Berta Sándor

A táblagépek minden tartalom szempontjából fontosak

Napjainkban a táblagépek és az okostelefonok egyre inkább meghatározóvá válnak. Bár a nyomtatott sajtó és a PC egyaránt őrzi a pozícióit, a lapkiadóknak alkalmazkodniuk kell ehhez a helyzethez.

Ezt az álláspontot vallja Mark Porter brit médiadizájner, aki a Creative Printing 2012 nevű nemzetközi multimédia-konferencia meghívott előadója volt. "A tábla PC a jövő összes tartalma szempontjából a legfontosabb eszköz lesz" - jelentette ki a szakember, aki legutóbb a Svenska Dagbladet és a The Guardian nevű lapok dizájnját változtatta meg. "Az újságokban az a jó, hogy egyszerre kommunikációs eszközök és papírból készülő fizikai termékek. Kizárólag a dizájnon keresztül lehet megvalósítani egyrészt az identitást, másrészt a történetmesélést. A PC-k esetében ugyanakkor e lehetőség kiaknázáshoz számítógépes programok kellenek. A PC-s laptervezésnél olyan ez az egész, mint egy konténer, amibe különböző tartalmakat öntenek bele, azonban ez a folyamat nem a tartalmaknál kezdődik" - fejtette ki brit médiadizájner.

Porter úgy vélte, hogy az okostelefonok - a mobil alkalmazásokkal együtt - a továbbfejlődés egyik ékes példájának tekinthetők, ugyanakkor ezek a készülékek még a tervezők számára nagyon bonyolultak, s gyakorlatilag szimpla lejátszóeszközök. A táblagépek viszont teljes más kategóriát képviselnek és megteremthetik a kapcsolatot a nyomtatott sajtóhoz. A szakember óva intette viszont a kiadókat az egységes megoldások alkalmazásától, mondván ami jó az egyik lap esetében, az egyáltalán nem biztos, hogy a másiknál is beválik. A tábla PC-kben ugyanis pont az az izgalmas, hogy a segítségükkel valóban fantasztikus dolgokat lehet létrehozni és ezt a lehetőséget - a tartalmak készítésének és megjelentetésének szempontjából - kár lenne kiaknázatlanul hagyni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lordsithlord #78
  Ja, igen, a Copy-Paste állításodról: végignéztem, te ugyan egyetlen linket sem tettél ki arról, hogyan zajlik le a hibernálás folyamata.

  Én se a Microsoft oldaláról másoltam be, hanem jegyzetből, ezt le is írtam. Nem ártana elolvasni, mire replikázol.

  Valóban, magának a fogalmaknak (hibernálás, sleep, hibrid állapot) a meghatározását bemásoltam, de ebben ugye nincs benne maga a Hibernálás menete. De ezt nem is úgy adtam elő, mint saját gondolatot. Ergo itt ismét rágalmazol anélkül, hogy megnéznéd, mire is replikázol.

  A pitiáner címet megtarthatod magadnak, ha már többen mennek veled szemben, akkor is azt feltételezed, hogy valaki más acc-kal is beírt, mert az ugye képtelenség, hoy te írsz hülyeséget. Most meg, hogy még többen jelezték, hogy valami nem okés az általad és usersg által leírt dolgokkal, gyorsan közlöd, hogy akkor te befejezed a vitát.

  Hát tudod mit, én sajnállak, hogy ennyire ostoba, arrogáns, pitiáner alak vagy.
 • lordsithlord #77
  Akkor most tényleg bebizonyosodott, hogy vagy közöd nincs az informatikához, vagy dinoszaurusz vagy.

  Nézz meg egy rendszergazdai álláshirdetést és ott is leginkább azt, hogy mik az elvárások egy rendszergazdával szemben.

  Az, hogy értsen a Linux és Windows szerverekhez, az csak alap. Ezen felül tudjon programozni weblapot, konyítson valamilyen programozási nyelvhez is (lehetőleg PHP-hez vagy Java-hoz), tudjon legalább 1 idegen nyelven folyékonyan, ismerje a hálózati rendszerek felépítését és tudja kezelni az eszközöket és még sorolhatnám.

  Valóban, amit ma egy ember feladatának tekintenek, az régen 4-5 emberé volt. De a cégek spórolni igyekeznek, ezért univerzális embereket keresnek.

  De mielőtt beszólsz, jól tennéd, ha utána néznél a dolgoknak. Tessék, itt van az a tanterv, amit az ELTE-n végig kellett csinálni ahhoz, hogy valaki rendszergazdai végzettséget kapjon: http://www.inf.elte.hu/karunkrol/oktatas/tantervek/Tantervihalok/Rendszergazda.pdf

  Nézd meg a tantárgyakat, aztán azt, hogy mi is tartozik adott tantárgyhoz. És jobb ha tőlem tudod, ebből a legtöbbet egy rendszergazda használja is a munkája során (kivéve talán a matekot).

  Szóval ismét csak oda lyukadunk ki, hogy rágalmazol, hülyeségeket beszélsz, de ahhoz már lusta vagy, hogy utána is olvass a dolgoknak...

  Csak gratulálni tudok, mert téged valóban mutogatni kellene, mint elrettentő példát...
 • Zolika1212 #76
  Felvettek suliba:D
 • narumon #75
  Nem akarok nagyon beleszólni a vitátokba (olyan szép :D), de mondjuk én ismerek pár rendszergazdát a nagy magyar valóságban (iskolák, max közepes méretű cégek) gyak. mindent ők csinálnak ami IT. Az eszköz beszerzésétől Jucika néninek felinstallálásig a linux szerver konfigurációjáig bezárólag.
 • willcox #74
  Amiket leírtál feladatokat, azok nem mind rendszergazdai feladatok. Ezek után még az is kétséges, hogy egyáltalán rendszergazda vagy-e, vagy csak hallottál egy számodra jól csengő munkakört, és annak adod ki magad, ami egyébként a valóságban sokkal szürkébb és egyszerűbb. Szerintem te részben kevered a rendszermérnök, rendszertervező, rendszerszervező egyes feladataival, az viszont biztosan egyik sem lehetsz ennyire sekélyes tudással.
  Ha egyáltalán jártál ELTE-re, akkor csak bölcsész lehetsz.

  "Továbbra is szajkózod a hülyeséget, pedig már leírtam pontosan a hibernálás menetét is" - ez aztán a pofátlanság netovábbja. Amit először leírtál, az épületes baromság volt, és miután én leírtam jól, hogy valójában mi történik, először hozzá nem értőnek tituláltál, majd bemásoltál (copy-paste) a microsoft oldaláról egy szöveget, amit saját gondolatként adtál elő (ami egyébként megegyezik azzal, amit én korábban már leírtam) majd később még a linket is megadtad hozzá. Pitiáner vagy, csak az ócsárláshoz értesz. A "titulusok" nagyon illenek rád.
  Egyszerű szájhősök vagytok, befejeztem a veletek való kommunikációt.
 • willcox #73
  Téged mutogatni kéne.
 • lordsithlord #72
  A sleep-ből nem magától indul el a gép, nem is ez volt a hozzászólásban, Ha már mondasz valamit, legalább pontosan idézd...

  A pontos mondat így szólt:"Sleep üzemmódban nem teszümnk el gépet, mert könnyen bekapcsolhat, aztán simán megsütheti magát táskában!"

  Ez valóban így is van, elég, ha a gép esetleg kicsit is tud mozogni a táskában és a kijelző fel tud nyílni annyira, hogy a sleep-ből felébredjen. Mert ugye a sleep állapotnál általában bármilyen művelet (képernyő felnyitás, gomb lenyomás, stb.) elegendő ahhoz, hogy a gép "felébredjen". Valóban, lehet rajta finomítani, hogy a kijelző nyílásakor ne induljon be, ezt nem tagadom. De ugye abban egyetérthetünk, hogy ha a gép beindul egy táskában, baromi könnyen megeshet az a nemvárt esemény, hogy megsüti önmagát megfelelő hűtés hiányában?
 • messen #71
  "Te nem vagy tisztában alapfogalmakkal. "Hibernálásból jelenleg 7 perc alatt jön vissza úgy, hogy dolgozni is lehet vele." - Többször le lett írva, hogy a hibernálásból való feléledésnél csak annyi történik, hogy a lementett memóriaállapotot visszatölti a memóriába. Ez biztosan nem tart 7 percig."

  Drága fiam, te nem vagy semmi! Nem vitatkozol a ténnyel, amit a másik ember naponta tapasztal, hanem egyszerűen betiltod :D Erről a Connan a barbár egyik jelenete jut eszembe, amikor részegen meglát egy lámát, és azt mondja: "ilyen állat nincs is" :D

  Próbálj, kérlek, együttélni a gondolattal, hogy van élet az sg fórumon kívül is, és megtörténnek olyan dolgok, amiket fórumita "szakemberek" képtelenségnek titulálnak. Mint például az, hogy hibernálásból - nem sleep módból, nem hideg indításból, hanem hibernálásból - bezony hét teljes perc, mire használni tudom a gépet. Nem azt mondom, hogy ez normális dolog, de ez a _tény_, és ezen az sem változtat, ha még ezerszer leírod itt nekem :D
 • narumon #70
  Nem értek egyet veled. (ez most baj?) Igen sokat vezetek. Vezetés közben nem használom a tabletet, viszont a célállomáson annál inkább. Jegyzet, marketing képek, PPT nekem arról megy. Emailjeimet nézem, ellenőrzöm. Ha olyan helyre megyek, hogy több napot vagyok akkor kényelmesen olvasok róla, hallgatok zenét, netezek stb. Amúgy meg múlt évben több mint hússzor repültem, repülőn szintén nagyon jól használható.
  De minek írom le hisz annyiszor leírtam már.

  Azt meg, hogy szerinted mi a hülyeség a kutyát sem érdekli. Én sem facebookolok feleségem viszont rendszeresen lóg rajta, pedig ő a dr. nem én :)
 • lordsithlord #69
  Észt osztani nagyon tudsz.

  De ha már ennyire tudod, mit kell tudnia egy rendszergazdának, hadd kérdezzem meg: ezeket a dolgokat mikor fogja használni? Mikor éppen egy hálózatot tervez meg? Vagy amikor azt a hálózatot kivitelezi? Esetleg mikor a szervereket beszerzi, telepíti, teszteli, beüzemeli? Vagy mikor a klienseket kell beszerezni, feltelepíteni, személyre szabni? Esetleg mikor a hálózatot kell monitorozni és kezelni? Vagy esetleg mikor új szközt telepít a hálózatra? Na, melyik esetben szükséges azt tudni, hogy a hibernálás pontosan hogyan történik?

  Mert ugye egy rendszergazda feladatai ezek, nem pedig az, hogy egy hülye művelet pontosan hogy is zajlik le...

  Ezekhez értek, ezek a feladataim (többek között). Azzal soha nem jön oda az ügyfél, hogy "Figyelj, hogy is müködik a hibernálás?", legfeljebb azzal, hogy lassú a gép, rendbe kell tenni.

  Teljességgel egyetértek messen kolléga hozzáaszólásával, annyival kiegészíteném, amit anno egy tanárom mondott nekünk az ELTE-n: vannak a rendszergazdák és vannak a papírtigris rendszergazdák. Ha magyarázatra szorulna: van, aki ténylegesen tudja, amit tudnia kell és van, aki papíron meg esetleg elméletben szépen tud, de gépnek a közelébe ne engedje az ember, mert ott baj lesz. Téged kénytelen vagyok a 2. kategóriába sorolni.

  És csak csendesen megjegyezném, nem egy ilyen okostóni fogja megmondani a rendszergazda hozzáértését. De nem ám. Hanem az elégedett ügyfelek, akik visszatérnek hozzá, vagy az elégedett munkatársak, akik ismét fogják tudni a gépüket fennakadás nélkül használni.

  Továbbra is szajkózod a hülyeséget, pedig már leírtam pontosan a hibernálás menetét is, és abból elég szépen kitűnik, hogy bizony a memóriában lévő adatok mennyisége igen komoly befolyásoló tényezőnek számít, hiszen mikor a gép felébresztésre kerül, azt az adatmennyiséget kell visszamásolnia pontosan a korábbi címzésnek megfelelően, amit és ahonnan a hibernáláskor kimásolt. Ehhez pedig idő kell, hiszen a memóriaképfájl egészen másként őrzi meg az adatokat, mint ahogy a fizikai memóriában voltak, a címzés hivatkozásokkal történik, tehát a visszamásolás folyamán a gép ellenőrzi az adatot és a címzést is. Tehát összegezve kisül, hogy mégiscsak igen fontos, mennyi adat volt abban a fránya memóriában hibernáláskor.

  De elég lenne csak egy kis logikával gondolkozni: ha nem így lenne, vajon hogyan működne a gép probléma nélkül hibernálásból való bekapcsoláskor?

  Bocsánatkéréssel maximum te tartozol, hiszen nem én voltam, aki kapásból lehülyézett, suttyónak titulált, hogy csak párat említsek a korábbi "kedves" hozzászólásaidból. Hazugsággal sem én vádoltalak meg, hanem te és a kedves pajtásod, usersg. Persze mindezt úgy, hogy hülyeséget beszéltetek, de ez ugye részletkérdés... Ha pedig nem tetszik a stílusom, amit felvettem veletek szemben, akkor tessék, itt egy jó öreg közmondás, ami ezt a helyzetet nagyon jól jellemzi: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Talán ha nem kezdetetek volna el rágalmazni, hazugnak kikiáltani, stb., akkor én sem lettem volna arrogáns. De arroganciára én is azzal felelek.

  Egyetlen dolgot sajnálok: az ilyen fafejek, mint te meg ez az usersg, elüldözitek azokat, akikkel ténylegesen építő vitát lehet folytatni, mert értenek is a dologhoz. Narumon a megmondhatója, engem is meg lehet győzni sok dologról pl. anno 2 hónapja még én is tablet ellenes voltam, aztán volt egy vitánk vele, kipróbáltam pár újabbat és ugyan pár dologban még mindig nem értünk egyet, de arról sikerült meggyőznie, hogy valóban, a tablet sok dologhoz nagyon jó. Érdekes, ő nem hülyézett le, nem közölte, hogy hazudok, nem vádolt meg azzal, hogy nem is vagyok rendszergazda és mégis sikerült eredményt elérnie...

  Talán el kellene gondolkozni, hogy miért is lehet ez...