Gyurkity Péter

Nem népszerű a mobilweb

Bár a tengerentúlon már a többség rendelkezik okostelefonnal, a felhasználók mégsem a böngészőn keresztül érik el a világhálót, ezt a szerepet sokkal inkább az appok látják el. A cégek mégsem hanyagolhatják el oldalaikat.

Az elmúlt években egyre inkább a web hordozható készülékeken keresztül történő kényelmes és gyors elérése került előtérbe, ahogy egyre többen ruháztak be ilyen megoldásokba. Egyfajta böngészőháború is kibontakozott a nagyok között, ez azonban a jelek szerint felesleges volt, mivel a felhasználók nem a böngészőre támaszkodnak a webes élmény kiaknázásában, hanem a különböző appokra, amelyek integrált választ kínálnak a kérdésre.


A comScore amerikai adatokra támaszkodva ír felmérésében arról, hogy márciusban az okostelefonnal rendelkezők a teljes online eltöltött idő egyötödében, 18,5 százalékban vették igénybe a készülékeken megtalálható mobil böngészőt. Néhány oldal (a Microsoft, az ESPN, a Wikimedia lapjai, valamint a The Weather Channel) ugyan kivételnek számít, ám a nagy többség esetében a böngésző részesedése szinte elenyésző, hiszen az appok kényelmes és egyszerű elérést kínálnak, így nincs is igazán szükség a beépített böngészőre. Elemzők szerint ez az Apple évekkel ezelőtti döntésének helyességét igazolja, vagyis jó lóra tettek akkor, amikor a Safari mobil változata helyett az AppStore fejlesztését részesítették előnyben.

Az amerikai adatokat nem is lehet egy legyintéssel elintézni, hiszen a tengerentúlról érkező felméréseket a legtöbb helyen a globális trend előrevetítéseként értékelik, már csak azért is, mert itt jóval magasabb azok aránya, akik rendelkeznek ilyen készülékekkel. Jellemző, hogy a Nielsen szintén márciusi adatgyűjtésében már a többség, a mobiltelefonnal rendelkezők 50,4 százaléka volt birtokában okostelefonnak, ezen tábor 48,5 százaléka pedig az Androidot részesítette előnyben, míg az iOS 32 százalékkal volt a második (a Blackberry pedig 11,6 százalékkal a harmadik). A cégek mégsem hanyagolhatják el mobil oldalaikat, erre jó példa, hogy a Twitter éppen a napokban frissítette saját portálját, elérhetővé téve az eredeti lapokon december óta megjelent újdonságokat, bár ez inkább azoknak szól, akik hagyományos telefonnal merészkednek az oldalra, hiszen ők nem tölthetik le az újabb böngészőket vagy appokat.


A táblák szegmensében abszolút első az iPad, amely a teljes mobil böngészés 94,64 százalékáért felelős a Chitika adatai szerint. A második helyen a Samsung Galaxy Tab különböző változatai végeztek, alig 1,22 százalékkal, a többiek pedig még ennél is kisebb szelettel kell hogy beérjék. A helyzet változhat, hiszen a gyorsan fejlődő Kínában sokan az Androidot szeretik, ám az Apple itt is népszerűnek számít, így nem vehető biztosra a trend módosulása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • llax #3
    Andorid-ra a kvázi desktop Chrome mellé telepíthetsz szintén majdnem desktop verzióval azonos funkcionalitású Opera-t (mobile változat, mini az más kategória) vagy FF-ot és persze számos, főleg előzőek motorjaira épülő "alternatív" böngészőt.

    Mobilra optimalizált oldalakból főleg az RSS-ből nyíló híroldalak tetszenek, ott leginkább a szövegen van a lényeg. Sok más helyen viszont tényleg sokkal jobb a full funkcionalitású weboldal, menüivel, minden opciójával, többségüket elég jól tördelik a mai mobilos böngészők böngészők (+ min 3,5-4" WVGA kijelző + jó szem + némi zoomolás: nincs is szükség "mobilwebre" :) ). Én mobilról is többségében a "normál" weboldalak látogatottsági statisztikáját növelem... Webes tartalomban matató app-okat inkább csak értesítési célra használok. Nálam teló = zsebben a web. A viszonylag kényelmes web elérést (+ onnét letöltött klf. dok.-ok megnyitását) és klasszikus teló funkciókat (hívás, SMS) leszámítva másra szinte nem is használom a telefont (zene-film lejátszás, játék, youtube stb... nálam nem játszanak).
  • kvp #2
    Szemelyes tapasztalat, hogy a mobilos app-ok jo resze fajdalmasan buta. A mobilra optimalizalt magyar oldalak viszont jellemzoen jol mukodnek. Persze van ahol egyszerubb es jobb a normal oldalt hasznalni, mert ott minden funkcio elerheto. Webes tartalomhoz tenylegesen app-okra szinte csak ios eseten van szukseg, mert ott nem mukodik rendesen a beepitett bongeszo. Ezzel szemben pl. android alatt alapvetoen egy desktop chrome-ot kapunk, amiben meg a flash-es jatekok is mennek, szoval ebben az esetben csak a kepernyo kis merete miatti apro szovegek jelenthetnek gondot.

    En a mobilos netet a megjelenese ota hasznalom. Az elso mobilnetes oldal amit megneztem a mav menetrend volt wap-on at, egy 3 soros fekete-feher kijelzoju T20-assal, a balaton kozepen egy hajon ulve. Mukodott, mint ahogy ma is mukodik az osszes normal es mobilos oldal az aktualis android-os keszulekemen. Alkalmazasokat akkor teszek fel, ha offline modban akarok valamit hasznalni vagy nem web alapu a szolgaltatas. Tipikusan ilyen a file kezeles, az office, a jatekok vagy a skype. Meg a levelezesemet is bongeszon at nezem meg, mert egyszerubb a webmail-es klienst hasznalni, mint allandoan szinkronizalni a lokalis gepre (telefonra). Pedig meg exchange tamogatas is van alapbol a telefonban, csak eppen nincs ra szuksegem. (a pdf reader, a fenykepszerkeszto es az office csomag viszont jol jott mar parszor)
  • Magiszter #1
    Nekem is kb csak 3 hónapja van telefonomon net, de egyenlőre tetszik. Leveleket azonnal látom, tudok rájuk válaszolni. Skype folyamatosan rendelkezésre áll így ismerőseim melóból/otthonról tudnak hívni rajta és nem kerül pénzbe nekik. Ha valami információ kell pl nyitvatartási idő, vagy árukészlet, esetleg menetrend, azonnal meg tudom nézni útközben.... stb. Szóval tudom mire használni. Persze a fő netezési platformom még mindig a PC és a jó öreg vezetékes internet.

    Az apple meg mindenhol népszerű, de azon kevés harmadik világbeli országok lakói mint mi is, nem engedhetik meg maguknak hogy akciósan 200 ezerét vegyenek egy zárt platformú eszközt. Ma is vagy 30 percet nyomogattam az Auchan-ban egy iPad 2-t, és szép meg jó, de ha gépre rádugva csak átmásolnám rá azokat a dolgokat amik kellenek (filmek, képek, dokumentumok), mindenféle segédalkalmazás és konvertálás nélkül, majd ezeket meg is tudnám jeleníteni, még el is gondolkodnék a vásárláson. Így inkább veszek konkurens Androidos ketyerét. Nem szeretem ha egy eszköz tőlem védi meg magát.