Gyurkity Péter

Windows Phone 8 a Sony telefonjain

Egyelőre lehetőségként merül fel, hogy a Microsoft soron következő mobil operációs rendszere a Sony okostelefonjain is megjelenhet. A Nokia szintén a WP-vonalat erősítené új PureView technológiájával.

Az eredetileg Apollo kódnéven ismertté vált új szoftver várhatóan Windows Phone 8 néven jelenik meg még az idei év során, ebből pedig a jelek szerint a Sony is kiveszi majd a részét. A közös leányból az Ericsson részesedését nemrég kivásárló japán gyártó több forrás szerint is készül a WP8 felhasználására saját készülékein, bár mások ezt kizártnak tartják.


A Sony ilyen fejlesztései a jól értesültek szerint még 2012 vége előtt felbukkannának a piacon, bár arról egyelőre nem szól a fáma, hogy pontosan milyen változatokra számíthatunk. Egyesek szerint logikus lenne a lépés, már csak azért is, mert az Ericsson részesedésének megszerzését követően a Sony abba a helyzetbe került, hogy szabadon válasszon magának szoftveres platformot, bár az is kétségtelen, hogy a korábban megjelent hírek nem éppen ebbe az irányba mutatnak. Emlékezhetünk arra, hogy nemrég arról olvashattunk, miszerint a most megjelent PS Vita konzol szoftvere akár okostelefonokon is megjelenhet, erről maga Kaz Hirai elnök-vezérigazgató beszélt, illetve más jelek is utalnak arra, hogy a cég szeretne egységes szoftveres hátteret kiépíteni telefonjain, tábláin, valamint konzoljain.


Bizonyosságként tehát még nem írhatunk a WP8 alkalmazásáról, ez továbbra is csak lehetőségként merül fel, az viszont biztos, hogy a Nokia a maga részéről szeretné erősíteni ezt a vonalat. Némi meglepetést okozott, hogy az MWC alatt bemutatott Nokia 808 a PureView technológia, vagyis a 41 megapixeles kamera támogatását nem a WP7, hanem az immár csak Belle néven szólított Symbian operációs rendszer alatt valósította meg, most azonban a cég részéről elejtették, hogy a Windows Phone vonalon is tervezik a megoldás alkalmazását, erre pedig nem is kell sokat várnunk. Számíthatunk tehát arra, hogy több Lumia okostelefon is megkapja ugyanezen kamerát, bár azt még nem tudni, hogy erre pontosan mikor kerül sor.

A Windows 8 és a WP8 megjelenésének közeledtével nyilván több kérdésben tisztábban látunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shaddam #11
    Már csak SEN nem psn
  • zola2000 #10
    nem, ők nintendo WFCt raknak alá ^_^

    (különben is nem ps live, hanem playstation network : )
  • Sequoyah #9
    Egy fokkal azért nagyobb a különbség annál, minthogy "slim". A kernel kódja ugyanaz, de külön van lefordítva ARM-re és telefonokra. Szóval nem egy az egyben ugyanaz a rendszer, de mivel az alapok azonosak, ezért könnyű az átjárás köztük, és sok dolog, pl biztonsági funkciók elérhetőek lesznek akár telefonra is.
    A windows 8 mobil változata pedig a WP8. Ez valamivel nyilván távolabb fog állni az asztali változattól mint az ARM változat, de a magjuk azonos lesz.
  • Vamp17 #8
    Valamit nem értek, erről homályosítsatok már fel...

    Ugye a Microsoft úgy reklámozta a Win 8-at, hogy annak egy "slim" változata van táblákra és okos telefonokra tervezve. Vagyis pár sallangtól, meg desktopos dologtól megfosztják a Win 8-at es megy telókon, tableteken is... (a kernel ua marad, tehát minden desktop alkalmazás elfut ezeken is) Namármost.. ha ez így van, akkor mi a WP8? Tehát lesz egy WP8 meg lesz egy Win8 mobil verzió?

  • Sequoyah #7
    A sony hogy áll vajon a WP7 Xbox integrációjához?:) Vagy ők lecserélik playstation livera?
  • Sequoyah #6
    Azért symbiannal jön ki, mert még arra kezdték el a fejlesztést, ami WP7-re még nem olyan egyszerű. Szóval ha WP7-tel akarnák kiadni, még vagy fél év csúszás lenne, ezért kiadtak egy öszvérmegoldást, kvázi technológiai demóként, hogy tudnak ilyet is.
  • MR007 #5
    Ha ez a Nokia 808 PureView teló forgalomba kerül, akkor nem hiszem sok embernek fog kelleni az a bizonyos kamera WP-vel. Még most is sok fórumozó jön azzal, hogy laggol, lassú, fagy stb.... és csak mondja, mintha tudná miről beszél. Ez a teló nem csak a kamerája miatt fog ütni, hanem a felismerés is miszerint a rendszer qurva jó lett. Már aki eddig nem tudta. Ha nem nézegesse a youtub-ot. Pontosan ezért félek, hogy a symbis verziót visszafogják tartani a WP8-as kiadásig. Ellenkező esetben több tekintetben odabaszna a Microsoftnak. Én már vevő vagyok egy piros szinüre ha kijön.
  • Namelesske #4
    Mindkettő csak egy random kép, nem a terméket mutatja.
  • passatgt #3
    + nem értem miért akarnak mindenáron lekerekített formájú telefont csinálni, amikor Windows Phone szögletes...
  • passatgt #2
    Miért nem csak Sony van írva a telefonra? Vagy a branding megmarad?