SG.hu

860 millió eurós bírságot kell fizetnie a Microsoftnak

Az Európai Unió törvényszéke szerint az amerikai cég nem engedélyezte ésszerű feltételek mellett a versenytársai számára az interoperabilitásra vonatkozó információkhoz való hozzáférést. A bíróság a kényszerítő bírság összegét 899 millió euróról 860 millió euróra csökkentette, tekintettel arra, hogy a Bizottság megengedte a Microsoft számára, hogy 2007. szeptember 17-ig korlátozza az "open source" termékek forgalmazását

Mint arról beszámoltunk, 2004. március 24-én az EU megállapította, hogy a Microsoft két különálló magatartással visszaélt erőfölényével, és ennek következtében a Bizottság több mint 497 millió euró összegű bírságot szabott ki vele szemben. A cég 1998 októbere és 2004. március 24. között megtagadta bizonyos "interoperabilitásra vonatkozó információk" versenytársak részére történő átadását, valamint ezen információknak a munkacsoportszerverekhez való operációs rendszerek piacán a Microsoft termékeivel versenyző termékek fejlesztésére és forgalmazására történő felhasználásának az engedélyezését. Korrekciós intézkedésként a Bizottság kötelezte a Microsoftot arra, hogy ésszerű és nem diszkriminatív feltételek mellett hozzáférést biztosítson ezen információkhoz, és engedélyezze ezek felhasználását.

A 2004-es határozat elfogadását követően a cég egyezkedésbe kezdett, de az EU szerint nem nyújtotta be az interoperabilitásra vonatkozó információk teljes változatát a 2004-es határozatban előírt határidőn belül, ezért 2006. július 12-én újabb 280,5 millió euró összegű kényszerítő bírságot kapott. 2007. szeptember 17-én hozott ítéletében a Törvényszék helyben hagyta a 2004-es határozat lényegét.

2008. február 27-én hozott határozatában a Bizottság újabb, 899 millió euró összegű kényszerítő bírságot szabott ki a Microsofttal szemben a 2006. június 21. és 2007. október 21. közötti időszak vonatkozásában, azzal az indokkal, hogy a Microsoft által az interoperabilitásra vonatkozó információkhoz való hozzáférésért kért díjazás mértéke ésszerűtlen. A Microsoft azt kérte, hogy a bíróság semmisítse meg e határozatot, vagy másodlagosan, semmisítse meg, vagy csökkentse a kényszerítő bírság összegét.

Ezt a pert veszítette most el a Microsoft, mivel a bíróság megerősítette a Bizottság határozatát, és elutasította a társaság által annak megsemmisítése érdekében felhozott valamennyi érvet. Az indoklás szerint a Microsoft abban a helyzetben volt, hogy értékelhette, hogy az általa az interoperabilitásra vonatkozó információkhoz való hozzáférésért 2007. október 21-ig kért díjazás mértéke a 2004-es határozat értelmében ésszerű volt-e. A bírók szerint a Microsoft nem tudta megcáfolni a Bizottság azon értékelését, mely szerint az interoperabilitásra vonatkozó információkat tartalmazó 173 technológia közül 166 nem innovatív.

Mindazonáltal szerintük a szankcionált magatartás által kiváltott hatások csupán elenyésző része származott a 2005. június 1-jei levélben felkínált lehetőségből, így a Microsofttal szemben kiszabott kényszerítő bírság összegét 860 millió euróban határozták meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #3
    egy 10x-es szorzót rárakhatnának erre az összegre, és úgy már oké lenne.
    Megint ugyan az mint az intel mutyijánál. Megkapják a birságot, de csak röhögnek mert sokkal többet kaszáltak a mutyin, aprópénz a birság.
  • chuky123 #2
    Don't feed the trolls
  • TARTYOM #1
    Semmi trollkodás egy ilyen hírhez?

    Nemááá\'