Berta Sándor

Csak külső szoftverrel játszik le DVD-t a Windows 8

A Windows 7-tel ellentétben az új operációs rendszerben a Windows Media Player már nem tudja majd lejátszani a műsoros DVD-ket. A felhasználók a Windows Media Center vagy más szoftverek közül választhatnak.

A Microsoft hivatalos Windows 8-as fejlesztői blogja szerint a Windows 8 alkalmas lesz az adatlemezek olvasására, függetlenül attól, hogy azok CD-k, DVD-k vagy éppen Blu-ray diszkek, ugyanakkor a műsoros DVD-kkel már más lesz a helyzet, ezek megtekintéséhez mindenképpen külső fejlesztők alkalmazásait kell majd feltelepíteni a számítógépre. Steven Sinofsky, a társaság Windows részlegének vezetője azzal indokolta a döntést, hogy változnak a felhasználók szokásai és egyre kevesebben néznek televíziós műsorokat, illetve műsoros DVD-ket és Blu-ray korongokat a PC-jükön, ehelyett előtérbe kerültek az online videók. A döntésben szerepet játszott, hogy a különböző audio- és videokodekekért nagyon magas licencköltségeket kellett volna kifizetni, és a kihagyással csökkenteni tudják a költségeket.


A Windows 7 esetében a PC-gyártók - például a Dell vagy éppen a Hewlett-Packard - kénytelenek voltak a video- és DVD-kodekek miatt licencdíjakat fizetni, még akkor is, ha az eladott konfiguráció nem tartalmazott optikai meghajtót. Emellett gyakran előfordult, hogy más lejátszóprogramok nem tudtak hozzáférni az integrált MPEG-2 és Dolby Digital kodekekhez. A Windows 8 ugyanakkor támogatni fogja a H.264, a VC-1/WMV, az MP4 part 2, a PCM, az MP3, a WMA és az AAC kodekeket. Sinofsky kiemelte, hogy minden Metro-alkalmazás hozzáférhet majd az integrált kodekekhez. Az viszont tisztázatlan, hogy a Metro-programok fejlesztőinek kell-e majd további licencdíjakat fizetniük vagy sem.


A Windows Media Centert bárki megvásárolhatja majd a Windows 8 Pro Pack beszerzésével. A program képes lesz a televíziós műsorok rögzítésére és a VOB-fájlok lejátszására. Azonban fontos, hogy a Windows Media Player a Media Center beszerzése után sem fogja lejátszani a műsoros DVD-ket. A Dolby közleményben jelentette be, hogy a Windows 8 támogatni fogja a Dolby Digital Plus (Stereo és 5.1) audiokodeket, de a DVD- és Blu-ray lemezekhez használható verziókat már nem. A cég hangsúlyozta, hogy a szükséges licencköltségeket nem a Microsoftnak, hanem az OEM-gyártóknak kell majd kifizetniük. A licencdíj ugyanakkor az átlagosnál magasabb lesz, ha az adott számítógépbe optikai meghajtó is kerül, illetve a gyártó támogatni akarja a műsoros lemezek lejátszását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rayden02 #24
    Használjatok THEKMPlayer-t,ahoz még kodec sem kell!
    (Kivétel:QuickTime codec)
  • gergely1991 #23
    Miért érzem úgy hogy a Windows Media Player lassan eltűnik majd a süllyesztőbe?:D
  • thrawnguru #22
    VLC és kész. Ki a fene fog fizetni is érte?
  • Inquisitor #21
    Hát ha összes közelmúltig eladott Windowsért fizettek vagy 1 milliárd dollár csak ezekre a licencekre, akkor érthető, nem? Azért az is pénz. :D
  • Zombee #20
    A Blu-Ray azért még nem elavult technológia, és még mindig a legegyszerűbb módja annak, hogyan juss hozzá fullHD minőségű, extra tartalmakkal bővített filmekhez. Azért ez nem kevés adatmennyiség, melyik online tékából streamelsz te ilyet? Tárolni meg végképp... ahhoz is kell a bluray lemez, a HDD hamar megtelik 20-30Gb-is 1080p HD filmekkel.
    Én ráadásul eleve nem rajongok az online tartalmakért, főleg ha fizetek is érte. És se sávszélesség, se elegendő tárhely nincs, a merevlemez árak az egekben, a szélessávú internet sincs ott mindenhol 100-200Mbittel.
  • lordsithlord #19
    Lefordítva a cikkben rejlő dolgokat: a Microsoft sajnált ismét licencdíjakat kifizetni, így inkább kihagyott egy funkciót, amit egyébként is a felhasználók 90%-a eddig is külső programmal használt
  • adam first #18
    Ironia? A VHS kazettákat még megvetették velem, a DVD-t szintén, a Blu-Rayt már nem. A lehet, akkor én most már mindent online használok, sokkal kényelmesebb. És ha választani kéne, hogy DVD vagy VHS? Akkor, inkább VHS 1000X kedvesebb a szívemnek.
  • hammerjoe #17
    Hát nem tudom srácok! Én elég sok filmet(iso, mountolva) nézek a Média Centerrel (egy jó nagy képernyővel), és meg vagyok vele elégedve. Arra amire kell, tökéletesen megfelel. Ha ezt most kiveszik belőle, és csak plusz pénzért lehet hozzájutni, akkor én azt egyértelműen LENYÚLÁSNAK veszem!! De hát mit is várunk tőlük....hiszen MS!!!!
    Azért azon el lehet gondolkozni, hogy ha kapsz egy alap op.rendszert, akkor elég macerás összebogarászni rá a programokat. Főleg úgy, hogy a nagy részét warez oldalon "vesszük". És a gyártók mostanában egyre "rafkósabbak" a licenszel is....
    Pro-kontra, nekem "'hiányozni" fog, főleg úgy, hogy egy forinttal nem lesz emiatt olcsóbb a mostani Win7-hez képest!! Erre fogadni is mernék.....
    Kapunk egy totál lecsupaszított szart, ugyanolyan áron, mint egy programokkal átlagosan(vagy kicsivel ez alatt) ellátott szart!!
    Bravo MS!!
  • DjDano #16
    Valaki használ még WMP-t? Na jó igaz, sokan használnak, de egyre többen jönnek rá, hogy az alternatívák sokkal nagyobb tudást, leehetőséget, extrákat tartalmaznak és nem kevésbé nincs szükség semmilyen külső codec-re vagy codec packra, mert mindent lejátszanak alapból. KMPlayer, VLC vagy Media Player Calssic Home Cinema, hogy csak a 3 legkedveltebbet említsem.
  • hungi #15
    Jaj ne basszatok már fel, még a 78 éves szomszédom is fel tudta telepíteni a VLC playert egyedül, sőt még használni is tudja.
    A szoftvertelepítés mint olyan már 1-2 évtizede az életünk része, a most felnövő kölkök simán megtanulják anyatejből, aki meg felnőtt, annak nehogy már gondot okozzon pl. a VLC player telepítőjének elindítása és a három tovább gomb megnyomása használat előtt...