Berta Sándor

Intelligensebbé tenné a városokat az EU

Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy a jövőben a kontinens településein egyre több IT-rendszert használjanak az intézmények és a cégek.

Az Európai Unió Intelligens Városok és Közösségek (SCC) néven indította el legújabb projektjét. A tervek között szerepel, hogy intelligens vezérlőrendszerek felügyeljék és irányítsák a különböző városi folyamatokat, ami hatékonyabbá teheti az eddigi módszereket. A közlekedés- és az energiamenedzsment segíthet az erőforrások megtakarításában és élhetőbbé teheti a településeket. A távlati célok között szerepel az autóforgalom és az energiafogyasztás csökkentése informatikai módszerek segítségével.

Neelie Kroes, az Európai Unió digitális menetrendért felelős biztosa blogbejegyzése szerint néhány városban mobil alkalmazások segítségével már napjainkban is valós időben lehívhatók a különböző tömegközlekedési információk, kerékpár-kölcsönzési lehetőségek. Ez azonban csak a kezdet, a jövőben az európai uniós állampolgárok otthoni rendszereik segítségével pontosan és valós időben fogják tudni, hogy a lakásukban lévő készülékek egy adott pillanatban mennyit fogyasztanak. A hulladékgyűjtő szigetek értesíteni fogják a helyi köztisztasági hivatalokat, hogy mikor telnek meg, míg a villamosok visszatáplálják a hálózatba a fel nem használt energiát.

Az Európai Unió az intelligens rendszerek fejlesztésére és bevezetésére jövőre 365 millió eurót akar fordítani, míg idén ez az összeg csak 81 millió euró volt. A pénzből olyan projekteket támogatnának, amelyek az energia-, a közlekedési és az IT-ágazatot érintik. Jelenleg az európai uniós állampolgárok 75 százaléka városokban él és az EU teljes energiafogyasztásának többsége is a városokban valósul meg, így itt kell elsősorban a költségeket csökkenteni. Az intelligens városi technológiák pedig hozzájárulhatnak ehhez, akár közvetlen, akár közvetett módon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)