Berta Sándor

Pénznyelő az új európai határvédelmi rendszer

Európai szakemberek rámutattak, hogy az új határvédelmi programok gyakorlatilag semmilyen szempontból sem lesznek hasznosak az EU számára, viszont cserébe több milliárd eurót emésztenek fel.

A tanulmányt dr. Ben Hayer, a Statewatch nevű szervezet projektigazgatója és Mathias Vermeulen, a firenzei Európai Egyetemi Intézet (EUI), illetve a brüsszeli Vrije Egyetem Jogi, Tudományos, Technikai és Társadalmi Kutatócsoportjának munkatársa készítették el. A szakértők azt vizsgálták, hogy vajon milyen hasznot hozhatnak az Európai Uniónak a tervezett új határvédelmi rendszerek. Hayer és Vermeulen megállapították, hogy a haszon gyakorlatilag egyenlő a nullával. Mindez különösen annak tükrében nevezhető elgondolkoztatónak, hogy a projektekre az EU több milliárd eurót szán. Az Európai Unió olyan rendkívül népszerű kifejezéseket használ az új megoldások kapcsán, mint például az "intelligens határok". Ugyanakkor ezek a hálózatok komoly mértékű beavatkozást jelentenek a nem európai uniós állampolgárok alapvető jogaiba, egyúttal pedig zsíros megrendelésekhez juttatják az európai hadiipari és biztonsági konszerneket.

A dokumentum készítői három európai uniós projektet vettek górcső alá. ezek az Európai Határellenőrző Rendszer (EUROSUR), a Beutazási/Kiutazási Rendszer (EES) és az Utazók Regisztrációs Programja (RTP). Az EUROSUR felderítő robotrepülőgépek, nagy felbontású kamerák és műholdas keresőrendszerek segítségével derítené fel a menekülteket még az előtt, hogy elérnék az EU határait. Az EUROSUR központi adatbázisát összekötnék 24 európai uniós tagállam határvédelmi rendszereivel. A feladatba azonban kizárólag a Frontex nevű európai határvédelmi ügynökséget vonták be, külső szakértőket nem.


Azonban nem csak a menekülteket figyelnék meg, hanem gyakorlatilag bármelyik nem EU-tag ország polgárait is. Az EES összegyűjtené a beutazók biometriai adatait és digitális fényképeit, emellett az Európai Bizottság azt tervezi, hogy létrehozza a világ legnagyobb ujjlenyomat-adatbázisát. Ugyanakkor sem az EES, sem az RTP segítségével nem lehet majd felderíteni, illetve kitoloncolni az illegális bevándorlókat, így tehát a gyakorlati haszna elhanyagolható.

Dr. Ben Hayes szerint az adatok nem csak az illegális bevándorlás megakadályozására, hanem bármely tetszőleges célra felhasználhatók lesznek, ide értve például a halászat ellenőrzését. Az információkat elvileg bármelyik európai uniós hivatal felhasználhatja majd. Az EUROSUR és az intelligens határvédelmi rendszerek költsége kétmilliárd euró vagy még több is lehet. Az Európai Bizottság az utóbbira 339 millió eurót akar elkölteni, míg az EUROSUR kiépítése 874 millió eurót emészthet fel.

A cél az Egyesült Államok és Mexikó között kiépített virtuális határ lemásolása. Az új rendszer bétaverziója már jövőre működőképes lehet. Az európai parlamenti képviselőket csak a közeljövőben szembesítik a projektekkel, így gyakorlatilag kész tények elé állítják majd őket. A legnagyobb hiba azonban az, hogy az EU gyakorlatilag ebben az ügyben "elfelejtette" az adatvédelmet, mert arra számít, hogy nem kerülnek személyes adatok a rendszerbe. Ez a feltételezés pedig már önmagában nonszensz.

Az EU-t már korábban számos bírálat érte a pénznyelő projektek miatt. 2009-ig a félkész Második Schengeni Információs Rendszerre (SIS II) az európai uniós tagállamoknak több mint 300 millió eurót költöttek. A kritikák ellenére az Európai Bizottság kitartott a tervei mellett és tavaly decemberben javaslatot tett az EUROSUR létrehozására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Merces #9
  ..nem nem tévedésben éltek, ez a rendszer arra szolgál hogy ne szökjenek meg a bentlakók.....
 • halgatyó #8
  Köszi, ez a doktori igen jónak tűnő anyag.
  (a "migrációt" lassan átkeresztelhetjük nigrációnak)
 • mr9 #7
  -.-
 • mr9 #6
  Itt rögtön az elején a bevezetés:
  Wetzel Tamás: A bevándorlás kérdése Magyarországon
  www.jak.ppke.hu/tanszek/doktori/letolt/wt_dolg.pdf

  "A csempészek sem ingyen szállítják ezeket, sõõõt!"

  itt van erro"l 1-2 szó:
  http://nol.hu/belfold/20120407-lefagyasztott_anya_gyermekkel

  Egyébként valahol röhej ez, hogy nincs bennünk annyi, hogy megvédjük magunkat etto"l a problémától, itthon is folyik lassan a keveredés.
  Úgy tu"nik az a taktika, hogy jól elvegyülünk a többi nép közé, így álcázzuk magunkat, hehe... -.-
 • halgatyó #5
  Egy nagyon átgondolt és szervezett pusztító akciósorozat zajlik a civilizált ember és azonbelül is a középosztály ellen,
  és ennek RÉSZE az analfabéta de csótány szaporaságú és rozsomák vadságú embertömegek becsődítése a civilizált országokba!

  Ezzel több célt érnek el a szervezők egyszerre:

  1.) A középosztály életminőségének a csökkentését, méghozzá igen durva mértékben, részben a munkaerő "ócsítása" segítségével

  Ne feledjük, hogy az eddigi történelem során a hatalomnak mindigis a NÉP VOLT A FŐ ELLENSÉGE!
  A nép, amit ma dolgozó középosztálynak hívunk.
  Ezeket az embereket próbálta mindig a lehető legerősebben elnyomni és kizsigerelni a hatalom. (És ezzel mindig megágyazott a saját lerohadásának is)

  A nép megfélemlítése, fékentartása, rabláncra fűzése mindig két szinten ill. kétféle eszközzel történt:
  -- a fegyverek erejével
  -- valamilyen vallás segítségével, amely félig önkéntes alapon, félig a megtévesztés és megvezetés segítségével betáplálta az agyukba, hogy az égi hatalmaktól nagyon kell ám félni, és különben se akarjanak itt, e földön jól élni, majd a túlvilágon...
  (most a vallás ilyetén szerepét a környezetvédelem jelszavai veszik át... a CO2 hantaduma és a "gaia" fosokádékgyalázatvallás)

  2.) A "demokrácia" valójában nem egy társadalmi rendszer, hanem egy hatalomgyakorlási technika!

  Egyik jellemzője, hogy a fegyveres erők helyett nagymértékben épít a tudatbefolyásolásra.
  Másik jellemzője ennek a "demokráciának" A KIEGYENSÚLYOZÁS
  A "fékek és ellensúlyok" kifejezés nem egészen azt takarja a valóságban, amit a sajtó hazudozik összevissza!

  Ez a "demokrácia" azon alapul, hogy a társadalmakban meglévő, egymással ellentétes csoportok között kell egyensúlyozni.
  Az hogy ezek gyűlölik és időnként irtják egymást? (már évezredek óta!)
  Ugyan, az kit zavar? Kit zavar az a néhány (néhány száz, néhány százezer...) hulla? Kit zavar az emberek szenvedése?

  A HATALMAT nem zavarja! Azok csak fogyóeszközök a HATALOM szemében! Pótolhatók. Senkik.
  Lehet jól szórakozni ahogyan aprítják egymást, és lehet élvezni a hatalom ízét és hasznát.

  IGEN ÁM, DE MI VAN AKKOR, HA EGY ORSZÁGBAN NINCS MEG AZ EGYMÁST GYŰLÖLŐ MEGOSZTOTTSÁG?
  Ahogyan az az európai országokban lassan, a fejlődés folyományaként kezdett eltünnki?
  Hát akkor csinálni "kell" egy kis gyűlölködést! Fel kell darabolni országokat, egymásra kell uszítani népeket. Hol van már az az idő, amikor Dugovics Titusz levetette magát a várfalról a törökkel? Utódai mostanában verik a magyarokat...

  A HATALOM azonban nem bízza a véletlenre...
  El kell szaporítani a mérhetetlenül primitív, ócska, ocsmány kisebbséget, egészen addig, amíg nem kerül létszámban és "harci erőben" kb. egy szintre a tisztességes, szorgalmas, de atomizált, specializált és ezért sérülékenyebb, ÉRZÉKENYEBB középosztállyal!

  Ahol pedig nincs ilyen kisebbség, ODA BE KELL VÁNDOROLTATNI.
  EZ FOLYIK.
 • halgatyó #4
  Először is: KIK SZERVEZIK ezt a tömeges utaztatást?

  1.) Azok az emberek az afgán hegyek között azt se tudták sokáig, hogy létezik Magyarország meg Németország! SEMMIT sem tudtak Európáról, arról, hogyan élnek itt az emberek, hol van, hogyan kell idejönni, HOGYAN FOGADNAK!
  Ismétlem: HOGYAN FOGADJÁK AZ IDEGENT?
  Azok az emberek egy igen kemény és szigorú élethez szoktak!
  Az ő személyes tapasztalataik alapján joggal hihetik, hogy itt is hasonló a helyezet! Hisz sosem láttak mást, mint megkorbácsolást, agyonkövezét, felakasztást, lelövést, agyonverést, vízbefojtást...
  Honnan tudják, hogy itt tárt karokkal, segélyekkel meg mifenével fogadják őket?
  HONNAN TUDJÁK A "JOGAIKAT"? Ki magyarázta el nekik?
  Ki adott a kezükbe térképet, ki mutatta meg, hogy erre kell jönni? És nem Indiába, Vietnamba, Szaúd-Arábiába,
  vagy valami iszlám országba, AHOL A KEDVÜKRE ISZLÁMKODHATNAK?

  2.) Ki fizeti az utazásukat? Méghozzá TÖMEGESEN, SOK MILLIÓ EMBER UTIKÖLTSÉGÉT?
  Ez őrületes összegekbe kerül! Meg lehetne menteni belőle a bajba jutott devizahiteleseket....

  Ha az az afgán kecskepásztor vagy az etióp eladja mind a 10 kecskéjét, a 2dik feleségét és az öklömnyi kövekből vagy gallyakból és sárból összetákolt füstös házát, akkor kap érte kb. 5 dollárnak megfelelő összeget! Ebből NEM TELIK 10-15 EZER KM HAJÓÚTRA!
  A csempészek sem ingyen szállítják ezeket, sőőőt!

  Ha viszont kábítószer eladásból van pénze a bevándorlónak, akkor milyen jogai is vannak ittmaradni???? Egy BŰNÖZŐNEK?!?!?!?!

  Térjünk már észhez!
 • halgatyó #3
  "komoly mértékű beavatkozást jelentenek a nem európai uniós állampolgárok alapvető jogaiba"
  Na ezen elszállt az agyam!
  Miféle alapvető jogaiba?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
  Hogy idejöjjenek és leszaporodják a fehér őslakosságot?
  hogy a tökükkel és a nők méhével foglalják el az országunkat???

  Miért vagyunk kötelesek tűrni az ilyen "alapvető jogok" hangoztatóit?
  Miért nem lehet ezeket a naaagy jogdumásokat kiköltöztetni azokba az országokba?

  Azok az emberek gyakorlatilag analfabéták! Nemcsak a megcélzott ország nyelvét nem ismerik, de a betűit sem, a SZOKÁSRENDSZERÉT SEM, és a többségük EGYÁLTALÁN NEM IS AKARJA megismerni és alkalmazkodni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Akkor miért jönnek ide?
  Hogy itt is csadorban kelljen az utcán járniuk a nőknek? Hogy félholtra verjék azt, aki az Ő VAD ÉS IDEGEN SZOKÁSAIKAT megszegi?!?!?!?!?

  ŐRÜLET!!!
  De ha jobban belegondolunk, ez az egész egy szervezett és iszonyatosan aljas szennyes mocskos akció sorozat ELLENÜNK, AZ ÉLETMINŐSÉGÜNK ELLEN, A SZABADSÁGUNK ELLEN ÉS MINDEN FEJLŐDÉS ELLEN, AMIT AZ EURÓPAI FEHÉR EMBER AZ ELMÚLT ÉVSZÁZADOKBAN A VÉRÉVEL ÉS A VEREJTÉKÉVEL VÍVOTT KI!
 • ng0ofy #2
  A legnagyobb ujjlenyomat adatbázist? Nagyobbat, mint az USA-é? Hogy? Benne lesz az oroszoké is vagy mi? :D
 • okosan gyerekek #1
  én nem bánnám, ha az EU-ból, illetve, ne beszéljünk egy egységről, mert nem az, tehát az EU-t alkotó államokba, így Magyarországra nem szivárognának be az ilyen paki gecik, meg a sok éhenkórász szar, amikor itthon minket sem látnak szívesen a hátaraink túl felén, kb. a saját népünket nem bírjuk eltartani itthon, azt' még mások jönnének kb. hogy őket is eltartsuk. kurvára elég, hogy itt a cigányság, azok legalább olykor igazolták a létjogosultságuk az országunkban a történelem folyamán....