Berta Sándor

A Samsung nem akarja elkövetni a Nokia hibáit

A dél-koreai konszern jelenleg piacvezető az LCD-monitorok és az okostelefonok területén. A cég percenként 638 mobiltelefont ad el, s gyakorlatilag az egyetlen technológiai konszern, amely képes az Apple mellé felnőni.

A cég központjában található egy hotel, ami voltaképpen teljesen különbözik a hagyományos szállodáktól. Az öt emelet mindegyikét más művész (Namjune Paik koreai festő, Andy Warhol, Rene Magritte, Pablo Picasso és Wassily Kandinsky) stílusában alakították ki. A vállalat a képzésekre e-mailben hívja meg a menedzsereket, az elektronikus levél tartalmaz egy QR-kódot is, ami egyúttal a szobájuk kulcsa. Nincs ugyanakkor fogadóbizottság, sem portás, a rendszer tudja, hogy az illető mikor érkezik meg. A Changjo Kwanban található munkaügyi részlet (Human Resource Department, HRD) segít az új munkatársaknak abban, hogy elsajátítsák a Samsung filozófiáját, ami az emberekre, a teljesítményre, a változásokra, az integritásra és a közös sikerekre épül.


A HRD előtt a betonban látható egy világtérkép, amelyen a Samsung-kirendeltségeket világító LED-ek jelzik. E térképen keresztül jut el mindenki a kerek belső udvarra, aminek koncepciója a Vatikánra emlékeztet. A fűben a Pride in Samsung szlogen olvasható ki. A társaság minden igazgatójának legalább egyszer el kell utaznia Changjo Kwanba. A hangsúly a harmónián van. Juha Park, a Samsung okostelefonokért felelős legfontosabb termékstratégája kiemelte, hogy: "nem fogjuk elkövetni azokat a hibákat, amiket a Nokia elkövetett." A dél-koreai vállalatnál ugyanis az egyik legfontosabb dolog a mentalitás.


1993. június 7-én Kun-Hee Lee, a társaság akkori vezetője beutazta az egész világot és szomorúan tapasztalta, hogy a termékeik vagy a raktárakban porosodtak, vagy ha a polcokra kerültek, akkor sem vásárolta őket szinte senki. Minden menedzsert azonnal Frankfurtba hívott, majd elkészítette az úgynevezett Frankfurti Nyilatkozatot. Ez jelentette az új korszakot a vállalat életében. A nyilatkozat többek között ilyen pontokat tartalmazott: "értsd meg a jelent", "minden változás nálam kezdődik". Az igazgató frankfurti beszédét rögzítették és Changjo Kwanban felépítették a hotelszoba pontos mását, így minden új menedzser ihletet kaphat és megismerheti a cég értékeit.


Apró kütyük mellett hatalmas hajóóriásokat is gyártanak

A Samsung a világ első számú vállalata szeretne lenni. Forgalma a 2007-es 105 milliárd dollárról 143,1 milliárd dollárra nőtt, a nyereség 7,9 milliárdról 11,9 milliárd dollárra. Míg 2010-ben a cég 158 000 embert foglalkoztatott, addig tavaly már 190 000 dolgozója volt. Ez a szám az év végére elérheti a 222 000 főt. 2011-ben a Samsung nevén 4894 szabadalom volt; csak az IBM rendelkezik több szabadalommal. A társaság 72 országban van jelen és 27 kutatási, illetve hét tervezőközpontja van. Minden elkészülő terméket villámgyorsan piacra dobnak és leszállítanak, amennyiben ugyanis az ügyfeleknek túl sokáig kell várniuk egy eszközre, akkor más készüléket néznek maguknak. Persze a goyrsaság a minőség rovására mehet, de ezt egy másik szlogenjükkel tudatosítják dolgozóikban, miszerint "Quality comes first", azaz a minőség az első.

A távlati célok ambíciózusak: 2020-ra a forgalomnak el kell érnie a 400 milliárd dollárt. "Mi nem olyanok vagyunk, mint a Nokia. Figyeljük a piacot, az ügyfeleket és a trendeket" - jegyezte meg Juha Park. A dél-koreai vállalat legfőbb konkurense ma már nem a Nokia, a Motorola, a Sony, az Apple vagy a HTC, hanem a Huawei és a ZTE, amelyek szintén a világ első számú gyártóivá akarnak válni. A Samsung szállodákat üzemeltet, az ő tulajdonában van a legnagyobb dél-koreai életbiztosító és teherszállító hajói szelik át a világ óceánjait. A Samsung csoporthoz összesen 79 vállalkozás tartozik. Szöul gyakorlatilag Samsung-város, vannak Samsung-iskolák és -óvodák, sőt még egy saját kórház is a dolgozók számára.

Ugyanakkor a konszern érdekes helyzetben van: egyszerre számít az Apple legnagyobb kihívójának és a legnagyobb beszállítójának. A szabadalmi viták ellenére a kereskedelmi kapcsolat folytatódik, s nem csak a bevételek miatt, hanem, mert a két fél között továbbra is érvényben vannak az együttműködési megállapodások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • a_n_d_r_e_w #36
  Pedig ebben igaza van, az android eleinte inkabb blackberryre hajazott. Mondjuk nem ertem a masolos dolgot, az iOS felulete ikonracs, most azon mit lehet masolni? A droid felulete kicsit osszetettebb es bonyolultabb hala az egnek.
 • skinnyman #35
  Annak mintájára változtatták meg az Androidot? Mégis miben? Főleg azért is vicces ez a kijelentés, mert gyakorlatilag iOS 1-től 5-ig a teljes fejlődéstörénete alatt az új fícsőrök 90%-a mind olyan, ami az 1.0-ás Androidban is benne volt.
 • skinnyman #34
  Tényleg? És egy dolgot árulj már el nekem, hogy 65 évesen tényleg egy fórumon való trollkodással éled ki magad? G_ArchAngel is ezt csinálja, de rá a 35-40 évével még rá lehet fogni hogy lassan érik be a feje lágya. De neked mi a mentséged?
 • nachtwey #33
  Mellesleg, te szerencsétlen, legalább olvastad volna el, amit írt: nem azt írta, hogy iOS volt előbb, hanem annak mintájára változtatták meg az Androidot, ugyanis közel sem ilyen volt az eredeti.
 • nachtwey #32
  Nyugodj meg, az SG legnagyobb barma és legsötétebb fórumozója címet még G_ArchAngel sem fogja tudni tőled elszedni, akárhogy is igyekszik. Te itt már letetted a névjegyed, de olyan mélyre, hogy azt még egy Michael Bay által rendezett filmben sem tudnák felszínre hozni.
 • lordsithlord #31
  Valóban, még az Android elött kijött a Symbian40, vagy más néven az S40. Azonban az még nem tekinthető valós Symbian rendszernek, ezért is csak S40-ként emlegetik, nem pedig Symbian verzióként.. Az első, tényleges Symbian a Symbian 60 volt, ami az Androidra válaszul jött ki, azonban ahogy írtam, az már késő volt a Nokia számára.
 • narumon #30
  Sehogy nem stimmelnek a számok amiket írsz. Milyen 45 milliárd samsung forgalom? Az imént beszéltük meg, hogy 220 milliard volt az éves forgalmuk.
 • narumon #29
  Nem forgalomrol beszéltünk eddig sem. Nagyon nagyon messze van jelenleg a samsung attól, hogy apple nagyságú céget vásároljon fel, ráadásul az első mondatot is rosszul fordítottad!
 • Sony90210 #28
  Ez a zsebből vásárolná fel a Apple-t ez nagyon erős. Nem hiszem hogy van 325 milliárd dollár készpénz állománya Samsungnak.


  forrás
 • skinnyman #27
  Hát ha az igazság neked fájna, már rég ordítanál, csak itt, csak néhány hozzászólás alatt több sületlenséget és hazugságot sikerült összehoznod, mint az összes többi hozzászólásnak összesen, és legyünk őszinték amúgy sem gyenge a mezőny. Az Android évekkel az előtt létezett, hogy az iPhone akár egy kósza gondolat lett volna.