Berta Sándor

Az emberek 80 százaléka otthonában használja a mobilinternetet

Az európai felhasználóknak mobilinternetes szokásairól készített felmérést a Nokia Siemens Networks (NSN). E szerint a mobil adatforgalom folyamatosan nő és a továbbított adatok mennyisége 2015-re elérheti a 23 exabyte-ot.

Az NSN munkatársai megállapították, hogy az európaiak 80 százaléka a négy fal között használja legszívesebben mobilinternet-előfizetését és csak 50 százalékuk él ténylegesen a hordozhatóság nyújtotta előnyökkel. Minden harmadik felhasználónak van mobilinternet-előfizetése és a 20 százalékuk elképzelhetőnek tartotta, hogy hosszú távon csak ilyen konstrukciót válasszon. Emellett szintén érdekesek a szakemberek mobil adatforgalommal kapcsolatos előrejelzései: 2015-re Európában 23 exabyte adatot továbbítanak majd a hálózatok, ez 10 000-szer több a mai mennyiségnél.

"Folyamatosan nő az előfizetők adatrátával, hálózatlefedettséggel és -stabilitással kapcsolatos igénye. Ezeknek azonban csak a következő generációs mobiltechnológiák, például a Long Term Evolution (LTE) tudnak megfelelni" - mondta Dietmar Appeltauer, a Nokia Siemens Networks közép-európai régióért felelős vezetője.


Dietmar Appeltauer az NSN közép-kelet európai régióvezetője és Peter Wukowits, a cég osztrák részlegének igazgatója

A növekvő adatforgalom elsősorban az egyre több mobil alkalmazásra és az egyre nagyobb teljesítményű mobil készülékek megjelenésére vezethető vissza. Ezenkívül a - lassan lecsengő - netbook-őrület és az erős notebook-eladási számok is hatással vannak a folyamatra. Az NSN prognózisa alapján az okostelefonok jelentősége fokozatosan növekszik és már jövőre nem csak elérheti, de meg is haladhatja a PC-k szintjét.

A megkérdezett vezetékes internethozzáférést használó internetezők egynegyede nyilatkozott úgy, hogy szeretne a jövőben mobilinternet-elérést is használni. "Azonban pont a nagyobb méretű fájlok le- és a feltöltésének, valamint az erőforrás-igényesebb médiatartalmak, például a HDTV-s szolgáltatások használatának kérdésében a mobilinternet még hátrányban van" - jegyezte meg Appeltauer.

Európában a legnagyobb mobil adatforgalmat a német előfizetők generálják, tavaly 33,5 millió gigabyte adatot továbbítottak a mobil hálózatokban, Ausztriában ugyanez az érték 16,3 millió gigabyte volt. Az adatforgalom azonban nem csak a mobil alkalmazások és szolgáltatások számának növekedése miatt erősödik, hanem az LTE elterjedésével is. "Jelenleg különösen a sűrűn lakott területeken jó a szélessávú mobilinternet-lefedettség. Az LTE megjelenésével viszont ez változhat és az eddig háttérbe szoruló területek számára is új lehetőségek nyílhatnak" - nyilatkozta Peter Wukowits, a Nokia Siemens Networks ausztriai igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #15
    ha van más lehetösége akkor baromi nagy idiota hogyha korlátos netet vesz pláne ennyiért amin korlát van azt eleve max ingyen fogadom el, p2p az egy dolog hogy tiltott rajta de minden más ne legyen már korlátozva tetübanda...
  • Kambo #14
    az nem a John Travi :)
  • pixx #13
    Azt nem tudom, csak a kollégám mutatta, mert tele lett neki a upcvel...ami még egyenlőre az egyik legjobb, mivel nem korlátozzák hova mehetsz fel...vodafone.ie-n nézd meg...
  • cater #12
    Az kafa, de engem Németország érdekelne. Aki meg mobilnettel p2p-ik az megérdemli...
    Egyébként milyen sebességű az a korlátlan?
  • pixx #11
    Írországban 25 euróért korlátlant ad a vodafone...viszont ha p2p akarsz, akkor az 35 euró plusz minden hónapban :D
  • Adenoma #10
    ahol nincs más, ott ne is legyen? nekem sosem akadt, sosem szakadt stb
  • Hamed #9
    Vannak esetek mikor jobb hijan ez van, azzal nincs is gond.

    En a belvarosi behulyitett hozza nem ertokon rohogok csak akik trendi mobilnetre fizettek elo a meg trendibb notebook-hoz. Aztan megy a siras folyton hogy lassu/megszakad a halozat, nem fut jol xy jatek, nem lehet semmit leszedni a korlat miatt, stb. A gepet meg evente egyszer viszi ki a lakasbol mikor nyaralni megy. Szerintem a legtobbjuk sokkal jobban jarna egy rendes desktoppal meg kabelnettel csak az mar nem ujdonsag...
  • cater #8
    Melyik szolgáltató ad ilyet Németországban pl.? Mert én 10 euróért csak 1GB/hó csomagot találtam.
    Érdekelne ez a 10-20GB-os csomag.Az sem mindegy mekkora a lefedettsége.Meg akkor mi van ha átlépem az országhatárt?
  • zsgaby #7
    Nem feltétlenül. Nálam remek hálózat lenne, de az albérlet egy kft telephelye. Ahhoz hogy bármit beköttessek oda, be kellene hívni a főbérlőt aláírási címpéldánnyal, és ezért nem is fizethetnék lakossági árat, stb stb. Mobilnetet használok asztali gépen. Perverz.
  • bakagaijin #6
    7-8 megabit kapcsolat azért nem olyan rossz, ha wifi-s hotspot szolgáltatással kombinálják még több. Sokszor a mobiltelefon-szerződéssel együtt adják el extra kedvezményekkel, nincs probléma a hűségszerződéssel ha költözni kell, egyszóval kényelmes. 10-15 euróért 10-20GB-ot már lehet kapni (sőt, szoktak olyan csomagokat csinálni, hogy ebbe az esti és hétvégi adatforgalom nem számít bele, csak a "munkaidőben elkövetett"), szóval azért _annyira_ nem gáz.

    Nekem is volt pár hónapos külföldi meló alatt helyi prepaid-kártyás 3G. Ha vezetékest akartam volna akkor először be kell köttetni telefont/kábeltv-t, ehhez névre kell regisztrálni a bérelt lakást vagy minimum engedélyt kérni, helyi valamiféle személyi számot szerezni. Stb-stb. Ennél egyszerűbb bemenni egy bótba, kérni egy prepaid kártyát, ezt mezei útlevélre is lehet általában és azonnal működik is, tölteni pedig bármely trafikosnál bankkártyával.

    Az más kérdés, hogy Magyarországon máshogy állnak hozzá ugyanezek a szolgáltatók.