Berta Sándor

A HTC dizájnere szerint fárad az Apple

Claude Zellweger okostelefonokat tervez és a HTC vezető dizájnereként komoly feladat elé állítja a konkurens gyártókat. A szakember szerint az Apple esetében egyfajta fáradtság látható.

A svájci szakember 1999-ben költözött San Fransiscóba és különböző tervező, illetve technológiai cégeknél dolgozott, majd 2001-ben megalapította az One & Co. műhelyt. A cég egereket és más kiegészítőket tervezett Microsoft számára, de a nevéhez fűződik a Kindle 2 és a HTC okostelefonjainak a megtervezése is. Az One & Co.-t 2008-ban vette át a tajvani gyártó.

"San Fransisco az Egyesült Államok ipari tervezésének fővárosa. A Szilícium-völgy varázsa a kezdetektől megfogott. A dizájnra mindig szükség van: sok csúcstechnikájú ötletet egyszerűen rosszul adnak el, pedig majd' minden esetben sokkal többről van szó, mint egy termék külsejéről vagy csomagolásáról. A dizájn célja, hogy életre hívja egy termék történetét. Okostelefonokat különösen nehéz tervezni, mert a képernyő mindent elfoglal, így a tervezőknek csak kis mozgásterük van. Hasonló okokból nehéz individualistáknak lennünk" - közölte Claude Zellweger, akinek a nevéhez fűződik többek között a HTC Legend megtervezése is.


A szakember elmondta, hogy a HTC Legend esetében kifejezetten egy olyan eszközt akartak megalkotni, amelyik továbbviszi a Hero örökségét, a lekerekített éleket. Ezek nem csak védik a kijelzőt, de egyúttal jól is néznek ki. Ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy nem az Apple ötleteit másolták le, sokkal inkább arról van szó, hogy minden dizájnert befolyásolnak az Apple megoldásai. Ugyan hasonló utat akarnak bejárni, mint a Steve Jobs vezette óriáscég, de ugyanolyan szenvedéllyel vetik magukat a munkába, mint az Apple mérnökei. A cél az, hogy ötvözzék a briliáns munkát végző tajvani szakemberek munkáját az egyedi dizájnnal.

"A kisebb sorozatban gyártott tárgyak és az egyedi darabok inspirálnak. Úgy vélem, hogy a globalizációt lassan fel fogják váltani az egyedi tervezésű termékek, amelyeknél a vállalatok új gyártási technikák segítségével kézben tudják majd gyártani a költségeket. Az Apple esetében viszont fontos kiemelni, hogy bizonyos fáradtságot tapasztalok náluk. Ennek jelei elsősorban a blogokban érhetők tetten. Persze a termékek dizájnját mindig erősen befolyásolja az adott időszak gazdasági helyzete is."

"Egy depressziós időszakban teljesen másként gondolkoznak az emberek és ugyanez igaz akkor is, ha tele vannak optimizmussal. A legutóbbi válság meglepő, senki sem volt felkészülve rá. A felhasználók most színeket akarnak maguk körül látni, mivel azokra támaszkodhatnak és azokból erőt, bátorságot meríthetnek. Az okostelefon-piac trendjeiről szólva úgy vélem, előtérbe fog kerülni az adatfeldolgozás és a nagyobb kommunikációs felület. De már nem csak a képernyő lesz a meghatározó, hanem a készülékek hátsó oldala is alkalmazható lesz kezelőfelületként. Emellett felbukkanhatnak a hordozható technológiák és a hajlékony kijelzők."

"Főleg kis cégekkel állok kapcsolatban. Ennek oka, hogy szeretek olyan emberekkel együtt dolgozni, akik a pénzüket és minden reményüket egyetlen projektbe fektetik be, miközben senki sem tudja, hogy ebből mi sül majd ki. Sajnos a többségnek nem lesz sikerélménye" - hangsúlyozta végül Claude Zellweger.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ulkesh #37
    Még hogy a Samsung nem másol :D





    Meg nem szabvány az iPod csatlakozó :D
  • medawo #36
    Ha valaki azért nem vesz meg egy telefont mert a design egy másikról lett koppintva az megérdemli.
  • Ulkesh #35
    "Maga a koppintás nem bűn"

    Lehet, hogy nem jött le az írásból, de szerintem sem az.
    (Ha jó ötleteket felhasználnak egymástól az csak nekünk felhasználóknak jó, a többit meg verjék le egymáson a bíróságok előtt, ha zavarja őket.)

    De egy eszköz külalakjának tervezésénél lehetne annyi fantáziájuk, hogy valami egyedit vigyenek a dologba és ne klónokat gyártsanak. Ez jó pár cégnek kiválóan sikerül (írtam már a Desire-t, de az új Droid 2 is egész tetszetős, pedig az nem egy hipermodern vonalvezetésű készülék lett).

  • Gerygrey #33
    ha jól tudom a HTC -n még multitouch sincs. Kényelmesebb azért ha van 1-2 kiegészítő gomb.

    Rosszul tudod, viszont a plusz gombok ettől függetlenül jól jönnek.
  • Gerygrey #32
    A Samsung a nagy másoló, amit a Galaxy S-el műveltek az már-már a vicc kategória

    Nem szoktam veled egyetérteni, de ebben kivételesen igazad van. Bár belsőre hoz annyi pluszt a Galaxy S, hogy meg tudjam bocsátani ezt a dizájnbéli botlását a Samsungnak, és adjak egy esélyt a készüléknek.

    Maga a koppintás nem bűn, Bell feltalálta a telefont, a Motorola lekoppintotta és csinált drótnélkülit, ezt a Sonyericsson lekoppintotta és csinált színes kijelzőset, ezt lekoppintotta a Nokia, aki kamerát is tett bele, ezt lekoppintotta a Compaq (vagy IBM?) és beletette az érintőképernyőt és egy okos operációs rendszert, az Apple lekoppintotta és mindezt ízléses dizájnnal és soha nem látott gördülékenységgel fűszerezte meg, de sok kívánnivalót hagyott maga után. Végül jött a Google, aki koppintott kicsit az Apple-től szoftverben, a telefongyártók pedig mindenki mástól hardverben, és a kettő összegyúrásából megszületett a tökéletes platform. Érthető, hogy mindenki a tökéletes készülék megalkotására törekszik, aztán majd valaki azt is lekoppintja, és még tökéletesebbé teszi, és így megy ez tovább, míg a világ kerek :)
  • Ulkesh #31
    Kár, hogy az ilyen butykosok nem hasonlítanak egyik Apple termékre sem.
    (Legalábbis én még egyetlen iPod-ot sem láttam gyárilag meghajlítva :D)
  • sanyicks #30
    rosszul emléxel, utálom a neont/leszarom. Alienware az micsoda?
    De most már itt bizonyíték hogy az apple dizájn izléstelen, ronda.

    Nem a téglák nem fém burkolatúak voltak, de nem is erről volt szó. Ne próbálkozz a ferdítéssel megint, most is átlátszó főleg mert néhány éve bizony fehér tégla volt az ipod ;)
    De itt van fém burkolatú: "apple dizájn" flaska :D
    Ezeket már 100 éve is az appleről másolták :)
  • Ulkesh #29
    "Most azzal a Samsung telefonnal mi a baj? A telefonok evolúciója, akárcsak a biológiai evolúció végeredményképpen ugyanahhoz a formához fog vezetni, mert az a legpraktikusabb. "

    Azért más gyártóknak (HTC, LG, Motorola stb.) ezt úgy sikerült megoldaniuk, hogy nem másolják le szinte egy az egyben :D
  • Ulkesh #28
    "pár éve az ipodoknál még ez volt a szép"



    Gondolom a belinkelt téglák is fém burkolatúak voltak :D

    "És ez szép? Ilyen ocsmány készüléket régen láttam, de komolyan."



    Egy biztos, ízlés kérdésében nem tőled fognak tanácsot kérni :D

    Ha jól emlékszem neked a neonvilágítós AlienWare tetszik, no annál randább valamit én nem tudnék elképzelni :D
  • sanyicks #27
    pár éve az ipodoknál még ez volt a szép, de már több száz éve volt ilyen:


    Ilyen fekete lekerekítet fémes is volt már "szép" talán a 60-as évek környékén (nem kell telefonnak lennie, állítólag a dizájn nem eszközfüggő) voltak ilyesmik.

    #23: és akkor az appleről mondják hogy dizájnos? Ha jól látom oda a kijelző aljára egy macbook pro van írva.
    És ez szép? Ilyen ocsmány készüléket régen láttam, de komolyan. Ez a színösszeállítás, és az a billentyűzet :D Ez olyasmi mint a nokia KATONAI kisszámítógépének a dizájnja, ami olyan 20 éves, és tüzérségi koordináták digitális gsm alapú küldözgetésére használják/ták a finnek :)