Berta Sándor

EU-támogatás a Symbiannak

Miközben számos nagy mobiltelefon-gyártó napjainkra gyakorlatilag leírta a Symbian operációs rendszert, addig az Európai Unió fontosnak tartja azt az európai mobil alkalmazások fejlesztése szempontjából.

Richard Collins, a Symbian Alapítvány technológiai menedzsere blogbejegyzésében jelentette be, hogy az Európai Bizottság úgy döntött: az Artemis Joint Technology Initiative kezdeményezésen keresztül összesen 11 millió euróval támogatja az operációs rendszer további fejlesztését célzó Symbian - Embedded Operating System for Europe (SYMBEOSE) projektet, míg cégek és intézmények ugyanekkora összeget utalnak át.

A cél az, hogy különböző alprogramok keretében korszerűsítsék a Symbiant, többek között javítanának az energiahatékonyságán, csökkentenék a Symbian-eszközök fogyasztását és biztosítanák a számítási felhő technológia, a több magos processzorok, illetve az aszimmetrikus processzorrendszerek támogatását. Emellett fontos, hogy új funkciókat integráljanak a szoftverbe és felgyorsítsák az új, Symbian-alapú készülékek kifejlesztését. A SYMBEOSE projektben nyolc európai államból összesen 24 vállalat és szervezet vesz részt a Symbian Alapítvány vezetésével, köztük vannak mobiltelefon-gyártók, szórakoztató elektronikai cégek, szoftverházak, mobilszolgáltatók, alkalmazásfejlesztők, kutatóintézetek és egyetemek.

A mostani döntés egyértelműen politikai jellegű. Az Európai Unió egész egyszerűen nem hajlandó feladni ezt a fontos IT-piaci szegmenst, ráadásul a fejlesztések 20 000 embernek adnak munkát. A távlati célok között szerepel, hogy a Symbian ne csak mobiltelefonokon legyen használható, hanem különböző beágyazott rendszereken is.

A Symbian kapcsán érdemes megjegyezni, hogy már a Nokia sem bízik teljes mértékben a platformban, ezt támasztja alá, hogy a finn mobiltelefon-gyártó egy ideje az operációs rendszer MeeGo nevű alternatíváján dolgozik. Ugyanakkor a társaság nem mondott le a Symbian továbbfejlesztéséről és az ST-Ericssonnal együtt részt vesz a SYMBEOSE-programban. Ettől függetlenül kérdéses, hogy a szoftver mennyire lehet az Android és az iOS kihívója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bigapó #14
    Sziasztok.

    Nokia C5-öm van, symbian s6-al (valamelyik verzió, megnézem ha kell). Az lenne a gondom, hogy néha elállítja magát az óra! ez most minek a hibája és mi a francot lehet vele csinálni?
  • KOkoska #13
    Csak hogy lássuk a lényeget...

    1. A Symbian alapítványból már mindenki kihátrált csak a Nokia maradt benne mint alapító
    2. Az EU és a 24 cég/szervezet 11-11 millió eurót adnak a Symbian alapítványnak, azaz 22 millió eurót
    3. A Symbian alapítvány 2011 áprilisától a korábbi híreknek megfelelően megszüník és a Nokia "fejleszti" tovább a symbian oprendszert...

    ... vagyis az EU egy ilyen fal dumával ad 22 millió eurót a Nokiának!!!
  • Madve #12
    Az tényleg elsz*rták, de az egy elavult rendszer toldozott-foltozott verziója volt, hogy lekezelje az új hardvereket. Jó ideig nem fejlesztették kb. úgy csináltak, mint a microsoft az xp után. Most a v3 jól sikerült, csak ajánlani tudom, gyors, nem fagy, ha meg lassul, annak tényleg oka van...
  • Darth Dave #11
    Az én telefonomon Symbian s60v5 fut. Trutyi! :D
  • farxis #10
    rohadjon meg ez a szar! iphone és az ios a legjobb!!!! az a minösség
  • strogg #9
    Nem lesz symbian 4. a v3-at fogják tolni gőzerővel.
  • Narxis #8
    #7

    Amúgy én laikus szemmel azt látom, hogy az Android mögé sorakozott fel szinte mindenki, ez biztosíthatja a jövőbeli dinamikus és töretlen fejlődést, minden gyártó/cég hozzátesz valamit az Androidhoz. Persze ez változhat a jövőben, de az Android egyetlen kihívója jelenleg az iOS, a Win Mob. majd csak ha megkapta az első komolyabb frissítést ahol a rengeteg korlátozást/hiányosságot pótolják.
  • kvp #7
    Az apple ios amerikai. A google android amerikai. A symbian es a nokia europai. Az eu most a nokiat tamogatja par millioval, ami alapvetoen az eu szempontjabol 'hazai' ceg.

    ps: Az android jobb, mivel szabvany linux van alatta. Tovabba nincs annyifele valtozata, hogy harom azonos idoben gyartott nokian harom eltero es reszben inkompatibilis verzio legyen. Legalabbis egyelore.
  • lamer the true #6
    ja persze, meg az én programomat is támogassuk már adóból. Na ne röhögtessetek már, ha valami nem megy akkor arra nincs igény és kész. Ezek a támogatások semmire sem jók.
  • ppista #5
    Támogatom a kezdeményezést. Lehetne a Linux-ot is szponzorálni, és akkor nem kellene az amerikai programokért egy vagyont kifizetni.