Berta Sándor

Nem elég környezetbarátak az Apple termékei

Meglepő lépést tett a kaliforniai óriáscég, mivel bejelentette, hogy kilép az Egyesült Államok zöld-IT programjából. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben az amerikai hivatalok, iskolák és cégek nem fognak bizonyos Apple termékeket vásárolni. A hosszú távú hatások pedig beláthatatlanok.

A tengerentúlon azok a gyártók, akik különböző eszközöket akarnak eladni az intézményeknek és a hivataloknak, kénytelenek az Electronic Product Environmental Assessment Tool (EPEAT) rendszerben bevizsgáltatni és minősíttetni a készülékeket. A minősítést csak azok a számítógépek és egyéb termékek kapják meg, amelyik megfelelnek bizonyos környezetvédelmi szabványoknak és jól újra feldolgozhatók. A szervezet nyolc kategória alapján dönt az egyes eszközökről, például figyelembe veszi, hogy mennyi veszélyes anyagot tartalmaznak és milyen hosszú az üzemidejük.

A The Wall Street Journal jelentette be, hogy az Apple teljesen meglepő módon 39 termékét kivonta az EPEAT-programból. Az érintett eszközök között van a MacBook Air, a MacBook Pro és számos monitor. A hírt később az EPEAT is megerősítette. (A döntést egyébként értetlenkedve fogadta Robert Frisbee, az EPEAT első embere is.) Ennek oka, hogy az új gyártástechnikák és dizájn már nem egyeztethetők össze a környezetvédelmi programmal. Az új MacBook Próban lévő akkumulátort fixen rögzítették a házba és már nem lehet kicserélni, míg a MacBookok retina kijelzőjét nehezen lehet javítani, ezáltal pedig nehézzé válik az újrafeldolgozási folyamat.

Az Apple tehát döntött: beáldozta a környezetvédelmet, aminek azonban komoly pénzügyi következményei lesznek a kaliforniai társaság számára. Az amerikai hivatalok kötelesek az eszközparkjuk 95 százalékát EPEAT-minősítéssel ellátott készülékekkel feltölteni, az iskolák és a különböző vállalatok pedig szintén ezt a példát követik. Ezt a rendeletet még 2007 elején hirdette ki George Bush amerikai elnök.

Az iFixit információi szerint 2007 óta az Apple összes terméke megkapta az arany minősítést. Az iPhone és az iPad termékcsalád ugyanakkor sosem tudott megfelelni az előírt követelményeknek. Shaw Wu, a Serne Agee elemzője úgy vélte, hogy az Apple előbb vagy utóbb saját jelölést fog kifejleszteni. Az Apple máris kénytelen volt szembesülni lépése első következményével, San Fransisco vezetői ugyanis bejelentették, hogy az EPEAT-jelölés hiánya miatt a jövőben egyetlen Apple számítógépet, monitort és kiegészítőt sem vásárolnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #51
    "Közületek hányan vittek mar vissza laptopot vagy bármilyen akksit hivatalos atvevobe? :) szerintem nem sokan.... Kuka...a sok környezetvédő gondolom az elemeket is gyűjti aztan leadja az intersparban... Persze..."

    Nemár! Nálunk (értsd: ismerőseim körében) teljesen természetes dolgok ezek, eszembe nem jutna egy elemet vagy pláne aksit kukába kidobni. Még tényleg ennyire balkáni népek vagyunk (vagytok)?
  • DjDano #50
    Pedig az Apple még a Greenpeace által készített listán sem áll rosszul... Persze a tendencia pár kivételtől eltekintve inkább negatív a többi elektronikai cégre nézve is:

    Greenpeace zöld elektronikai céglista 2010 májusából:



    Illetve a legfisebb lista (2011 november):



    Forrás: Guide-to-Greener-Electronics
  • narumon #49
    "Értékelem, hogy hiszel az iGod emlékében, de engedd el, ez a cég nem az, amit kedvelni lehetett a 2000-es évek elején. Ráadásul most egy olyan ember irányítja, akihez képest Bernie Ecclestone és Dagobert bácsi buddhista szerzetes."

    No valamit tisztázzunk még az elején. Mit jelent, hogy hiszek az iGod termékekben? Van egy iphone-om amit szeretek és meg vagyok elégedve vele. Ez iGod termék hívés? Tehát te most azt mondod, hogy ha bárkinek van egy terméke amivel meg van elégedve akkor az egy "hívő"? Aki szereti a Samsung telefonját az egy SamsungGod hívő, aki a Nokiával van megelégedve 100%-ra az NokiaGod hívő? Ezt jó lenne még az elején tisztázni! (Vagy te is leventéhez tartozol aki szerint ha valaki szereti az iphonet az hülye, aki a samsungot szereti az okos és elismert ember?)
    Nekem teljesen mindegy ki irányít egy céget ezért meg lehet kövezni. Ha a termék megfelel nekem és elégedett vagyok vele akkor nem érdekel, hogy Dagobert bácsié a cég. Nem érdekel az apple-nél mekkora köcsög a cégvezető, ha a telefonjával 100% elégedett vagyok, de ugyanígy nem érdekel, hogy a Samsung vezetői a világ egyik leggecibb maffiózói amikor jó tévét csinálnak és elégedett vagyok vele.

    Az egyetlen problémát az jelenti (és akkor most minden személyeskedés nélkül nézd meg itt az első hozzászólásomat), amikor valaki elkezd teljesen valótlan dolgokat állítani - alá veszélyes, kiszedhetetlen, robbanós akkumulátor. Amikor kiderül, hogy az általa favorizált termékben pont ugyanaz van (hiszen az apple nem gyárt akkumulátort), akkor meg ferdít és tagad.

    Az meg engedtessék meg nekem, hogy azt én döntsem már el, hogy egy lejáró hátuljú mobilt szeretnék vagy egy egybe szereltet, még ha te szerinted ez hülyeség is. Hogy a kedvenc példámnál maradjak; a CD lemez vagy az mp3 mennyivel könnyebben hordozható, lejátszható, másolható mint egy bakelit lemez; ez azonban kurvára nem érdekel amíg a bakelit annyival jobban szól. Mindenben alulmarad a digitális technikától csak egyetlen dologban nem. Ez az egyetlen dolog viszont annyira fontos, hogy ezért van bakelit lejátszóm és ezért gyűjtöm azokat és nem a CD-t.
    Ha valami nem világos szívesen válaszolok és beszélgetek veled csak ne süllyedj Levente szintjére mert annak nincs sok értelme.
  • narumon #48
    "Az ilyen mintaf@szokra építhet az Apple."

    Gratulálok. Egyetlen hozzászólás után eljutottál megint a mocskolódásig. Hozod a formád rendesen.

    "Ismét hoztad a formád, nagyképű és ostoba maradtál, nem segít rajtad semmi."

    Háhhá bagoly mondja....

    "Többször kellene elolvasni a dolgokat, úgy a cikket, mint amit írtam neked és akkor inkább csendben maradnál. Természetesen ez vágyálom csak, az ilyen technikai analfabéták nagy pofája sosem lankad és sosem veszik észre, mennyire nem értenek hozzá, csak ugatnak."

    Valóban, nyomtál pár iszonyatos nagy baromságot (jó szokásod szerint) és amikor ezt hipp hopp sikerül (ismét) megcáfolni akkor jön a vagdalkozás. Nem is te lennél.

    "Kár engem oktatnod, messze többet szereltem én ilyesmit, mint te egyáltalán láttál, ahogyan írsz, csak további bizonyítékot ad erre."

    Valóban jó sokat szerelhettél ha neked csak roncsolással sikerül kiszedned egy akkumulátort, és még el is magyarázod, hogy senki ne álljon neki otthon mert veszélyes. Igazad van valóban meggyőző voltál és sok bizonyítékot szolgáltattál erre.

    "Menj te csak szervizbe izzócserével és ablakmosó feltöltéssel is, de kár újabb kétségbeesett próbálkozásokkal kísérletezni avval, hogy magadat műszaki emberként mutasd be. Ezt a lasztit már régen elrúgtad."

    Háhhhááá :)

    "Ha ez meglesz, nem kell itt lejáratnod magad ismét."

    Ismét egy teljesen tipikus hozzászólás tőled. Valaki megcáfol erre jönnek a konkrétumok nélküli vagdalózások. Akkor egy vadmarha vagy, hogy az már fáj, de igazából élvezem mert rendívűl könnyű téged megalázni minden egyes alkalommal :)
  • levente68 #47
    Nagyjából igazad van.

    Ha sikert érsz el nála, írj privit és gratulálni fogok!

    Soha egy kicsit se ismert el semmit, ami az Apple ellen szólt.

    Ha ez felülkerekedés, akkor gratulálok.

    Na, én léptem, csá!
  • nachtwey #46
    A stílusod a baj, nem a mondanivalód. Ezért kerekedik felül, mert te kibillensz és személyeskedsz.
  • levente68 #45
    Igen, ez is egy vélemény, akkor is, ha azt se tudod, milyen régi a vitám ostoba kollégáddal. Az elsó szifon óta nem érti, hogy mi a pálya.

    Természetesen nem örülök, hogy léteztek, de annak nem tudok nem örülni, hogy egy ilyen surmó mond ilyet rólam. ;)

    Most nézem, hogy őt is osztod....

    Mindenki hülye, csak te nem?

    Közben meg avval egyetértek, amit neki írsz. Illetve, te értesz egyet velem.

    Valaki tudathasadásos...
  • levente68 #44
    "Közületek hányan vittek mar vissza laptopot vagy bármilyen akksit hivatalos atvevobe? :) szerintem nem sokan.... Kuka...a sok környezetvédő gondolom az elemeket is gyűjti aztan leadja az intersparban... Persze...

    Ettől függetlenül tenyleg nem fasza hogy az Apple nem tud megfelelni annak a rendszernek aminek az alapjait ő fektette le tulajdonképpen.... Majd megoldják... Energy star-nak megfelelnek 100%osan, az új szerverparkuk és a campus is megújuló energiáról fog menni, szoval nem kell izgulni, nem ok hozzak el az armageddont... "

    Van igazságod, de ettől még helyes dolog a szelektív hulladékgyűjtés és a veszélyes anyagok elkülönítése.
    Ennek kint nagy múltja van, nálunk alig lehet elérni valamit ez ügyben a parasztokkal….
    Meg kell nézni egy-egy szelektív hulladékgyűjtő szigetet, már ahol egyáltalán van…
    Olyan település is van nálunk, ahol volt, de már nincs ilyen lehetőség…
    Nem vagyok mintapolgár (bár ez is viszonyítás kérdése), de ha nálam érné a vég egy notit, nem hajítanám simán a szemétbe, lehetőség van arra, hogy szakszerűen hatástalanítsák az arra érdemes alkatrészeit.
    Persze, nem a nálunk dívó viszonyokat kell alapul venni….
    Elképzelni sem tudom, mi nehéz egy családnak abban, hogy szépen külön gyűjtse ezeket a dolgokat otthon és külön dobja ki. Még akkor is, ha esetleg kicsit messzebb kell vinnie azt. Én néha napokig utaztatom, mert nem alkalmas némelyik gyűjtő sem arra, hogy kulturáltan elhelyezzem benne, egy országgal arrébb erre mégis igen régen és igen tiszta lehetőséget biztosítanak.

    A megújuló energiáról működés egy ekkora cégnél alapvető több okból. Egyrészt ez kötelező értelmes társadalomban, ehhez a miénket sajna, nem sorolhatjuk (ahol egy szélerőmű magáncélú üzemeltetését nemhogy támogatják, hanem inkább gátolják, az annál értelmesebb magyar találmányokkal – mert vannak - meg jobban jár a feltaláló, ha azonnal külföldön próbál szerencsét…), másrészt nem is olyan hosszútávon igencsak kifizetődő is lehet, ha nem popó módra csinálják.

    Ekkora cégek energia-megtakarítása oly mértékű képes lenni, hogy azt települések energiaigényével lehet összehasonlítani!
  • nachtwey #43
    Figyelj, lehet márkaszervízben megoldják, de ha az iFixit szerint is katasztrófa, akkor az, ezen nincs mit megmagyarázni.
    Az Apple elkúrta és nem kicsit, hanem nagyon.
    Értékelem, hogy hiszel az iGod emlékében, de engedd el, ez a cég nem az, amit kedvelni lehetett a 2000-es évek elején. Ráadásul most egy olyan ember irányítja, akihez képest Bernie Ecclestone és Dagobert bácsi buddhista szerzetes.
  • nachtwey #42