Berta Sándor

Hibrid boot- és cloud-funkciók, továbbá új taszkmenedzser a Windows 8-ban

Ahogy telnek a hetek úgy szivárog ki egyre több részlet a Microsoft jövőre bemutatkozó új operációs rendszeréről, a Windows 8-ról. Ezúttal egy olasz hírportálon és egy fórumon jelentek meg érdekes információk.

A Windows 8 Italia nevű oldal két fontos információt is nyilvánosságra hozott. Az első anyag szerint bekerült a Windows 8 előzetes verziójába egy Hybrid Boot nevű funkció, ami lehetővé teszi a program gyorsabb indítását. A funkciót a felhasználók kapcsolhatják ki és be, az ezzel kapcsolatos beállítási lehetőség bekerült a Windows 8-ba. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a funkció bekapcsolásával az operációs rendszer rendkívül gyorsan, "szinte azonnal" betöltődik.


Szintén a Windows 8 Italia számolt be arról, hogy a szoftverbe számos új Cloud-funkció is bekerült. Ezek neve a következő: Mobile broadband experience account, File Server Resource Manager, Setting synchronization és Streaming Manager. A Mobile broadband experience account aktiválásával a felhasználók távolról is beléphetnek a számítógépükbe, míg a File Server Ressource Manager a mappák és az adatok szinkronizálási lehetőségét biztosítja a helyi számítógép és egy Cloud-szolgáltatás között.

A Setting synchronization a nevéből adódóan a különböző beállítások szinkronizálásában nyújthat majd segítséget és ebben hasznosak lehetnek a Windows Live ID-k, míg a Streaming Manager funkciója leginkább az Office 2010 bétájában megismerhető Click-to-run funkcióhoz hasonlítható. Ennek aktiválásával a felhasználók már a letöltés közben el kezdhették telepíteni a programot. A portál kiemelte továbbá, hogy alighanem új nyelvi funkciók is helyet kapnak a Windows 8-ban.


A MyDigitalLife nevű oldal fórumában számos olyan fotó látható, amelyek a Windows 8 build 7850-ről készültek. Ezekből kiderült, hogy az új operációs rendszer egy új taszkmenedzsert kap. A változtatás emellett érinti a kezelőfelület is, ezenkívül a megnyitott alkalmazások listájában külön felsorolja a rendszer a Windows-szolgáltatásokat és -programokat, a háttérben futó folyamatokat és a megnyitott szoftvereket is. Az új taszkmenedzserben minden egyes bejegyzés egyetlen mozdulattal bezárható.

A felhasználók információkat kapnak a használt processzorról és egyszerűen áttekinthetik a rendelkezésre álló erőforrásokat, így pontosan tudható, hogy melyik processzormag mennyire van leterhelve, valamint éppen milyen írási és olvasási értékeket produkál a merevlemez. Fontos hangsúlyozni, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az új taszkmenedzser még rendkívül instabil és nem is hibátlan. A bezárt folyamatok továbbra is futnak és a végrehajtott akcióknak semmilyen hatásuk nincs a rendszer működésére. Ezen persze nem is lehet csodálkozni, hiszen a taszkmenedzser még elég kezdetleges állapotban van. Ennek ellenére a felhasználók bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen lehet majd jövőre a Windows 8.

A Microsoft új operációs rendszere várhatóan jövőre jelenik meg. Idén márciusban vált ismertté, hogy a Windows 8-ban debütálhat az Aero új változata, az Aero Lite és bekerülhet a szoftverbe az Internet Explorer 8-as és 9-es verzióiban, valamint a Windows Live Messenger 2011-ben bemutatkozó SmartScreen nevű biztonsági funkció is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #79
    Creative hangkartyat nem javaslom, még a komolyabb E-MU markat sem (mar ez is Creative ugye). Hallgatasra inkabb az Asus-t, vagy zeneleshez van millio..
  • Tetsuo #78
  • Tetsuo #77
    Csak felrenyomtal v mi?
  • socheater #76
    Sanyicks, erre most mit is mondhatnék. Fölöslegesnek látom ezen vitázni. Jobb a békesség... :)
  • narumon #75
    Sanyicks! Szerintem neked komoly gond van a füleddel, mert a legszarabb cuccokat állítod pariba a normálisokkal. Ez még nem lenne gond, de az, hogy mindenkinek el akarod magyarázni, hogy Ő sem hallja a különbséget az gáz!
  • Komolytalan #74
    Nyilván az integrált kártyák hangminősége 1 ICből meg 3 ellenállásból olyan jó hogy tök fölöslegessé teszik bármilyen minőségi hangkártya létezését. Nyilván a linux olyan jó, hogy szükségtelenné teszi a Windows létezését.

    Nem ám elvakult fanboyjal van dolgunk, ááá, de hogy...
  • vato loco #73
    Sokkal trógerebb a hangminősége az integrált szaroknak, és soknál még a hangerőt is csak korlátozottan lehet feltekerni, alig hallani mit nyekereg.
  • sanyicks #72
    Dehogy hallod ki. Hallottad valahol hogy az integrált szar (ami igaz volt 10 éve(akkor is csak a zaj miatt)), aztán azt "hallod" :) A nyilalás pedig komoly pszichológiai, vagy fizikai probléma, ha valakinek egy hangtól ilyen van ott valami nagy gáz van, ilyet a cigányhifitől sem érzek akármilyen szar hangja van.
    Jelenleg egy integrált és egy kreatív hangkártya között az a különbség, hogy az integrált több cpu-t használ, meg nincsenek rajta ilyen szofveres 3d enhancer "hangzásjavító(inkább rontó)" okosságok mint crystallizer, meg cmss.
  • socheater #71
    /OFF 1
    Annyiból igaza van sanyicksnek, hogy nagyon nem akaródzik nekik a régi hangkártyáikhoz drivert (Vista, Win7) csinálni. Én is egy a gyári driverből buherált drivert használok Win7 alatt, mondjuk ezzel épp megy EAX, 5.1, bass redirection, tehát szinte minden.
    Amiben hatalmasat téved, az sajnos (mivel a Creative tényleg hülyének nézi az ügyfeleit) az, amit te is írtál. A hangminőség. Legyen szó bármilyen új integrált hangkártyáról, hangfalon is simán kihallom a különbséget, a fülhallgatót felvéve pedig erőteljes nyilallásba kezd a fejem pár perc után. Sanyicks, a driver hiányosságok miatt már én is gondoltam úgy, hogy nem kellene a jövőben Creative hangkártyát venni (ott van pl az Asus Xonarja), de az integrált megoldások, mint helyettesítő megoldás, szóba sem jöhetnek, mert hangzásilag teljesen más kategória.

    Gugliról meg inkább annyit mondanék, hogy a jelenlegi linux ismereteimmel nem kezdenék bele bütykölésbe, szimplán google alapján, mert annak totális káosz lenne a vége... :D

    Bocs az offért, gondoltam hátha az Ubuntusak közül Audigy4 tulaj.
    /OFF 0
  • vato loco #70
    Azért még így is összehasonlíthatalanul nem egy kategória az alaplapi integrált szirszarokkal. Meg nagyon más versenytársa sincs, van 1-2 sokszázezres profi hangkártya, amit pár zenészen meg stúdión kívül senki nem vesz meg, oszt annyi. Akkor mitől is olyan szar?