Berta Sándor

2016-ig a 18-szorosára nő a mobil adatforgalom

Nyilvánosságra hozta a legújabb jelentését a globális mobil adatforgalomról a Cisco. Az okostelefonok és a videók terjedésének köszönhetően rendkívüli mértékben nő a továbbított adatmennyiség.

A vállalat szerint tavaly nyolcszor annyi adatot továbbítottak a mobil hálózatokon, mint 2000-ben az egész világhálón. A globális mobil forgalom átlagosan elérte a havi 597 petabyte-ot. A Cisco szakemberei ugyanakkor azt is megvizsgálták, hogy átlagosan mekkora sebességgel gazdálkodhatnak a felhasználók, nos az eredmény: 315 kbps. Mindez a fejlesztéseknek köszönhetően 2014-re elérheti a 1 Mpbs-ot, 2016-ra pedig a 2,9 Mbps-ot. Tavaly az okostelefonok tulajdonosai átlagosan 1344 kbps-os sebességgel internetezhettek és tölthettek le.

A legtöbb adatot a laptopot és a netbookok forgalmazták, készülékenként 2,1 gigabájtot havonta. A második helyen a táblagépek találhatók havi 517 megabájtos forgalommal, a harmadikon a játékkonzolok 317 megabájt, míg a negyediken az okostelefonok 150 megabájt havonta továbbított adattal. Az adatforgalom a következő években minden készüléktípus esetén nőni fog, a legnagyobb mértékben ez a mobiltelefonoknál lesz megfigyelhető. Míg tavaly egy mobilra egy hónapban 4,3 megabájt továbbított adat jutott, addig 2016-ban ez a mennyiség már 108 megabájt lesz. Ez több, mint 25-szörös növekedésnek felel meg. Az okostelefonok 2016-ra 17-szer több adatot továbbítanak majd, készülékenként ez 2,6 gigabájtot fog jelenteni.

A Cisco kitért arra is, hogy a következő években jelentős mértékben nő majd az internetképes mobil eszközök száma. Idén először több ilyen készülék lesz a Földön, mint ahány ember, 2016-ban pedig ez a szám eléri a 10,8 milliárdot. Akkor a mobil adatforgalom már havonta és 10,8 exabyte lesz, ami a 2011-es 18-szorosa. Ez évi 78 százalékos növekedésnek felel meg. Érdekesség, hogy tavaly a mobil eszközök 10 százaléka volt IPv6-kompatibilis.

2016-ban a forgalom 10 százalékát bonyolítjuk majd tábla PC-ken. A legnagyobb forgalmat a délkelet-ázsiai és az ausztráliai felhasználók generálják majd, ők lesznek felelősek a globális mobil adattovábbítás 40 százalékáért. Kína részesedése 10, Nyugat-Európáé 23, míg Észak-Amerikáé 18 százalék lesz. A jelentős forgalomnövekedés miatt természetesen még inkább túlterheltek lesznek a hálózatok. Kérdés, hogy a szolgáltatók képesek lesznek-e felújítani, illetve bővíteni az infrastruktúrájukat és mindez milyen hatással lehet az árakra.

Tavaly novemberben az Ericsson még csak azt prognosztizálta, hogy a mobil adatforgalom 2016-ra a jelenlegi szint tízszeresére nő majd. Idén januárban az Arieso nevű brit szolgáltató már kimutatta, hogy drasztikusan növelik a mobil adatforgalmat az okostelefonok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!