Berta Sándor

Globális kezdeményezés a használt mobilok újrahasznosítására

A környezetvédelem egyre nagyobb szerepet kap az IT-világban. Azonban nem minden területen terjedt el a használt eszközök újrahasznosítása, az egyik ilyen a mobiltelefonok piaca. Néhány cég ezen akar változtatni.

A Device Renewal Forum (DRF) nevű csoport szeretné meghatározni, hogy milyen szabványok szerint kell újrahasznosítani a használt, de még működőképes, illetve a már nem működő mobil készülékeket. A DRF tagja a Sprint Nextel, a Brightstar Corp., az eRecyclingCorps, a ModusLink Global Solutions és a CDMA Development Group (CDG). A kezdeményezés célja nem csak a környezetvédelem erősítése. A használt mobiltelefonok piaca nagy és nem csak a szegényebb országokban keresik az emberek ezeket a termékeket, hanem sokan az elromlott okostelefonjuk átmeneti pótlására is inkább egy régi, jól bevált modellt választanak.

Emellett fontos hangsúlyozni, hogy ezek az eszközök gyakran nem nevezhetők réginek. Ez utóbbi arra vezethető vissza, hogy sok felhasználó gyakorlatilag évente lecseréli az okostelefonját, a régi készüléket azonban nem dobja ki, hanem elteszi a fiókba, mondván jól jöhet még egyszer. Vannak ugyanakkor olyan felhasználók is, akik egy bizonyos összegért hajlandók megszabadulni a régi telefonjaiktól. A legjobb megoldás az lenne, hogy ha az emberek az új telefonjuk megvásárlásakor beszámíttathatnák a régieket.

Bár jelenleg a projektben szinte kizárólag amerikai cégek és szervezetek vesznek részt, azonban a cél az európai szolgáltatók és vállalatok felé nyitás. A Device Renewal Forum szeretné fél éven belül kidolgozni a mobiltelefonok újrahasznosításának és értékesítésének szabványait. Mindez azért is fontos lenne, hogy a programban részt vevő termékek megfelelő minősítés kaphassanak, ezáltal a felhasználók azonnal lássák, hogy milyen eszköz került a kezükbe. A célok között szerepel még a régi készülékek felújítása, például új akkumulátort vagy házat kaphatnak. Ezenkívül biztosítanák, hogy a régi tulajdonos után semmilyen adat sem maradt. Minden modellhez igyekeznének megfelelő kiegészítőket biztosítani és természetesen új csomagolást is kapnának. A konzorcium évente ötmillió régi mobilt akar újra piacra dobni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!