Berta Sándor

Ezúttal a Samsungot bírálták a munkakörülmények miatt

Az elmúlt hónapokban az Apple-t érte számos bírálat a beszállítóinál tapasztalt hiányosságokkal és szabálytalanságokkal kapcsolatban, most viszont a dél-koreai vetélytársát támadják.

A Samsungot részben vagy teljesen felelősség terheli több tucat munkatársa rákos megbetegedései miatt - állítja számos aktivista és szervezet, akik ezért a konszernnek ítélték oda az idei Public Eye People's Award díjat, amit minden évben a davosi világgazdasági fórummal párhuzamosan oszt ki a Greenpeace és a Berni Nyilatkozat (EvB) nevű szervezet a"világ legrosszabb vállalatainak. A díj honlapján 88 000 ember szavazott és a Samsung kapta a harmadik legtöbb voksot. Az első helyet a Vale nevű bányászati cég szerezte meg, amely a brazil esőerdőben épít egy duzzasztógátat, míg a második a fukusimai atomerőmű üzemeltetője, a Tepco lett.


A díjat odaítélők szerint a Samsung az üzemeiben számos tiltott, rendkívül veszélyes anyagot használ és erről egyáltalán nem szól a dolgozóinak. Mivel a munkások semmilyen védőfelszerelést sem kapnak, így több tucatnyian betegedtek meg. Közlésük szerint eddig 140 alkalmazott lett rákos és közülük ötvenen már meg is haltak. A teljesen egyértelmű bizonyítékok ellenére a Samsung tagadja a felelősségét, s a betegeket, illetve az elhunytakat nyilvánosan lejáratta - írják. Emellett az aktivisták azt is a dél-koreai vállalat szemére vetik, hogy az egyik üzemében egyetlen félév alatt 46-szor szabadult ki mérgező gáz, egy hat gyárban elvégzett ellenőrzés pedig kimutatta a rákkeltő minősülő benzol jelenlétét.

A társaság visszautasított minden vádat és a konkrét felvetésekre sem volt hajlandó válaszolni, ugyanakkor az illetékesek hangsúlyozták, hogy nagyon komolyan veszik a foglalkoztatottak egészségét és biztonságát. A cég közlése szerint több tudományos tanulmány is azt támasztotta alá, hogy nincs összefüggés az üzemek és a dolgozók betegségei között.

Tavaly júniusban egy szöuli bíróság megállapította, hogy igenis van összefüggés két Samsung-alkalmazott leukémiája és a munkahelyi körülmények között. Bár a veszélyes anyagok mennyisége nem lépte túl a határértéket, de mivel a két személy 1 éven és 8 hónapon keresztül volt kitéve a hatásuknak, kialakulhatott náluk a leukémia, ezért a gyártónak kártérítést kellene fizetnie a hozzátartozók részére. Négy másik beteg munkás beadványát ugyanakkor elutasította a testület.

A Samsung tavaly augusztusban hajlandónak mutatkozott arra, hogy állja egykori, később megbetegedett dolgozói kezelési költségeit. A The Hankyoreh nevű helyi napilap cikkében azt írta, hogy a társaság 100 millió wont (68 000 eurót) biztosított minden egyes embernek, és ugyanekkora összeggel támogatták volna a hozzátartozókat is. Az érintettek érdekeit képviselő szervezetek viszont közölték, hogy az áldozatnak való minősítés követelményei között az egyik döntő szempont a diagnózis időpontja és nem az, hogy az illető milyen betegségben szenved.

A díjat odaítélők szerint a Samsung több mint 50 éves története a környezet elpusztításáról, a szakszervezetek elnyomásáról, a korrupcióról és az adófizetési kötelezettségek elkerüléséről szól. A társaságnak akkora hatalma van Dél-Koreában, hogy az országot sokan csak "Samsung Köztársaságnak" nevezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • morden #28
  Ez a hozzászólásod kicsit olyan, mint amikor 2 ember beszélget a villamoson valamiről és valami emberke odamegy és beleszól hívatlanul a beszélgetésbe :D
 • narumon #27
  Hagyd, nem fogja megérteni. Max amikor majd mérges emberek kopogtatnak az ajtaján akkor esik le neki a húsz fillér.
 • morden #26
  A hibás elosztás miatt halnak éhen az embere, a teljes emberiségnek elegendő élelmiszert terelünk, az emberiség hibája, hogy vannak olyanok akik éhen halnak. Van rá egyébként megoldás, de egynelőre sajnos az embereknek utópisztikus, a szakembereknek pedig egy paradigma váltás.
 • morden #25
  Válaszoltam kimerítően, max nem értetted meg :D
 • EnxTheOne #24
  Tudom hogy szar napi 10-14 órában pár dollálért melozni, de ha nem ott gyártanának a termékeket, akkor mit dolgozna az a sok munkás? UGy tudom az ilyen gyárak ott álom munkának számitanak. Szép az hogy ne használjuk ki a kinaiakat, de gondolom nem örülnél ha azt olvasnád hogy 3000 család éhen halt mert bezárt pár ilyen gyár.

  Meg itthon én még egy ilyen "fair trade" cuccot se láttam.
 • narumon #23
  Ember megint nem válaszoltál a kérdésre csak terelsz. (és még a kérdést is félre értelmezted)
 • morden #22
  Az sg.hu-n fórumozók között kissé felül vannak reprezentálva a vadkapitalista informatikusok :D én kicsit másként látom a világot mint az az 1-2 ember aki nem ért velem egyett. Attól hogy ilyen közegben nincs támogatóm(vagy van 1-2 ember aki nem ért egyet velem) az számomra semmit nem jelent. Inkább azt látom, hogy kognitív disszonanciában szenvedsz :D
 • kicsizoz #21
  Mivel a samsung gyártja az Apple alkatrészek jelentős részét, így ennek is van almás vonatkozása! :)

  A viccet félretéve, mert komoly dolog, jó lett volna látni valamilyen arányt, hogy a normál lakosság körében a megbetegedési arány ennyi, az xy gyárban pedig ennek az x szerese, mert akkor tudnám értelmezni a problémát. A wiki szerint a Samsung-nak több mint 300ezer alkalmazottja van, így ezt a 150 megbetegedést nem tudom hova tenni, hogy most mennyivel több mint az átlagos megbetegedési százalék...
 • narumon #20
  "A számtalan ember az max 1-2 akinek semmi gondja nincs a rabszolga munkával sőt támogatja is így nem igazán valid a véleményük számomra..."

  Mondj egyetlen embert innen aki támogatja. Ezt nem értem benned, rááltál egy dologra és azt mantrázod, onnan nem lehet kizökkenteni téged, akkor sem amikor régen másról van szó.
 • morden #19
  Kínát soha nem sajnáltam le és fikáztam le, csak az embertelen munkakörülményeket, én tisztelem az ottani 5 ezer éves kultúrát és az embereket ( a politikai rendszert már nem annyira, de ez magánügyem). A számtalan ember az max 1-2 akinek semmi gondja nincs a rabszolga munkával sőt támogatja is így nem igazán valid a véleményük számomra...