Berta Sándor

Tim Cook a legjobban kereső amerikai menedzser

Az Apple pénzügyi eredményeit figyelembe véve nem mondható meglepőnek, hogy a cég vezérigazgatója lett a legtöbb pénzt kereső topmenedzser a tengerentúlon.

Az információt a The Wall Street Journal közölte. Tim Cook tavaly 378 millió dolláros bevételre tett szert, azonban az összeg nagy részéhez nem fér hozzá, lévén egymillió Apple-részvényt kapott, amelyek értéke 376,2 millió dollár. Ezeket az értékpapírokat azután kapta meg, hogy elfoglalta Steve Jobs helyét a vállalat élén, tehát az üzletember valójában "csak" 1,8 millió dollárt keresett. Cook egyébként aligha örülhet a komoly vagyonának, mivel az Apple komoly korlátozásokat léptetett hatályba: a juttatott részvények felét 2016 előtt nem adhatja el, míg a másik felét legalább 2021-ig meg kell őriznie. A jelenlegi tőzsdei árfolyam alapján a cégvezető birtokában a korábban megkapott értékpapírjaival együtt 530 millió dollár értékű Apple-részvénycsomag lehet.


Tim Cook (balra) a Foxconn Apple termékeket előállító üzemének látogatása során

A The Wall Street Journal 2006 óta hozza nyilvánosságra a legjobban kereső amerikai topmenedzserek ranglistáját, azonban azt senki sem tudja, hogy az adott vezetők valóban ennyit kerestek-e vagy jóval többet. A második helyen Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója található, aki a tavalyi üzleti évben 76 millió dollárt kapott. A dobogó legalsó fokára 69,3 millió dolláros bevételével Leslie Moonves, a CBS első embere állhatna fel. A negyedik helyet Ron Johnson (J. C. Penny áruházlánc, 53,3 millió dollár), míg az ötödiket pedig Sanjay Jha, a Motorola Mobility vezérigazgatója szerezte meg, 46,6 millió dolláros bevételével.

Tim Cook tavaly augusztusban lett az Apple új vezetője. Akik ismerik, azok szerint képes lesz a csúcson tartani a vállalatot. Nem "látnok", mint a számítástechnikai gurunak tartott Jobs, de fenn tudja tartani a cég innovatív szellemét. Az üzletember a kinevezése óta már jelentős sikereket könyvelhetett el, márciusban például kiderült, hogy az Apple 45 milliárd dollárt ad vissza részvényeseinek, ami jót tett a cég árfolyamának. A kaliforniai konszern egyébként továbbra is a táblagépekben és a felhőszolgáltatásokban bízik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #1
    Tim Cook még jó elevickélhet a Steve Jobs által kitaposott úton, gondban akkor lesz az Apple amikor megint szükség lesz egy "korszakalkotó masina (lásd ipod, IPhone, Ipad) megtervezésére.