Berta Sándor

Egyre fontosabb a Google számára a hardverüzlet

A Google fejlesztői konferenciáján két új Nexus eszközt is bemutatott, ebből úgy tűnik, hogy a társaság számára kiemelt helyen szerepelnek a hardverfejlesztések.

Mint arról beszámoltunk, a Google I/O 2012 nevű rendezvényen az Android 4.1 (Jelly Bean) operációs rendszer mellett két új hardvert is bemutattak: a Nexus 7 táblagépet és a Nexus Q nevű készüléket, amely gyakorlatilag egy nappaliba szánt, közösségi funkciókra kiélezett mediahub. Emellett ismertették a Google Glasst is; az egyelőre kizárólag fejlesztők - és a rendezvényen megjelentek - előtt bemutatott kütyü potom 1500 dollárt kóstál, cserébe viszont lehetővé teszi a különböző tartalmak megjelenítését a szemüveg lencséjén, amelyeket kissé felfelé pillantva vehetünk szemügyre. Az eszköz megbirkózik a beszédfelismeréssel, sőt a beépített gyorsulásmérő és giroszkóp révén fejmozdulatainkat is értelmezi.

A korábban bemutatkozó Chromebook mellett ezek a fejlesztések mind azt mutatják, hogy a Google már rég nem csak egy keresőcég, hanem komoly szeletet akar kihasítani magának a hardverpiacból is. Mindezt céltudatosan, de visszafogottan teszi. Utóbbit jól jellemezte, hogy az előadások során a legnagyobb riválisnak számító Apple nevét egyetlen alkalommal sem említették meg, és még csak nem is utaltak rá, az előadók nem engedtek meg maguknak szóvicceket, gúnyos megjegyzéseket sem. Ezzel is jelezték, hogy a Google nem valaki ellen akar harcolni, hanem egyszerűen a saját útját járja.

A hardverek növekvő száma mellett megfigyelhető még egy dolog: a vállalat egyre nagyobb hangsúlyt fektet a formatervezésre, mind a szoftverek, mind a hardverek esetében. Nem sokan gondolták volna, hogy a Nexus 7 és a Nexus Q ennyire dizájnos lesz. A rendezvény ideje alatt végig érezhető volt, hogy a Google tele van önbizalommal, a vezetők nem aggodalmaskodnak, nem akarnak mindent túlbiztosítani. Egy laza, ugyanakkor céltudatos és elszánt gyártó mutatkozott be, akivel számolni kell a hardverpiacon is. Ebből pedig mi, felhasználók csak profitálhatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    könyv és manga olvasásra sikerült szereznem egy nook simple toucht, és rátolni nemhivatalosan az androidot, így még kindle is van rá :)
  • Zoli007 #3
    Jó a Kindle, csak kicsi a felbontása a PDFekhez, meg lassú a display frissítése.
  • conjurer #2
    Könyvolvasásra Kindle 100000000x jobb és még olcsóbb is, de ezzel valóban jól meglehet magyarázni a kütyüzést :)
  • Zoliz #1
    A google annyiban tetszik, hogy kezdi másolni az Apple minőségi stratégiáját, azzal a különbséggel, hogy sokkal olcsóbban. Lehet bepályázok egy Nexusra, pedig utáltam a táblákat. Könyvolvasásra talán jó lesz 50 ezerért.