Berta Sándor

A számos verzió erősítheti az Android pozícióját

A Google mobil operációs rendszerét fejlesztő szakemberek szerint egyáltalán nem jelent komoly problémát, hogy jelenleg több verzió is elérhető. Mindez inkább erősítheti az Android pozícióit a különböző piacokon.

Az Androiddal kapcsolatban a fejlesztők számos hiányosságot említenek: nincs egy egységes alkalmazásbolt, túl sok az egymástól különböző szoftververzió és a csak nagyon nehezen tudnak pénzt keresni a kifejlesztett programokkal. "A számos kiadás jelentette töredezettség csak a fejlesztők egy részének okoz problémát. Én a gyors kiadási ciklusok híve vagyok és éppen ezért nagyon jól megvagyok a sok verzióval" - jelentette ki Florian Dinhobl, aki a SAD projekten dolgozik. A szakember hozzátette: ennek ellenére nagyon jól megérti azokat a kollégáit, akiket zavar a sok kiadás, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kialakult helyzet ellenére is az új változatok mindig kompatibilisek voltak a régiekkel.


Markus Ritberger, a Pixelkinder.com munkatársa osztotta Dinhobl álláspontját. Szerinte a sok verzió elsősorban azokat a fejlesztőket zavarja, akik nagy hardverigényű alkalmazásokat, például játékokat készítenek. Tobias Eble, a junaio AR-böngésző egyik megalkotója azt hangsúlyozta, hogy az Android előnye egyben a hátránya is. Bár az operációs rendszer nagyon sok készülékre érhető el, azonban mindez komoly feladat elé állítja a szoftverek készítőit, mivel a termékeiket különböző képernyőfelbontásokra kell optimalizálniuk.

"Az Android abból él meg, hogy nagyon sok eszközön futtatható és ezek olyan alacsony áron kaphatók, ami lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bárki megvásárolhassa őket. Figyelnünk kell arra, hogy az Androidnak megmaradjon az ebben rejlő ereje és ne menjünk el abba az irányba, hogy az operációs rendszert "mesterségesen elitebbé" akarjuk tenni. Meg kell hagyni a hidat az olcsóbb és a drágább készülékek között. Minden célcsoportnak azt kell kapnia, amit elvár" - mondta Dinhobl. Andreas Hauser, a Wikitude Android-fejlesztési vezetője azt ecsetelte, hogy az iOS-ra egyszerűbben lehet fejleszteni, míg az Android esetében nehezebb a dolguk, hiszen senkit sem hanyagolhatnak el és minden felhasználónak azt kell éreznie, hogy az operációs rendszert kifejezetten az ő készülékére optimalizálták.


A HTC élenjár az Android kódjának saját készülékeire szabásában

Bernd Bindreiter pedig azt taglalta, hogy az igazi problémát a Google partnerei jelentik. A Samsung például olyan szinten módosítja az egyes Android-verziókat, hogy az eredeti operációs rendszerben működő funkciók az új változatokban már egyáltalán nem aktiválhatók. A több verzió egyúttal azt jelenti, hogy nagyon jól meghatározható melyik készülékre melyik kiadás ajánlható. A legnagyobb gond azonban az, hogy a fejlesztőknek nincs lehetőségük az összes verzió és kombináció tesztelésére, így többnyire marad az emulátorok használata, ez pedig önmagában nem elég. Megoldást jelenthet az Android 4.0, ami könnyebbé teheti a táblagépekre és az okostelefonokra való fejlesztéseket, hiszen a programozóknak nem kell majd minden szofverből több változatot készíteniük.

Eric Schmidt két héttel ezelőtt ígéretet tett arra, hogy nem változtatnak az Android felépítésén és az operációs rendszer megtartja nyílt jellegét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HuMarci #2
    Megírsz egy appot 2.2-re és az annál újabbak kezelik.
    Mi ebbe a baj?!

    "Az Androiddal kapcsolatban a fejlesztők számos hiányosságot említenek: nincs egy egységes alkalmazásbolt..."

    Mivan? Android Market nem rémlik?
  • asgh #1
    A cikkben nem látok érvet azzal kapcsolatban, hogy miért előny az android töredezettsége. Max annyi hangzik el, hogy egyes fejlesztőknek nem akkora hátrány, mint másoknak.