Berta Sándor

374 500 dollárért kelt el egy Apple I számítógép

Ismeretlen telefonos licitáló birtokába került az a 36 éves Apple I típusú számítógép, amit a New York-i Sotheby's aukciósház árverezett el. A konfiguráció 374 500 dollárért cserélt gazdát.

Az árverésről a Computerworld és a BBC is beszámolt. A Sotheby's a kikiáltási árat előzetesen 120 000 dollárban határozta meg és a leütési árat 180 000 dollárban rögzítették.

Az Apple I-ből 1976-ban összesen 200 darab készült, s a készülékeket Steve Jobs és Steve Wozniak közösen szerelték össze. E számítógépekből napjainkra ötven maradt és ezekből jelenleg hat működőképes. Az utóbbiak egyike volt a most elárverezett Apple I is, amihez járt kazettás adattároló és kezelési útmutató, de a csomagban nem szerepelt a monitor és a tápegység. Az Apple I eredeti ára 666,66 dollár volt és "fadobozos" megoldás volt. A kezelési útmutatón és a kazettás meghajtón kívül járt hozzá és egy Steve Jobs aláírásával ellátott levél is. Az eredeti csomagoláson szerepelt továbbá Jobs lakcíme is. 2010 végén a Christie's aukciósház szintén árverésre bocsátott egy Apple I számítógépet, akkor a végső ár 213 000 dollár volt.


Az Apple I mellett a Sotheby's elárverezte Steve Jobs feljegyzéseit is. A négy oldal kikiáltási ára 10 000 dollár volt és az aukciósház arra számított, hogy a leütési ár 15 000 dollár lesz. Ehelyett a nyertes licitáló 27 500 dolláros ajánlatot tett. A dokumentumokat Jobs 1974-ben írta, amikor egy rövid időt töltött az Atarinál. A szakember akkor volt 19 éves, s az iratok tartalmaztak számos rajzot és diagramot is.

Tavaly decemberben a Sotheby's sikeresen árverezte el az Apple alapítószerződését. A nyertes ajánlat 1,35 millió dolláros volt, a vásárló azonban a különböző illetékekkel együtt 1,59 millió dollárt fizetett. Az aukciósház korábban arra számított, hogy a három papírért legfeljebb 100 000-150 000 dollárt kap. A szerződést 1976. április elsején írta alá Steve P. Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne. A régi számítógépek több tízezer eurót is érhetnek, de a mostani példa is bizonyítja, hogy van, aki egész vagyont képes áldozni ezekért a felbecsülhetetlen értékű gépekért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #5
    Azért mert gyűjtő? Mennyi "hülye van" a világon akik mondjuk régi autóért, motorért fizetnek horror árakat. Vagy régi vinylekért. Főleg ha mondjuk a kifizetett összeg kevesebb mint 1 napi keresete.
  • DrRadon #4
    Ha öt év múlva sikerül neki mondjuk 540 ezerért eladnia, akkor biztos, hogy nem idióta. Évről-évre többért lehet túladni rajta, szóval eddig jó befektetés volt.
  • Tetsuo #3
    Azt, aki megvette? Szerintem is.
  • willcox #2
    Az ilyen idiótákat mutogatni kéne.
  • Ferrer #1
    Legalább retina display-es volt?