Berta Sándor

Szabadalmakat sérthet a Nexus 7

Még meg sem jelent a piacon, azonban máris viták kereszttüzébe kerülhet a Google új tábla PC-je és egyúttal könnyen a szabadalmi perek célpontjává válhat.

A Nexus 7-ben sok cég kiváló üzletet lát. Az persze már egy másik kérdés, hogy nem értékesíteni akarják a terméket, hanem minél több pénzt kisajtolni az eszközt piacra dobó keresőcégből. Az utóbbiak közül az első a rossz helyzetben lévő Nokia lehet, hiszen a finn mobiltelefon-gyártó egyik szóvivője közölte, hogy sem a Google, sem az Asus nem tartozik a társaság több mint negyven licencpartnere közé, s egyik piaci szereplő sem kezdeményezett eddig megbeszéléseket a helyzet megoldására. A Nokia leginkább az IEEE 802.11-es WLAN-szabvánnyal kapcsolatos szabadalmak miatt támadhatja a Nexus 7-et.


A Nokiára eddig nem volt jellemző ez az agresszív stílus, azonban úgy tűnik, hogy nehéz pénzügyi helyzet miatt más stratégiát alkalmaz a vállalat. Finoman igyekszik felhívni a Google vezetőinek a figyelmét arra, hogy az egy dolog, hogy nem rendelkeznek a szükséges szabadalmakkal, de még nincs késő elkezdeni az ezekkel kapcsolatos tárgyalásokat. Bár jelenleg csak a Nokia jelezte aggályait, könnyen lehet, hogy hamarosan más gyártók is feltűnnek majd, így a Google választhat: enged, egyeztet és fizet vagy pereskedik. A Nexus 7 bevezetése kapcsán egyik megoldás sem tűnik kifizetődőnek és aligha lenne jó reklám az új készüléknek, ha pereskedni kellene vele kapcsolatban.

Napjainkban már gyakorlatilag egyetlen gyártó sem dobhat piacra úgy egy eszközt, hogy néhány nap vagy hét múlva ne bukkanjon fel egy hasonló hír róla. Ezek a folyamatok aligha tesznek jót a tisztességes piaci versenynek és az innovációnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #12
    Hát ezt benéztem, hiányoltam a "throws" listát, de azóta már edukálódtam:) Azt hiszem erre mondja a mívelt netmagyar, hogy "FAIL"
  • Cat #11
    Te voltál béna.

    Nem írtad mögé a nyitótagnál hogy =js.

  • sanyicks #10
    ez java. És jó volt a szintaktika, de ez a fos levágta küldés után a [/CODE]-t, néztem is hogy wtf. De ez van bugos programoknál ;)
  • Papichulo #9
    C#? Az inkabb Java-nak tunik... :)
  • asysoft #8
    C# kódot írtál? Nem szárad le a kezed?!

    //Szintaktika jó volt?
  • TheCunami #7
    látott már valaki nokiás wifi-t routert vagy ilyesmit?
  • sanyicks #6
    balfasz sg fórum. Minek van a makrók listában olyan tag ami nem működik?
  • sanyicks #5
    ja általában más cégek dollármillióiba került, mint akiknél a szabadalom volt (és nem azért mert felvásárolták). De legtöbb esetben egy fillérbe sem került, elsős logikával 1 perc alatt megoldották.

    Szerinted ez dollármilliókba került? Mert szerintem egy kezdő programozó önmagától újraalkotja...
      private static void rangeCheck(int arrayLen, int fromIndex, int toIndex) {
    if (fromIndex > toIndex)
    throw new IllegalArgumentException("fromIndex(" + fromIndex +
    ") > toIndex(" + toIndex+")");
    if (fromIndex < 0)
    throw new ArrayIndexOutOfBoundsException(fromIndex);
    if (toIndex > arrayLen)
    throw new ArrayIndexOutOfBoundsException(toIndex);
    }

  • Darth Sith #4
    "A Nokiára eddig nem volt jellemző ez az agresszív stílus, azonban úgy tűnik, hogy nehéz pénzügyi helyzet miatt más stratégiát alkalmaz a vállalat."
    ebben a mondatban minden benne van.
  • macleod2005 #3
    Remélem addig sikerül egyet beszerezni, amíg be nem tiltják