat és a pletykákat. Anthony DiClemente szerint az új termék várhatóan 1500 dollárba kerül majd, egyaránt tartalmazni fogja az iOS operációs rendszert és a Siri funkciót, továbbá számos webes alkalmazást és játékot. Az elemző ugyanakkor azzal számolt, hogy az iTV az idén már nem fog megjelenni a piacon.

A Barclays munkatársa a projekt szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az Apple milyen plusz szolgáltatásokat, tartalmakat kínál majd a készülékhez, ami különösen az Egyesült Államokban fontos. Az USA-ban a különböző művek szerzői jogi tulajdonosai szeretnek hosszú távú licencszerződéseket kötni, vagyis az Apple számára létkérdés, hogy - különösen a kábeltelevíziókkal - minél több lyen megállapodást nyélbe tudjon majd ütni.


A tartalomcsomagok piaci volumene éves szinten 30 milliárdot tesz ki, ugyanakkor az egyes szolgáltatók általában 30 dolláros havidíjat kérnek az előfizetőiktől. DiClemente közölte: két forgatókönyv lehetséges: az iTV vagy a kábeltelevíziós szolgáltatók beltéri egységeit fogja felváltani, vagy a cégek lehetővé teszik, hogy az Apple szolgáltatásai ezeken az eszközökön elérhetők legyenek. Az első verzió érthetően kevésbé lenne vonzó a kábeltelevízióknak, míg a második változat korlátozná az Apple technikai lehetőségeit.

Tavaly december elején Gene Munster elemző azt írta, hogy az Apple TV több méretben is elérhető lesz és körülbelül kétszer annyiba kerül majd, mint egy hagyományos televízió. Munster ezután arról számolt be, hogy az Apple TV beszéd- és gesztusvezérléssel érkezhet, rendelkezni fog egy AirPlay-csatlakozóval és egy digitális videorekorderrel (DVR), valamint összeköthető lesz az iCloud szolgáltatással és streamingre is alkalmas lehet. A televízió emellett kommunikálni tud majd a táblagépekkel és az okostelefonokkal, s lehetővé fogja tenni, hogy a felhasználó a filmstreamelés közben váltson át valamelyik mobil készülékére. Az Apple egyébként már puhatolózott a kijelzőgyártóknál és tengerentúli lapértesülések alapján a Rogers Wireless és a Bell távközlési vállalatok már a saját laboratóriumaikban tesztelték az Apple televízióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #8
    Jaaa... hát csak azért mert a tapit én sem tudom nagyon elképzelni. Miért mennék oda a tévéhez tapizni, amikor rendelkezik gesture vezérléssel, sőt iphone, ipad kompatibilitással amiről tuti, hogy mindenféle tapicskolást el tudok végezni. Szóval a fanmade dolognak ezt a részét én sem értem, nem sok értlme lenne egy tapis tévének.
  • passatgt #7
    képre van ráírva, bár ez csak ilyen "fanmade" tv
  • narumon #6
    Honnan szeditek ezt a multitouchot? Sehol nem írják a cikkben.
  • mad mind #5
    A multitouch, tévén hülyeség. Az újlenyomatok baromi zavaróak egy tévén. A siri kétesélyes, néha hasznos lehet, de általában haszontalan az alapdolgoknál. 3d vicces pár percig, utána fárasztó. Itv apps, icloud ha bírja a szolgáltató okés, ha nem, akkor csak szívás van vele.
  • narumon #4
    Szerintem a kábeltelevíziós dolgot nem kell idekeverni. Egy lan kábel kell a seggébe, az apple store, music store, book store és film store teljes kínálata, plusz néhány spéci tévés funkció kiegészítése és szerintem menni fog. A koncepció legalábbis mindenféleképpen ígéretesnek tűnik.
  • usersg #3
    "DiClemente közölte: két forgatókönyv lehetséges: az iTV vagy a kábeltelevíziós szolgáltatók beltéri egységeit fogja felváltani, vagy a cégek lehetővé teszik, hogy az Apple szolgáltatásai ezeken az eszközökön elérhetők legyenek."

    A harmadik meg az, hogy bukik az egész. :D

    Ennél rizikósabb terméke még nem volt az almának az utóbbi 10 évben. A szolgáltatók nem nagyon akarnak majd a nyakukba egy ilyen arrogáns, mindenkinek diktálni próbáló céget mint az apple. Ha itt el akarnak érni valamit, akkor a kábelesek szabályai szerint kell játszani, ez a fajta viselkedés meg nem erőssége az almának.
    Majd meglátjuk. Kíváncsi vagyok. Első blikkre azt mondanám van annyi almafan hogy sikerre vigyék a dolgot, ha a szolgáltatókkal megegyeznek. Hogy a többi embert fogja -e érdekelni, az már koránt sem biztos.
    Ez a terület még a jóval kompromisszumkészebb google -nek is neház pálya, nem hogy az apple -nek.
  • pyrohun #2
    Ki az a barom, aki kitalálta, hogy így fog kinézni, vagy, hogy 1500 dollárért szemüveg nélküli 3D-t ad majd az Apple... ? Komolyan nem értem az embereket :)
  • NullZ3r0 #1
    Ki volt az a barom, aki kitalálta, hogy multitouch lesz egy tévé?