Berta Sándor

A táblagépek terén a Samsung megelőzte az Amazont

Az idei esztendő első negyedévében a dél-koreai társaság sikeresen megelőzte az amerikai riválisát a tábla PC piacon és feljött a második helyre. Az Apple pozíciója továbbra sincs veszélyben.

A kaliforniai vállalat az év első három hónapjában 13,6 millió iPad készüléket adott el világszerte, ez az NPD Displaysearch adatai alapján 62,8 százalékos piaci részesedésnek felel meg. Mindez azt jelenti, hogy az Apple megerősítette az első helyét, 2011 utolsó negyedévében ugyanis a cég piaci részesedése 57 százalék volt.


A második helyen már nem az Amazon, hanem a Samsung található. A dél-koreai társaság 2012 első negyedévében 1,6 millió táblagépet értékesített. A piaci részesedése ennek megfelelően 7,5 százalék. Az Amazon ugyan egy pozíciót vesztett, de nem szorult le a képzeletbeli dobogóról. A kereskedelmi konszern 0,9 millió tábla PC-t adott el, ez 4 százalékos piaci részesedést jelent. A negyedik helyen holtverseny alakult ki. Mind a Research In Motion, mind az Asus egyaránt félmillió készüléket értékesítette, ami 2,3 százalékos piaci részesedésnek felel meg.

A helyzet a közeljövőben sem nagyon változhat, az egyetlen kérdés, hogy vajon az Amazon képes lesz-e visszaszerezni a második helyet? Ez nagyban függ attól, hogy vajon az Egyesült Államokon kívül mikor lesz elérhető a Kindle Fire és mennyire vásárolják majd a felhasználók. Az IDC piackutatói mindenesetre arra számítanak, hogy az Android 2015-re vezető pozícióba kerül a táblagépek piacán. Az Apple ugyanakkor továbbra is a legnagyobb gyártó marad.


A mobil PC-k területén is az Apple áll az első helyen. Az idei esztendő első negyedévében a társaság 17,2 millió mobil PC-t (táblagépet és notebookot) szállított ki, ami közel a kétszerese a Hewlett-Packard által eladott mennyiségnek, s 22,5 százalékos piaci részesedést jelent. A harmadik helyen az Acer, a negyediken a Lenovo, az ötödiken pedig a Dell található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #17
    dehogy váltják ki, csak néznek mikor betelik a 16 meg 32 gigás memóriakártya és nem tudnak több filmet zenét, stb letölteni, amit laptoppal megtesznek a többszáz gigás vinyókkal...
  • csimmasz #16
    Én szerintem térjünk vissza erre az első win 8 as táblák megjelenése, és a róluk készült tesztek után.
    Tévedhetek is de szerintem, onnan még jobban meglódul ez a piac!
  • csimmasz #15
    De miért?
    Az én környezetemben csak a HC felhasználóknak van bármilyen külső háttértárja, az egyszerű felhasználók még usb2.0 ás külsővel sem rendelkeznek, nem hogy esata vagy bármi mással.
    Az egyszerű felhasználóknál simán kiválthatják a laptopoka.
    De lényegtelen mert minden forumon ez a vita mindenhol, az egyik fele igy látja a másik úgy.



  • sanyicks #14
    ja és lesz vagy 2000 dollár, és 1 órát tud menni akksiról.
    Atom sokkal sokkal többet fogyaszt mint egy arm, és az intel mindig drága... meg a dell is. Így aztán jó nagy árszorzót kap :)

    csimmasz: egyáltalán nem irodai alkalmazásra gondoltam, otthonra sem jó, a normális háttértár csatlakozási lehetőség hiánya miatt.
  • Pharaoh #13
    "A táblás win8 korlátolt nem kicsit."

    "Ugyan a Windows 8-ból érkezik egy speciális, ARM alapú konfigurációkra szánt változat is, ám a Dell újdonsága mégsem ezt, hanem hagyományos, noteszgépeken és asztali gépeken is üzemelő Windows 8-as operációs rendszert futtat."
  • csimmasz #12
    Valóban, ha irodai használatban gondolkodunk igazad van, nem veszi fel a versenyt egy jobb laptoppal, de alap notebook ról volt szó és gondolom azt leginkább otthoni általános alkalmazásra vásárolják amire szerintem teljesen alkalmas lesz a win 8 is egy tableten Kieg bill el.
    Ne rögtön ARM re gondolj, az tényleg kompromisszumos lesz rajta.
    Nagy háttértér tár sem kell az egyszerű felhasználóknak általában, persze ahogy kezdik kiismerni rákaphatnak filmekre stb de arra az usbs hdd is elég.
  • sanyicks #11
    a táblás win8-nak köze nincs a desktophoz. A táblás win8 korlátolt nem kicsit.

    USB pedig nem alkalmas nagy háttértárak, pl vinyók kezelésére. USB3 már valamennyire igen (de ilyen nemnagyon lesz mostanában a táblákon), de az még mindig megmarad hogy az usb adatátvitel zabálja a cpu-t. ha lenne eSata a tableteken akkor már ki tudná váltani a pc-ket.
  • csimmasz #10
    Miért is nem?
    Win 8 al meg azt kiszolgáló hardverrel semmi különbség nem lesz közte és egy hasonló méretű megjelenítővel rendelkező laptop között.
    Max a jobb mobilitás és a rugalmasabb használhatóság.
  • gombabácsi #9
    én már csak kiswinyókat használok
    halk, kicsi...
  • anubys1984 #8
    Pont ezzel van a gond, hogy a tábla gépek nem a notebookok kiváltására vannak. Legalábbis jelenleg. Rájuk köthetsz ugyan külső billentyűzetet, akkor sem leszel képes elvégezni azokat a feladatokat, mint egy alap notival.