Gyurkity Péter

Bemutatkozott az Android 4.1

A Google saját rendezvényén hivatalosan is bemutatták a mobil operációs rendszer soron következő verzióját, amely elsősorban kevésbé látványos, a háttérben meghúzódó újításokat tartalmaz.

Az Android 4.1, amely a Jelly Bean kódnévre hallgat, a Google I/O alatt mutatkozott be a nagyközönség előtt. A lépés nem igazán meglepő, hiszen az Apple nemrég harangozta be az IOS 6-ot, a Microsoft pedig lerántotta a leplet a WP 8-ról, így a keresőcég sem maradhatott ki a sorból, valamit kínálniuk kellett az érdeklődőknek (a két új Nexus készülék mellett, amelyekről külön cikkben számolunk be).

A 4.1-es verzió a hivatalos indoklás szerint kevésbé látványos újdonságokkal érkezik, ám ezek annál fontosabbak lesznek a mindennapos használat során. Ilyen például a Project Butter, amely a futtatás és megjelenítés optimalizálásáért felel, többek között azzal, hogy a kijelző megérintése esetén fokozott erőkifejtésre készteti a CPU-t, így javítva a sebességen. A kezdőképernyőn megjelenő widgetek kitöltik a szabadon hagyott területet, az egyes appokhoz kötődő shortcutok pedig automatikusan ezen widgetek köré rendeződnek. A Predictive Keyboard funkció ezzel egy időben a szövegkörnyezet alapján tippeli meg a soron következő kifejezést, remélhetőleg felgyorsítva a gépelést.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A hangfelismerés és diktálás offline módban is elérhető lesz, miközben több új nyelvvel (arab, perzsa, héber, thai, stb.) bővül a kínálat, illetve a jobbról balra történő gépelés sem jelent majd gondot. A látáskárosultak számára a Gesture Mode hivatott segítséget nyújtani az érintés és a hang kombinálásával, míg a Camera app a korábban készített képek új előnézetével és fotók közötti navigálás javításával (filmstrip view) újít. Az Android Beam immár az NFC bevonásával létesít kapcsolatot két eszköz között (az információ továbbítása továbbra is Bluetooth révén történik), míg a korábban használt böngészőt a Chrome váltja fel.

Változnak az értesítők, itt közvetlen módon, a tárcsázás előhívása nélkül kezdeményezhetünk hívást, továbbá a Gmail levelek, +1 bejegyzések, valamint a fotók szintén közvetlen módon kezelhetők lesznek, miközben a Google Voice Search a Siri mintájára kérdés-válasz modullal bővül. A Jelly Bean, vagyis az Android 4.1 fejlesztői előzetese már elérhető, a felhasználók nagy többsége azonban július közepétől veheti majd kezelésbe az új változatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #17
    Tudsz írni flash értelmezõt? Tud írni bárki flash értelmezõt? Próbálták már ópenszószék? Ez utóbbira a válasz igen.
    Egész addig, míg az adobe flash player forráskódja ki nem kerül ( anonymus hajrá! ), addig ott használsz adobe flasht, ahova az adobe lefordítja neked ingyé.
  • plevii #16
    Nekem nagyon bejött ez az androidos dolog, csak nem tudnak leállni és jönnek az újabb és újabb fejlesztések, meg konkurens op.rendszerek, stb. Mindegy nekem a lényeg, hogy a letöltések egyszerűen menjenek. Játékfüggő vagyok, szóval tele van velük a telóm, üres perceimet el kell vhogy tölteni, amivel most játszom egy ingyenes letölthető autós játék és nem tudok leállni vele: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.hu.erste.cargame2&feature
    ismeri valaki? :)
  • Macc #15
    b) variacio nem lenne rossz.
  • lenox01 #14
    " keressen ra a chromeview componensre"

    Kerestem. Nem találtam. Nincs ilyen.
  • kvp #13
    a) Az eu megrugja az adobe-ot amiert keresztbe tesz az embereknek (=nem megy a flash a kepviselok tablet-jein), ez segiti oket megszabadulni a maradek penzuktol.
    b) Az elso eszbekapo elelmesebb ceg, vagy az open source kozosseg kihoz egy sajat fejlesztesu, esetleg ingyenes es stabil lejatszot. Ha mar ott vannak, akkor nem csak mobil, de desktop kornyezetekre is. (ettol nagyjabol a maradek piacat is elveszti az adobe, meg az iranyitast a sajat flash formatuma felett)
    c) Esetleg meggondoljak magukat es megprobalnak a piacon maradni...
  • Macc #12
    Na most mi lesz?
    http://arstechnica.com/gadgets/2012/06/no-flash-for-android-4-1-no-new-installs-after-august-15/
  • Ferrer #11
    Akkor nemszóltam.
  • Narxis #10
    Már megint hülye vagy és sületlenségeket írsz. Kingsoft Office Free

    "All is FREE! Allow you View & Edit Office files Anywhere and Anytime.
    FREE to view DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPT, PPTX files, create DOC, DOCX, XLS, XLSX."
  • narumon #9
    Most én is mondhatnám, hogy semmi olyan újdonság nincs benne ami más oprendszerekben nincs (mint ahogy mások ezt más típusú telefonoknál mindig megteszik) de hát google szemellenzőben más az élet.
  • kvp #8
    Aki nem hiszi el, hogy a chrome mar osidok ota bent van az androidban, az keressen ra a chromeview componensre a fejleszotoi dokumentacioban. Persze van egy butabb webview komponens is, de a disztribuciok keszitoi szabadon donthetnek rola, hogy melyiket hasznaljak. Mindketto webkit-es, csak a chome alatt mennek a pluginek is, mint pl. az embedded flash. Jopar (nem kinai) gyarto telefonjain es tabletjein ezert mar kezdetektol fogva a teljes chrome volt az alap bongeszo, csak mobil skin-nel. Egyebkent onnan lehet meg kiszurni, hogy van desktop opcio a beallitasok kozott es onnantol minden oldalbol a normal verzio jon be nem a mobilos. (a villogo flash-es reklamokkal egyutt) Az elso api level amiben mar benne volt a komponens, az az 1-es. Az android 2.3-as szeria pedig mar a 10-es.