• lordsithlord
    Én azért még mondanék még egy nagy előnyt a Win8 oldalára, ha nem haragszol meg érte: a Win7 erőforrás fogyasztásának körülbelül a felével is megelégszik, így régebbi gépeken is csont nélkül megy.

Tesztként telepítettem egy régi AMD Athlon 1200MHz-es CPU-val, 1GB SSD rammal és 80GB HDD-vel és 32MB-os GeForce MX440-es VGA-val rendelkező gépre és még tudva, hogy jóval alacsonyabb a hardverigénye, így is meglepődve tapasztaltam, hogy igazából csak annyit lassult, amennyit a régi erőforrás indokol. Ez lényegében annyit tesz, hogy a rendszer betöltési idő körülbelül 1 perces, de betöltés után maga a rendszer csont nélkül üzemelt.

Ugyanerre a vasra anno megpróbáltam rávarázsolni a Win7-et, de már a telepítésnél elvérzett, a felmérésnél a rendszer közölte, hogy nincsenek meg a megfelelő hardvererőforrások (kiemelte a VGA és a CPU gyengeségeit).

Másik, jóval erősebb vason próbálgatva is elég reálisan látszik a jóval kisebb erőforrás igény. A másik tesztvas egy Core2Duo P7350-es CPU-jú (2x2,0GHz; 2MB cache), 2GB DDR2 ram, 250Gb HDD-vel rendelkező noti. A gépre tényleg csak tesztként tettem fel a Win8-at, alapvetően a régebbi verziót használom rajta. Természetesen mindkét rendszerre ugyanazok a progik lettek telepítve, hogy reális legyen a teszt. Meglepődve tapasztalhattam, hogy Win8 alatt az erőforrás használat 22%, ezzel szemben Win7 alatt nem lehet 38% alá vinni ezt az értéket. Itt alapvetően a memória használatot értem, virtuális és fizikai memória összegezve. A proci terhelés is szembetűnően jobb az utód alatt, tesztként ráeresztettem egy komolyabb FLASH animációt. Win7 alatt a CPU terhelés ennek hatására felugrott 70%-ra, ezzel szemben ugyanazt az animációt a Win8 lekezelte a proci 57%-os használatával. Ez azért elég számottevő különbség szerintem.

Összegezve tehát, hála a teljesen újragondolt és programozott rendszermagnak, a Win 8 toronymagasan veri elődjét "igénytelenségét" tekintve is az erőforrások terén.