Berta Sándor

EU intézkedések várhatók kínai cégekkel szemben

Az Európai Bizottság hamarosan a piaci versenyre vonatkozó szabályok megsértése miatt indíthat eljárását a Huawei és a ZTE kínai óriáscégek ellen. Akár büntetővámot is kivethetnek a termékeikre.

A Financial Times birtokába jutott információk alapján az Európai Bizottság vizsgálat elindítását fontolgatja, Brüsszelnek ugyanis kézzel fogható bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy a kínai állam versenysértő módon támogatta a két helyi társaságot. A gyártók ellen amiatt is eljárás indulhat, mert az európai piacon a gyártási költségeknél jóval olcsóbban kínálták különböző termékeiket. Wei Gu, a Reuters bloggere megjegyezte, hogy az állami támogatások bevett szokásnak számítanak Kínában, ugyanakkor az is igaz, hogy mind a Huawei, mind a ZTE annyira sikeres, hogy nem lenne szükségük plusz kedvezményekre és támogatásokra. A Huawei már így is az Ericsson babérjaira tör.

Az Európai Bizottság már hosszabb ideje figyeli a kínai cégek működését, konkrét intézkedésekre azonban csak a következő hetekben kerülhet sor. Az európai uniós tagállamok képviselőit már a múlt hét csütörtökön tájékoztatták egy zárt egyeztetésen. A formális vizsgálatot elvileg már júniusban elindíthatják. Amennyiben beigazolódik a testület gyanúja és kiderül, hogy a Huawei, illetve a ZTE jogellenes módon kapott támogatást, továbbá elfogadhatatlan üzleti gyakorlatot alkalmazott, úgy az Európai Unió büntetővámokkal sújthatja a vállalatok termékeit. Karel de Gucht kereskedelmi biztos szóvivője a kiszivárgott információkat nem erősítette meg a lap szerkesztőinek, igaz, nem is cáfolta azokat.

Az Európai Bizottság már tavaly februárban azzal vádolta meg Kínát, hogy törvénysértő módon támogat különböző távközlési rendszereket és berendezéseket készítő óriáscégeket, ezáltal a Huawei és a ZTE versenyelőnybe került. Olcsó áraival a Huawei és a ZTE többek közt az európai Siemens-Nokiát és az Alcatel-Lucentet hozta nehéz helyzetbe. Az európai szakértők rávilágítottak: a ZTE a bevételeihez képest hatalmas hitelkerettel rendelkezik. 2009-ben két állami pénzintézet, a China Development Bank és a kínai Export-Import Bank 18 milliárd euró hitelt biztosított a vállalatnak annak ellenére, hogy a bevételei csupán 6 milliárd eurót tettek ki. Az ilyen támogatások lehetővé teszik, hogy a két érintett cég a konkurenseit megelőzve köthessen meg bizonyos üzleteket. Ilyen esetekben a kockázatot nem a szerződést aláíró piaci szereplő, hanem az őt támogató állami bank viseli. Mindez azt jelenti, hogy a ZTE és a Huawei a konkurenseivel szemben jogellenes módon juthatott piaci előnyökhöz.

Mind a Huawei, mind a ZTE tagadta a vádat. "Tagadjuk azokat a sajtóban megjelent vádakat, miszerint cégünk dömpingpolitikát alkalmazott volna a piacon vagy illegális állami támogatásban részesült volna" - írta a Huawei közleményében. A ZTE úgy foglmazott: nem részesül illegális vagy bújtatott támogatásban, s egyetlen piacát sem árasztja el dömpingáruval. A Huawei neve egyébként nemrég felmerült a Motorola Mobility lehetséges új tulajdonosaként, de a társaság akár a Nokia Siemens Networks felvásárlását is elképzelhetőnek tartja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #14
    " Magyarországon már a 3G-s bázisállomások többsége Huawei cuccokra épül."
    Vagy ZTE. Ugye két konkurens telefontársaságnak egyik és másik csinálta a hálózatot. Voda maradt a lassabb, de olcsóbb és nagyobb lefedettségnél. Telenor meg bevállalta a drágább rendszert.

    A két cégnek pedig itt van Magyarországon az EU-n belüli szerviz, és ha kell gyártókapacitás kiépítés alatt. Ha pedig kiesünk az EU-ból, akkor se perc alatt pakolnak és mennek át Romániába, Szlovákiába vagy Lengyelországba. Márpedig ha EU-n belül vannak és lesznek, akkor nem lehet büntetővám. Egyébként érdemes rápislogni a Huawei magyar nyelvű telefonos oldalára, nagyon ráálltak a marketingre! Tudják csóróság van és itt vevők a cuccaikra.
  • llax #13
    Itt nem elsősorban a telefonjaikról van szó, hanem a bázisállomások berendezéseiről. Magyarországon már a 3G-s bázisállomások többsége Huawei cuccokra épül.

    Persze a telefonok is érdekesek, a középkategória aljáig komolyan beleszólnak az árversenybe, aminek mi csak örülhetünk. Ha nem lennének, szerintem 50-60e alatt nem lenne Android-os teló...
  • birdo #12
    márpedig lejár a húségidőm... újíthatok )
  • hdo #11
    Jajj ugyan, vedd meg listaáron ... óccó ... ájfón cak negyed millió! :D
  • birdo #10
    Két év hűség idővel....
  • Ahoy #9
    Az a baj, hogy olcsón megkaptuk a telefonjaikat, meg távközlési cuccaikat? Az okostelefon piacnak pedig nagyon jól jött egy pofáncsapás, mert undorító árakon adják a telefonokat. Orbitális lehúzás 80-100 ezerért egy telefon...Így majd vehetünk ZTE-t jóval drágábban, hurrá :(
  • Merces #8
    ..egy középvállalkozás lehet roppant nyereséges ugyanis a foglalkoztatottak számával van mérve hogy mi számit középnek, és az sincs megtiltva hogy egy tulajdonos vagy érdekcsoport kezében több ilyen khmm középvállakozás legyen
  • Julius Caesar #7
    Azt hittem a kínai állam politikai foglyokat ad nekik olcsón a gyárakba. Képzeljétek el hány ellenforradalmár, nyugati imperialista spion gyárthatna ocóér te-efont.
  • fade2black #6
    Meglepne... ez uis EUs válaszreakciót válthat ki ugyanilyen modon és ebben a pillanatban ott állunk, hogy a Kínai export jóval nagyobb az EUba mint fordítva tehát Kína bukhat rajta jóval nagyobbat.

  • gombabácsi #5
    na! el a kezeket a fejlett világ rabszolgáiról! mi lesz így velünk, ha a rabszolgáink kevésbé lesznek hatékonyak???

    ejnye bejnye! a jólétet akarják elvenni tőlünk felsőbbrendű népektől???

    XD