Berta Sándor

A Samsung ötvözné a Badát és a Tizent

A dél-koreai konszern azt tervezi, hogy egyesíti a saját mobil operációs rendszerét és az Intel által támogatott MeeGo-utódot. A cél az, hogy a Tizen képes legyen a Bada-alkalmazások futtatására.

A Forbes magazin cikkében kiemelte: Samsung és az Intel a Bada és a Tizen egyesítésén dolgoznak. A lap Tae-Jin Kangra, a Samsung alelnökére hivatkozva számolt be az elképzelésről. A szakember a Consumer Electronics Show (CES) keretében jelentette ki, hogy mindenképpen ötvözni akarják a két operációs rendszert, s az ezzel kapcsolatos munkák már el is kezdődtek. A két szoftver integrációjának végső célja az, hogy a Tizen képes legyen futtatni a Bada szoftverfejlesztő csomagjával készített alkalmazásokat. Mindez kizárná annak a lehetőségét, hogy a régebbi Bada-programok is működjenek a Tizen alatt. A jövőben ugyanakkor a két operációs rendszerhez egy szoftverfejlesztő csomagot adnának ki és az API-k is egymással kompatibilisek lennének.

Az Intel tavaly szeptember végén jelezte, hogy mégsem szándékozik teljesen lemondani a MeeGo mobil operációs rendszerről és japán, valamint dél-koreai IT-cégekkel karöltve megmentené a platformot. A MeeGo név eltűnt, az új név a Tizen lett és a cél egy olyan nyílt forráskódú szoftverplatform kifejlesztése, ami a Linuxra és a HTML5-re épül majd. A Tizen válthatja fel mind a MeeGo, mint a japán és a dél-koreai cégek által készített Limo rendszert, s ötvözni fogja a két szoftver előnyeit. A projektet az Intel és a Samsung közösen vezeti. Az akkori hírben az szerepelt, hogy a Tizen első verziója várhatóan az idei esztendő első negyedévében jelenik meg, míg az első Tizent futtató készülékek 2012 közepén kerülhetnek a boltokba.

Kang hangsúlyozta, hogy a Samsung még nem döntött arról, hogy a jövőben miképp fér majd meg egymás mellett a Bada és a Tizen. A szakember azonban abból indult ki, hogy a Bada alighanem a kisebb teljesítményű, egymagos processzorokkal ellátott okostelefonokra kerülhet, míg a Tizent az olyan készülékekre telepíthetik, amelyek a hardver szempontjából egyrészt erősebbek, másrészt viszont - valamilyen okból kifolyólag - nem fut rajtuk az Android vagy a Windows Phone.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!