Berta Sándor

Szinte átláthatatlan az androidos készülékek rengetege

Jelenleg közel 4000 olyan okostelefon- és táblagép-típus van jelen a globális piacon, amelyen a Google operációs rendszere fut. Bár a széles választék a felhasználók szempontjából elviekben jó, de ugyanakkor áttekinthetetlen is és nagyon megnehezíti a fejlesztők munkáját.

Az OpenSignalMaps nevű amerikai cég készítette el azt a legújabb felmérést, amely az Androidos készülékekkel foglalkozik. A vállalat munkatársai fél év alatt 195 országból 4000 olyan okostelefon- és táblagép-típust azonosítottak azok között, akik letöltötték az OpenSignalMaps szoftvert, és amelyen az Android valamelyik verziója futott. A szakértők modell, márka, verzió és képernyőméret alapján különböztették meg az egyes eszközöket. A legtöbb a Samsung nevéhez kötődik, a 700 000 készülékből 270 000 darabot gyártott a dél-koreai társaság.


A legnépszerűbb modell a letöltők között a Samsung GT-i9100 (Galaxy SII) volt. A gyártók közül a Samsung mellett kiemelkedik a HTC, az LGE és a Motorola. 1363 csak egyszer szerepel az adatbázisukban, köztük megemlítik a magyar 10,1 colos Concorde Tabot, az indiai duál SIM-es Lemon P1-et és egy spanyol táblagépet, az Energy Tablet i724-et. A legelterjedtebb Android-verzió 2.3.3.+ (55,4 százalék), az Android 2.2 (20,5 százalék), az Android 4.0.3. és 4.0.4 (,5 százalék), illetve az Android 2.1 (6,6 százalék). A legnépszerűbb felbontás a 480 x 800.


A képernyőméret megoszlása a szoftver letöltői között

Bármennyire is jó azonban a vásárlók szempontjából ez a hatalmas választék, a szoftverfejlesztők már közel sem örülnek a több ezer különböző típusnak. Ahhoz ugyanis, hogy a programjaik mindegyik modellen, vagy legalábbis az okostelefonok és a tábla PC-k többségén zökkenőmentesen működjön rendkívül sok tesztet kell végezniük, ami nagyon sok időt és energiát emészt fel. (Tehát hiába a Samsung Galaxy termékvonalának, illetve a HTC-nek a túlsúlya, már e kettő gyártó is sok.) Az API és a képernyőméretek különbözősége ráadásul biztosan fokozódni fog, hiába ígérték meg a Google munkatársai, hogy megkönnyítik a különböző képernyőméretek kezelését. Jönnek a 100 dollárnál is olcsóbb eszközök, és az emberiség jórészének nem a számítógép, hanem az okostelefon lesz a birtoklandó termék. "Az Android-fejlesztés egyik izgalmas volta, hogy fogalma sincs róla az embernek, hogy min fog futni az alkalmazása" - írják.

Ugyanez mondható el az Android fejlesztőiről is: az operációs rendszer legfrissebb, 4.0-s verziója is pont azért kerül ilyen lassan a készülékekre, mert a fejlesztőknek számtalan tesztet kell végezniük. A hibák kijavítása és az utólagos optimalizálások akár hónapokat is igénybe vehetnek. Nem véletlen, hogy sok gyártó inkább kihagyja ezt a lépcsőfokot és nem teszi elérhetővé az ügyfeleinek a legújabb frissítéseket. Tavaly novemberben egyébként több fejlesztő is úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem jelent komoly problémát, hogy jelenleg több verzió is elérhető az Androidból, mivel mindez inkább erősítheti az operációs rendszer pozícióit a különböző piacokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lordsithlord #20
  Ajánlom figyelmedbe az ősszel érkező új Toshiba gépet, ami az Apple kis zászlóshajóját, az iPad-ot derékben vághatja ketté, ha jól sikerül reklámozni. A gép maga már létezik, jelenleg a Win8 megjelenésére várnak, mivel hivatalosan ez lesz az első Win8-as tablet, ami magával a rendszerrel egy időben jön ki. A gépet egyébként az MS bemutatóin szokták használni már most is, hardverileg elég durva (i5 CPU, 1 gigás GPU, 80GB SSD, 8GB ram), ráadásul az üzemideje is elég szép, egy 6600mAh-s aksival csont nélkül megy 6-7 órát. Mindezt belenyomták egy 80 dekás tabletbe.


  Apple termékeihez a rendszer nem ingyenes (illetve papíron az, de persze mégse), mivel bele van építve a gépek árába. Ráadásul az Apple igazából nem tartalmaz ma már olyan hardvert, ami előnyhöz juttathatné, hiszen évek óta hagyományos Inteles eszközök vannak benne. Igaz, hogy az alkatrészeik válogatottak (leggyorsabb ram, leggyorsabb vinyó, stb.), de mégis ugyanazok, mint egy hagyományos PC részei. Annyi az előnyük, hogy mindehhez sikeresen kidolgoztak egy baromira jól optimalizált rendszert, olyat, ami még egyik ellenfelüknek sem sikerült. Tehát a sikerük titka nem a hardverei9kben, hanem a programozóikban keresendő.
  Ugyanakkor pontosan ez az agyon optimalizált rendszer adja az egyik igen komoly hátrányukat is: komoly korlátokba lehet ütközni, ha valaki bővíteni akar. Hiába van egy csomó USB csatoló a MAC-eken, rengeteg terméknek nincs megfelelő drivere hozzá. Az iPad egy külön sztori, megjelenése óta hiányolják belőle a kártyaolvasót és az USB csatlakozást. Nagyon sokáig az volt a szöveg rá, hogy ezek felesleges dolgok, majd rájöttek, hogy vevőket vesztenek ezzel a hozzáállással, ezért kitaláltak egy kényszer megoldást, így most egy külső egység segítségével (amit persze külön kell megvásárolni, mert hát hogy nézne ki, ha hozzá adnák, még a végén valaki úgy venné, hogy az Apple-nél tévedtek és beismerik) ezek a bővítési lehetőségek elérhetővé váltak. Az iPod tagadhatatlanul egy sikerelem, hihetetlenül pici és kompakt, mégis elég komoly az üzemideje és a teljesítménye. Ugyanakkor itt is van hiba: az ára nem indokolt. Valóban, jól lekicsinyítették az eszközt, jó firmware-t írtak hozzá, kicsi a fogyasztása, de mindez nem indokolja, hogy egy hagyományos MP3 lejátszó árának többszörösét kérjék el érte.

  Összegezve, az Apple nem az otthoni, hétköznapi felhasználóknak lett pozicionálva az árát tekintve. Ezt ők maguk is beismerték már több esetben.
 • Papichulo #19
  "Valóban, csak vegyél hozzá egy kurvadrága számítógépet :D"

  Ez is viszonylagos. Szerintem $600-ert (http://store.apple.com/us/browse/home/shop_mac/family/mac_mini/select) nem "kurvadrága" egy Mac, foleg ha ezzel penzt akarsz keresni es ilyenforman befektetesnek tekinted. Mas hasonlo brand gepet sem kapsz sokkal olcsobban. De ezt mar ezerszer kibeszeltuk...
 • Balazs127 #18
  Valóban, csak vegyél hozzá egy kurvadrága számítógépet :D
 • Papichulo #17
  "Nem meglepő módon az iPhone/iPad/iPod szériához is van, csak az egy pöttyet drágább SDK-ban."

  WTF? Az XCode es az iOS SDK is ingyenes.
 • kakamatyi123 #16
  >Nem, ez a WinAPI. A DirectX csak a játékokért felel(t), nem abból áll a platform.

  Ha mar okoskodunk, akkor a DirectX nem a "jatekokert felel", hanem a hardware alacsony szintu eleresert (2d video/3d gyorsitas,hang,eger/bill./joy direkt eleres, stb)... Az mas kerdes, hogy a jatekok nagy resze hasznalja.

  A cikkiro nyilvan a verzioszam es a kepessegek osszefuggesere gondolt, ez esetben szemleleletesebb pelda a DirectX mint a WinApi, igaz, pongyolan fogalmazott...

 • [HUN]FaTaL #15
  "A google tovabb ment es az api level fogalmaval garantalja, hogy az esetek tulnyomo reszeben adott szint osszes hivasa mukodjon. Ez windows eseten anno a directx verzio volt. "

  Nem, ez a WinAPI. A DirectX csak a játékokért felel(t), nem abból áll a platform.
 • Inquisitor #14
  Mindíg is volt emulátor. Nem meglepő módon az iPhone/iPad/iPod szériához is van, csak az egy pöttyet drágább SDK-ban. Sőt. A csak hobbi célokra készült Raspberry Pi-hez is van ... Nyilván ez magában nem elég, mert pl. telefonok saját GUI-ja nagyon be tud kavarni, de azért nem is sötétben tapogatózásról van szó.
 • Inquisitor #13
  Azért kicsit bonyolultabb a dolog, mint a cikkben szerepel:
  1. Az alkalmazások legnagyobb része NEM natív android alkalmazás, ezért tényleg bármilyen android eszközön elmegy jól.
  2. A felbontás, GPU vas teszteléséhez nem kell feltétlenül több száz féle kütyüt megvenni, aljas módon erre van kitalálva az SDK-ban lévő emulátor, ami brámilyen CPU/GPU párosítást és felbontást kipróbálhatóvá tesz.
  3. Két legtámogatottabb felbontás (tableteket kivéve) a 800x480 és a 480x320, de manapság a sokáig hányatott sorsú 320x240-en is elfut a legtöbb dolog.
  4. A legtöbb androidos termékben azért néhány CPU/GPU kombináció van, és ez is csak natív kód esetén gáz. Sőt néha akkor sem! Jellemzően pl. van Tegra emuláció a többi nem tegrás géphez!
 • caius marius #12
  " kiemelkedik a HTC," Na az biztos! Ilyen drágán ennyire szart eladni keveseknek sikerül. A szervízháttere meg akkora okádék mint a ház. Saját tapasztalat!
  Nem elég, hogy palira vesznek, még hülyének is nézik az embert.
  SOHA TÖBBET HTC!!!
  A londoni központ meg azt mondja tudják, hogy ez van de nagyon sajnálják.
 • VRSDM #11
  -ami jól meg lett irva fut mindenen
  -ami jól össze lett rakva futtat mindent

  . egy kókler kód egy kókler hardveren csak akakodzni fog.

  az hogy a 3gs szuperül visz minden mai alkalmazást. ne hamukáljunk :)